İstanbul'un turistik merkezlerinden Sultanahmet Meydanı'nda saat 10.20'de patlama meydana geldi. İstanbul Valiliği'nden yapılan açıklamaya göre, 10 kişi hayatını kaybetti, 15 kişi yaralandı. Patlama, Sultanahmet Meydanı'ndaki Dikilitaş'ın olduğu bölgede yaşandı. Canlı bomba saldırısını Nabil Fadlı adlı 1988 Suudi Arabistan doğumlu kişinin yaptığı belirlendi. Başbakan Ahmet Davutoğlu "Fail yabancı uyruklu bir DAEŞ üyesi" açıklamasında bulundu.
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan konuyla ilgili yetkililerden bilgi aldı. Cumhurbaşkanlığı kaynaklarından alınan bilgiye göre Erdoğan, patlama sonrasında İstanbul Kısıklı'daki konutunda İçişleri Bakanı Efkan Âlâ ile telefon görüşmeleri yaptı. Cumhurbaşkanı Erdoğan daha sonra büyükelçilerle Ankara'daki buluşmasında, "Saldırganın Suriye kökenli canlı bomba olduğu değerlendiriliyor" dedi.
"İstanbul Sultanahmet Meydanı'nda meydana gelen ve Suriye kökenli bir canlı bomba saldırısı olduğu değerlendirilen terör olayını esefle kınıyorum. 10 kadar şu anda, maalesef, terör eyleminde ölümüz var. Bunlar yerli, yabancı. Patlamada hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet diliyorum, yaralananlara acil şifalar diliyorum."
Saldırının yaşandığı yerde Alman turist kafilesi bulunuyordu. Hastaneye kaldırılan yaralılardan çoğu da Alman turistler. Yaralanıp hastanelere götürülen yabancı ülke vatandaşı sayısının 11 olduğu belirlendi. Bunun 9'u Alman, biri Peru, biri de Norveç vatandaşı…
Davutoğlu, Merkel'i aradı
Başbakan Ahmet Davutoğlu, Almanya Başbakanı Angela Merkel'i arayarak saldırıyla ilgili bilgi verdi, hayatını kaybeden 10 kişiden çoğunun Alman vatandaşı olması sebebiyle üzüntülerini ve taziyelerini iletti. "Terörün tüm ülkeleri hedef aldığını" söyleyen Davutoğlu, "Uluslararası terör örgütleriyle mücadelede Türkiye'nin kararlılığını" vurguladı. Başbakan, Alman yaralıların tedavisi için gereken her şeyin yapıldığının da altını çizdi. Soruşturmanın titizlikle sürdürüldüğünü, gerekli bilgilerin Alman yetkililerle paylaşılacağını ifade etti.
Saldırının ardından Almanya Dışişleri Bakanlığı, Alman vatandaşlarından, Türkiye'de bulundukları zamanlarda, bakanlığın yayınladığı seyahat uyarılarını takip etmelerini istedi. Almanya Başbakanı Angela Merkel de hayatını kaybedenler arasında Alman vatandaşlarının da bulunmasının 'büyük kaygı' duyduğunu belirtti. Alman Başbakan, "Uluslararası terörizm, Paris, Ankara, Tunus ve İstanbul'da çirkin yüzünü göstermiştir. Terörle kararlı bir şekilde mücadele etmeliyiz" diye konuştu.
İki yaralının durumu ağır
Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, 15 yaralıdan ikisinin durumunun ağır olduğunu açıkladı, saldırganın 1988 doğumlu ve Suriye uyruklu olduğunu söyledi: "10 insanı kaybettik. Bunların önemli bir kısmı yabancı uyrukludur. 15 yaralıdan ikisi ağır vaziyette. Saldırganın 1988 doğumlu Suriye uyruklu olduğu tespit edildi. Saldırıların sistematik bir şekilde yürütüldüğünü görüyoruz. Türkiye'de 20 Temmuz'dan beri bu tür saldırıların gerçekleştiğini görüyoruz. Daha önceki saldırılarda olduğu gibi tüm dostlarımızın yanımızda olduğunu görmek istiyoruz. Terörüz sınırı yok. Terörün hedefi resmi kamu kuruluşlarından ibaret değil. Buna karşı çok ciddi şekilde uluslararası alanda işbirliğine ihtiyacımız var."
Vekalet savaşının yansıması
Kurtulmuş, "Bu saldırının Suriye'de artık vekalet savaşlarına dönüşen iç savaşın Türkiye'deki bir yansıması olma ihtimâli mevcuttur. Bunların hepsini araştıracağız" dedi.
Açıklamanın ardından Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş; İçişleri Bakanı Âlâ ve Sağlık Bakanı Müezzinoğlu ile birlikte İstanbul'a gideceklerini açıkladı.
"Alçakça saldırıyı kınıyoruz"
Konuyla ilgili ilk resmi açıklama AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik'ten gelmişti. Çelik Twitter hesabından, "Sultanahmet'teki alçak saldırıyı kınıyoruz. Hayatını kaybedenlere rahmet diliyoruz. Yaralılarımıza acil şifalar dileriz. Bu mütecaviz yaklaşım cezasız kalmamalıdır. Kültürel mirasa sahip çıkmak hepimizin tarihe ve millete olan olan borcumuzdur" yazdı.
Kaynak: DHA, AA