Seçim öncesi Maraş kararından haberdar edilmediklerini söyleyerek Ulusal Birlik Partisi lideri Ersin Tatar başbakanlığındaki koalisyon hükümetinden ayrılan ve hükümeti düşüren Halkın Partisi’nin Cumhurbaşkanı adayı Dışişleri Bakanı Kudret Özersay, kendi görev sahasındaki Maraş’la ilgili gelişmeyi nasıl öğrendiğini katıldığı televizyon yayınında anlattı:
“Dün (Tatar) bana sadece ‘Ben TC’ye gidiyorum’ diye haber veriyor. Suyun açılışıyla ilgili mi diye soruyorum, bunu teyit ediyor ve yine Maraş konusunu söylemiyor. Ardından ben, Mağusa Belediyesi’ndeki çalışanlar üzerinden bilgi alıyorum. Tatar’ı arıyorum, bana ‘Ben de tam bilmiyorum, bakıp sana tam döneceğim’ diyor. Bu konuşmalar, açılıştan bir buçuk saat önce oluyor. Arada bir buçuk saat zaman var ve bana hiçbir şey söylenmiyor, sonra da ben bunu canlı yayından öğreniyorum. Dışişleri Bakanı değil de sadece koalisyon ortağı olsaydım dahi yine de bunu bize söylemesi, onayımızı alması gerekirdi. Ersin bey halkın iradesine saygısızlık yaptı. Kıbrıs Türk halkı bu devleti, Ersin Bey seçime malzeme yapsın diye kurmadı.”
Cumhurbaşkanı adayı ve Başbakan Tatar’ın seçime günler kalan Ankara’da Erdoğan tarafından ağırlanması, boru hattı açılış töreni ve Maraş kararının duyurulması KKTC’deki muhalefeti birleştirdi.
Denktaş: Büyük bir saygısızlıktır
Karara en sert tepki gösterenlerden biri bağımsız cumhurbaşkanı adayı olan, eski Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş’ın oğlu Serdar Denktaş oldu. Denktaş, Tatar’ı “Seçim süreci boyunca Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin demokrasisine ve Kıbrıs Türk halkının iradesine müdahaleyi sürekli olarak davet etmekle” suçladı ve şöyle dedi:
“Son çırpınış olarak ‘Kapalı Maraş’ı açtık’ yalanına sarılan Ersin Tatar, halkın takdirini kazanmak yerine, kendini Kıbrıs Türk halkı karşısında gülünç duruma düşürmektedir.
“Kendisi de pekâlâ Kapalı Maraş’ın BM Güvenlik Konseyi kararlarına uygun olarak ve uluslararası hukuk içerisinde açılması ile Maraş’ın sahilinin bir kısmını apar topar açmanın aynı şey olmadığını biliyor ancak seçimde takdir toplayacağını sanarak böyle bir yalana sarılmayı uygun görüyor.
“Tatar’ın Bakanlar Kurulu kararı almadan, konuyu Cumhuriyet Meclisi’ne getirmeden, koalisyon ortağına dahi bilgi vermeden aldığı bu kararın, Lefkoşa’da değil de Ankara’da bir basın toplantısı ile duyurmuş olması da ayrıca ülkesine, insanına ve bu ülkenin en köklü partilerinden biri olan UBP tabanına yapılan büyük bir saygısızlıktır. Bunu yaparken de tören yapamazsınız dendiği halde iki tören yaparak Yüksek Seçim Kurulu’nu da hiçe sayarak demokrasi yanında bu ülkenin yargısına da halel getirmekten çekinmedi.”
KKTC seçim yasalarına göre seçimlere bir hafta kala devletin resmi tören yapması yasak. Ama tören Ankara’da yapıldığı için yasanın etrafından dönülmüş oldu.
Koalisyon ortağı: Kurumlar hiçe sayıldı
Cumhurbaşkanı adayı, Cumhuriyetçi Türk Partisi lideri Tufan Erhürman da Ankara’daki seçim kampanyası buluşmasına tepki gösterdi. Erhürman “Seçime beş gün kala, ülkenin kurumları devre dışı bırakılarak ve Yüksek Seçim Kurulu kararları görmezden gelinerek yapılanların doğrudan doğruya seçime yönelik bir müdahale olduğu ve bunun ülkemiz demokrasisi açısından kabul edilemeyeceği açıktır” dedi.
Dün koalisyondan çekilerek hükümeti düşüren Halkın Partisi Başkanı Yenal Senin de ‘Devletin bütünlüğü bozuldu, kurumları hiçe sayıldı’ diye konuştu.