Mucitleri tarafından “Türk tipi başkanlık sistemi” olarak tanımlanan ve “Türkiye’ye istikrar getirecek” diye lanse edilen Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nde bakanlar dikiş tutturamıyor.
Temmuz 2018’de belirlenen ve Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından törenle açıklanan ilk kabinede son revizyon bu gece (29 Ocak) yine bir Cumhurbaşkanı Kararı ile sessiz sedasız gerçekleşti.
Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, 10 Temmuz 2018’de yasallaşan Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin ilk kabinesinde görevden alınan 7. bakan oldu.
2018’den bu yana kabinede yapılan değişiklikler şu şekilde:
28 Mart 2020 – Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turan yerini Adil Karaismailoğlu’na bıraktı.
9 Kasım 2020 – Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak sağlık sorunlarını gerekçe göstererek ‘görevden affını’ talep etti. Albayrak’ın talebi kabul edildi ve yerine Lütfi Elvan getirildi. Erdoğan’ın damadı olan Berat Albayrak Instagram’dan ettiği istifanın ardından ortadan kaybolduğu için devir teslim töreni gerçekleştirilmedi.
2 Aralık 2021 – Lütfi Elvan’ın bakanlığı kısa sürdü. İstifa eden Elvan’ın yerine, Erdoğan gibi düşük faizi savunan bakan yardımcısı Nureddin Nebati atandı.
21 Nisan 2021 – Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, hakkında çıkan yolsuzluk iddialarının ardından görevden alındı. Yerine AK Parti Grup Başkanvekili Mehmet Muş atandı.
21 Nisan 2021 – Çalışma, Sosyal Hizmetler ve Aile Bakanlığı iki ayrı bakanlığa bölündü. Zehra Zümrüt Selçuk’un görevden alınmasının ardından Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı görevine Derya Yanık, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı görevine de Vedat Bilgin’in ataması gerçekleştirildi.
6 Ağustos 2021 – Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un görevden affedilmesi talebi kabul edildi, yerine Mahmut Özer getirildi.
28 Ocak 2022 – Adalet Bakanı Abdulhamit Gül’ün ‘görevden af talebi’ kabul edildi ve yerine Bekir Bozdağ getirildi.