Ana SayfaANALİZLERANKARA HAVASI | Ankara başka bir 28 Şubat’a hazırlanıyor

ANKARA HAVASI | Ankara başka bir 28 Şubat’a hazırlanıyor

Altı lider 28 Şubat’ta Ankara’da kamuoyunun karşısına çıkacak. Liderlerin siyasete ve topluma yapacağı çağrı da hazır: “Tek adam rejiminden şikayetçiyiz. Keyfiliğe ve kuralsızlığa karşı demokrasiyi öneriyoruz, istiyoruz. Sen de var mısın?” Açıklanacak olan güçlendirilmiş parlamenter sistemin ana hatları: “Etkili ve katılımcı yasama, istikrarlı ve hesap verebilir yürütme, bağımsız yargı. Sembolik yetkileri olan cumhurbaşkanı, meclisin içinden çıkmış bir başbakan ve bakanlar kurulu.”

Hilal Köylü / Ankara

Halka cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine karşı güçlendirilmiş parlamenter sistem önermekte anlaşan 6 muhalefet partisi, sistemin yol haritasını 28 Şubat’ta Ankara’da açıklayacak.

Bu yol haritasının nasıl olacağından öte Millet İttifakı’nın genişleyip genişlemeyeceğinin, HDP’yle diyaloğun nasıl sürdürüleceğinin ve Cumhur İttifakı’nın bu süreçten nasıl etkileneceğinin tartışıldığı siyaset kulislerinde; muhalefetin iktidar karşısında psikolojik üstünlüğü er ya da geç yapılacak seçime kadar elinde tutacağı değerlendirmeleri öne çıkıyor. 6 muhalefet partisinin de; 28 Şubat öncesinde hem hedef hem de beklenti yükseltmesinin bunda payı çok yüksek.

İttifak genişlemeye hazır

6 partinin güçlendirilmiş parlamenter sistem üzerinde birlikte çalışması, bu sistemle birlikte yol yürümesi için her türlü gayreti gösterdiği bugün siyaseten tescillenmiş olan ana muhalefet partisi CHP’nin kurmayları “Millet İttifakı 6 partiyi de içine alacak mı” sorusuna açıkça yanıt vermekten çekinmiyorlar artık: Bu yoldan dönüş yok.

6 lider arasında 12 Şubat’taki Ahlatlıbel buluşmasından önce kamuoyuna yansıdığından da çok yoğun bir trafik yaşandığına dikkat çeken CHP yönetiminin, bu süreçte Millet İttifakı’nın cumhurbaşkanı adayının kim olacağındansa, ittifakın genişlemesi üzerinde durdukları anlaşılıyor. Çünkü ittifak genişlerse cumhurbaşkanlığı seçiminde de, güçlendirilmiş parlamenter sisteme geçiş de daha hızlı yol alınabilecek.

Partisinin güçlendirilmiş parlamenter sisteme geçiş çalışmasını yürüten CHP Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek; “Anlaşamadığımız hiçbir şey yok. Her şey ortada. Cumhurbaşkanı adaylığında da, ittifakın genişlemesi konusunda da, ilkelerin öne çıkmasında da hemfikiriz” sözleriyle 12 Şubat öncesindeki yoğun temas trafiğinin 28 Şubat’tan sonra  daha da yoğunlaşacağının işaretini veriyor. CHP’nin bu süreçte “HDP’yi yok saymayacağı”nı Kemal Kılıçdaroğlu’nun düzenli olarak kamuoyuna anlatması da özel bir strateji: Herkesi kucaklamak.

Bu kucaklamanın cumhurbaşkanlığı adaylığıyla da ilgisi var, CHP’nin Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın toplumu kutuplaştıran siyasetini hiçe sayma politikasını sürdürmekte kararlı olmasıyla da.

“AKP de, MHP de farkında”

6 muhalefet partisi de; güçlendirilmiş parlamenter sistemin Millet İttifakı’nın dışındaki tüm partilerden büyük destek göreceğine emin. Buna AKP ile MHP’liler de dahil. Partisi adına güçlendirilmiş parlamenter sistem çalışmasını yürüten Demokrat Parti Genel Başkan Yardımcısı Bülent Şahinalp, “Seçim sonrasında güçlendirilmiş parlamenter sisteme Millet İttifakı dışından da katılım ve destek olacağına inanıyorum. Evet; AKP’den de, MHP’den de. Çünkü onlar da cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin Türkiye’yi yıktığının farkında” diyor.

Gelecek Partisi’nde, 6 muhalefet liderinin 5 buçuk saati bulan 12 Şubat Ahlatlıbel zirvesi için “100 yıla bedeldi 5 buçuk saat. Her bir lider kahramandı” değerlendirmesi de hiç boşuna yapılmıyor sanki. Gelecek Partili Selçuk Özdağ’ın 12 Şubat zirvesinden yaşadığı memnuniyeti “Bir türlü çatlamamış, çatlatılamamış bir muhalefet gördü halk. Daha da çatlamayacak. Biz Cumhur İttifakı’nı çatlatacağız” sözleriyle dile getirmesi ilginç.

Peki; 28 Şubat’ta CHP, İyi Parti, Gelecek, DEVA, Saadet ve Demokrat Parti liderlerinin de katılımıyla açıklanacak olan güçlendirilmiş parlamenter sistem; Türkiye için ne öngörüyor?  

“Etkili ve katılımcı yasama, istikrarlı ve hesap verebilir yürütme, bağımsız yargı. Sembolik yetkileri olan cumhurbaşkanı, meclisin içinden çıkmış bir başbakan ve bakanlar kurulu. (istisnası olabilir bakanın).”

Muhalefetin 28 Şubat’ta Ankara’da siyasete, topluma yapacağı çağrı da hazır: “Tek adam rejiminden şikayetçiyiz. Keyfiliğe ve kuralsızlığa karşı demokrasiyi öneriyoruz, istiyoruz. Sen de var mısın?” Cumhur İttifakı cephesi, güçlendirilmiş parlamenter sistem çalışmasını çok ciddiye almamış olsa da, 28 Şubat sonrasında Türkiye’de demokrasi tartışmalarının yeni bir boyut kazanacağı açık. Bu süreçte “ortak aklın” kazanmasını isteyenlerin sayısının arttığı da bir gerçek.

- Advertisment -