Hafta sonu sokağa çıkma yasağı kapsamındaki programımız içinde “Mücbir Sebep” dans gösterisi de vardı. Zeynep Tanbay’ın Cemal Reşit Rey (CRR) Konser Salonu içinde düzenlediği online gösteri, pandemi nedeniyle salonlarda gösterimi iptal edilen birçok etkinliğe, hayatımızdaki değişikliklere gönderme yapıyordu.
Bu kez orkestra yerine bir quartet, onlarca dansçı yerine sayılı dansçının katıldığı bir gösteri düşünülmüş. Dansın teması, salgın günlerinde insanların yaşadıkları. Danslar, yasaklar, sosyal mesafe, maske gibi birçok unsuru içeriyor.
Hareketlerdeki estetik zenginliğiyle, kostümleri ve ışık düzeniyle evrensel ölçülerde bir sanat etkinliği “Mücbir Sebep”. YouTube üzerinden izledik. YouTube’a “Mücbir sebep CRR” yazdığınızda gösteriye ulaşabiliyorsunuz. Online gösteri 13 Aralık’a kadar sürüyor. İBB Kültür Daire Başkanı Hülya Muratlı’yı aradım. Pandemi nedeniyle salon gösterilerinin kaldırılması üzerine, online gösterilere ağırlık verilmişti. Diğer konserler için şu linki gönderdi:
Salgına rağmen sanat
Cemal Reşit Rey Genel Sanat Yönetmeni Cem Mansur’la konuştum. Salgın nedeniyle salon gösterileri yapılamaz hale gelince, yeni yöntemler geliştirdiklerini ifade etti:
“Zeynep Tanbay, Beethoven’in 250. doğum yılını, pandeminin bize empoze ettiği işitsel ve bedensel temas zorluklarıyla birlikte işliyor. ‘Yeni normal’de, her alanda olduğu gibi, müzik ve dansta da birçok şey eskisi gibi olmayacak. Ama sanat tarihi zaten değişen dünyayla birlikte evrilmiş. Büyük krizler, büyük yeniliklere yol açmış. Şu anda bir konser salonu değil, bir yayın stüdyosuyuz aslında. Ürettiklerimizin, internette binlerce örneğinin bulunmadığı konser ve gösteriler olmasını önemsiyorum. İlk orkestra yayınımız, genç müzisyenlerle ‘Ev Halleri’ adlı konser, 18 Aralık akşamı. Mendelssohn, Stravinski ve Wagner’in evlerde çalınmak için yazılmış müzikleri. Kültür merkezlerini, yalnızca eğlence ve dünyadan uzaklaşma yerleri değil, toplum olarak yaşadıklarımızla yüzleşme, birlikte iyileşme yerleri olarak görüyoruz.” Yeni döneme uygun dans gösterilerine hazırlanan Zeynep Tanbay’ın İBB yönetimine bir çağrısı vardı:
“İBB’nin kültüre yapabileceği en güzel katkılardan birisi belediye bünyesinde bir dans topluluğu kurmak olacaktır. İBB sanata sanatçıya destek şeklinde birçok proje üretti. Sanatın çeşitli alanlarına destek veriyor. Ben dans konusunda çalışan bir insan olarak, dansa da dansçılara da bir alan açılmasını istiyorum. Pandemi döneminde dansçılar çok zor durumdalar. İşsiz kaldılar.” Büyük krizler, sanat dünyasında da büyük yeniliklere yol açabilir.