Kamudan birikmiş alacaklarını tahsil edemeyen tıbbi cihaz tedarikçilerinin basın açıklamasında konuşan Türkiye Sağlık Endüstrisi İşverenleri Sendikası (SEİS) Başkanı Metin Demir, “Sektörümüz mensupları devletine güvenmiş, malzeme vermiş, hizmet üretmiş ve sözleşme yapmış, bununla da yetinmemiş almadığı fatura bedeli karşılığı, tüm vergilerini de devletine ödemiştir. Böyle bir ticaret dünyanın neresinde vardır” diye sordu.
Tüm Tıbbi Cihaz Üreticileri ve Tedarikçileri Dernekleri Federasyonu’nun yöneticilerinden Erkin Delikanlı konuşmasında isim vermeden Akit’in eylemin haberi için kullandığı “Yine sağlık üzerinden tehditler! Medikalciler eyleme hazırlanıyor” başlığına tepki gösterdi.
“Alın terimiz kuruyalı 19 ay oldu”, “Yerli ve milli söylemleri kürsüde kaldı”, “Devletimize güvenmek istiyoruz” yazılı dövizler taşınan eyleme Gelecek Partisi Genel Başkan Yardımcısı Selçuk Özdağ’ın yanı sıra CHP, İyi Parti ve Demokrat Parti’den de temsilciler katılarak destek verdi.
Eylem öncesi bir miktar ödeme
Erkin Delikanlı dün (15 Eylül) sosyal medya hesabından, sektöre toplam 1 Milyar TL’lik borç ödemesi yapıldığını duyurdu. Delikanlı, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’yı, bakanlığın kurumsal hesabını, Maliye Bakanı Lütfü Elvan’ı ve Maliye Bakanlığı kurumsal hesabını etiketlediği mesajında, “Borcunuz 6 milyar! Bugün ödeme göndermişsiniz eylem öncesi 1 milyar! Verdiğiniz kredilerin faizine yetmez! Eylem öncesi manidar oldu … Bilmenizi isterim ki #tıbbicihaz16EylüldeAnkarada #birliktemümkün” dedi.
Alacağının yüzde 25’inden feragat edenler bile ödemelerini alamadı
Medikal News’e konuşan Marmara Tıbbi Cihaz Üreticileri ve Tedarikçileri Derneği Başkanı Sadrettin Dai, geçen sene devletin, alacaklarının yüzde 25’inden feragat eden firmalara ödemelerin 6 ay içinde tamamlanacağı teklifini yaptığını ama kabul edip yüzde 25 alacağından vazgeçen firmalara da halen ödemelerin tamamlanmadığını hatırlatarak, “Pandemi dahil her dönemde 7/24 hizmet veren sektörümüz ödemelerini zamanında alamadığı için bir çıkmaza sürüklenmiştir. Binlerce firma iflas etmiş, bir o kadar firma da iflasa sürüklenmektedir. Böyle devam ederse sağlık hizmetinde sürdürülebilirlik mümkün olmayacaktır. Birikmiş borçların hemen ödenmesi gerekmekte, bundan sonra hiçbir şekilde feragat söz konusu olmamalıdır” demişti.
Sadreddin Dai.
Satterfield da ABD’li ilaç şirketlerinin alacaklarını gündeme getirmişti
Eski ABD Ankara Büyükelçisi David Satterfield geçtiğimiz sene katıldığı bir online konferansta, Türkiye’deki kamu hastanelerinin yabancı ilaç şirketlerine borcunun bir yıl içinde 230 milyon dolardan 2,3 milyar dolara çıktığını belirterek, Türkiye’nin borcunu ödememesi durumunda ABD’li ilaç şirketlerinin ilaç satışını durdurabileceğini söylemişti.
Satterfield konuşmasının devamında, 2019’da dönemin ABD Ticaret Bakanı Wilbur Ross’un Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Maliye Bakanı Berat Albayrak ile yaptığı görüşmede konunun gündeme geldiğini ve sorunun çözümüne dair söz alındığını belirtmiş, Türkiye’nin ilaç şirketlerini bazı alacaklarından vazgeçmeye ikna etmeye çabaladığını söylemişti.