İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin eski yönetimi tarafından 2016 yılında başlatılan fakat gelen tepkilerin ve caminin hasar gördüğünün tespit edilmesinin ardından durdurulan caminin zeminin genişletme projesinin yapımına geçtiğimiz aylarda yeniden başlanmıştı.
2017 yılında Kültür Bakanlığı Koruma Kurulları ve Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün onayı, dönemin iBB yönetiminin uygulaması ile Üsküdar kıyısında denize 12 bin metre kare dolgu yapılmış ve 960 kazık çakılmıştı.
Bu uygulamalar sırasında tarihi caminin bahçe duvarlarında ve bahçe zemininde çatlaklar meydana gelmiş, mimarlar ve sivil toplum örgütleri bu projeyle caminin yalı camisi olma vasfının kaybolmasına itiraz etmişti.
Aradan geçen dört yılın ardından, İBB yönetiminin değişmesine rağmen halk arasında ‘Kuşkonmaz Camii’ olarak da bilinen tarihi caminin önünde zemin genişletme çalışmaları Ocak ayında yeniden başlatılmış, bu durum vatandaşlar tarafından tepkiyle karşılanmıştı.
Tartışmalar üzerine, caminin önüne deniz önü seti yapan İBB Kültür Varlıkları Daire Başkanlığı Kültür Varlıkları ve Projeler Müdürlüğü, önceki belediye döneminde çakılmış fore kazıkların kaldırılması için Kültür ve Turizm Bakanlığı İstanbul 6 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’na itiraz dilekçesi verdi.
İBB’nin çalışması için uygulamanın durdurulmasını isteyen Vakıflar Genel Müdürlüğü temsilcisinin katılmadığı koruma kurulu toplantısından da ilginç bir karar çıktı. Kararda İBB’nin kazıkların kaldırılması itirazı, kazıkların kaldırılmasının camiye zarar vereceği gerekçesiyle reddedildi.
Karar metninde şu ifadeler yer aldı:
“İstanbul İli, Üsküdar İlçesi, sit dışında kalan Üsküdar Meydanı ve Yakın Çevresi Dolgu Alanında, korunması gerekli kültür varlığı olarak tescilli 43 ada 3 parselde yer alan Şemsi Paşa Camii’nin deniz tarafında yapılan uygulamaların 11.06.2020 tarihli ve 6184 sayılı Kurul kararı ile uygun bulunan projeye göre ve tescilli yapılara zarar vermeyecek şekilde sürdürülmesine, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı Kültür Varlıkları Daire Başkanlığı Kültür Varlıkları ve Projeler Müdürlüğünün 12.01 .202I tarihli ve 94.8405 sayılı yazısı ile kaldırılması talep edilen fore kazıklı betonarme dolgu alanlarının, kazıkların sökümü sırasında korunması gerekli kültür varlığı olarak tescilli cami-külliye yapılarının zarar göreceği gerekçesi ile yerinde muhafaza edilmesine, uygulama sonrası fotoğrafların Kurulumuza iletilmesine karar verildi.”