Karabağ savaşındaki yenilgi yüzünden Ermenistan’daki askeri ve milliyetçi çevrelerin hedefinde olan Ermenistan lideri Nikol Paşinyan, bu sabah saatlerinde Genelkurmay Başkanı ve 40 general tarafından istifaya davet edildi. Paşinyan’ın kısa bir süre sonra televizyondan Ermenistan halkına seslenmesi bekleniyor.
Genel Kurmay Başkanı’nı görevden aldı, Cumhurbaşkanı henüz imzalamadı
Ermenistan Genelkurmay Başkanı Gasparyan’ın görevden alınmasına ilişkin Başbakanlık kararı, Cumhurbaşkanı Armen Sarkisyan’ın makamına geldi, Sarkisyan henüz kararı imzalamadı.
Başbakan Paşinyan saat 16.00’da Cumhuriyet Meydanı’na geleceğini açıkladı, taraftarlarının o saate kadar meydanda toplanmaya devam etmesi çağrısında bulundu.
Rusya: Anayasal çerçevenin dışına çıkılmamalı
Gelişmelere ilişkin Rusya’dan yapılan ilk açıklamadaysa itidal çağrısı geldi. Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov, Rusya’nın Ermenistan’da yaşanan gelişmelerden endişe duyduğu belirtilerek “Anayasal çerçevenin dışına çıkılmamalı” uyarısı yaptı. Peskov, anlaşmazlığın barışçıl yollarla çözülmesi çağrısında bulundu. Rus sözcü, “Ermenistan’da yaşananlar ülkenin iç işleri” ifadelerini kullandı.
Dağlık Karabağ’dan arabuluculuk teklifi
Dağlık Karabağ Cumhuriyeti’nin lideri Arayik Harutyunyan’dan ise Paşinyan ile ordu arasında arabuluculuk önerisi geldi. Taraflara itidal çağrısında bulunan Harutyunyan, “Yeterince kan döküldü. Artık krizleri aşıp ilerleme vakti. Ben şu an Erivan’dayım ve bu siyasi krizin aşılması için arabuluculuk yapmaya hazırım” dedi.
Ordu tarafından istifası istenen Paşinyan kimdir?
Ülkenin etkili gazetecilerinden biriyken 2012 yılında milletvekili seçilerek Toplumsal Sözleşme partisinin lideri olan Paşinyan 2018’de Cumhurbaşkanı Sarkisyan’ın istifasıyla sonuçlanan halk ayaklanmasına liderlik etmiş ve Ermenistan’ın başbakanı olmuştu.
Darbe girişimi, Ermenistan siyasetinde Karabağ klanı adı verilen çevre ile Paşinyan arasındaki güç mücadelesinin de bir devamı.
Eski Cumhurbaşkanı Sarkisyan, ordu ve bürokraside etkili olan Karabağ Klanı’nın lideriydi.
Azerbaycan’a karşı Karabağ’da alınan yenilgi milliyetçi çevreleri sokağa dökmüş, protestocu gruplar Meclis’i basmıştı.