Eski Başkan Donald Trump döneminde Maliye Bakanı olan Steven Mnuchin, CNBC kanalına bugün verdiği röportajda, “TikTok’u satın almak için bir grup oluşturacağım. Çok karlı olmaması muhtemel olsa da çok para ediyor” ifadelerini kullandı.
Mnuchin, varolan Amerikalı yatırımcılara TikTok hisselerini devretme seçeneği vereceğini ancak hiçbir kişinin yüzde 10’dan fazla kontrole sahip olmayacağını vurguladı.
Tasarının kabul edilmesi ve TikTok’un satılması gerektiğini söyleyen Mnuchin yatırımcı ekibinin kimlerden oluşabileceği konusunda ise bir isim vermedi.
Steven Mnuchin bakan olduğu dönemde TikTok’un ByteDance’ten ayrılarak Amerikalı bir şirkete satılmasına destek veren isimlerden biriydi.
Ancak 2020 yılında eski Başkan Donald Trump’ın kabinesinin diğer üyelerinin muhalefetiyle karşılaşmıştı.
TikTok tasarısında bundan sonra nasıl bir süreç bekleniyor?
TikTok’un, Çinli ByteDance şirketinden ayrılmasını ve elden çıkarılmasını öngören tasarı şimdi Senato’da ele alınacak.
Senato bu tasarının metninde bazı değişiklikler yapabilir.
Örneğin bazı senatörler tasarı metninde doğrudan TikTok ve ByteDance adlarının yer almasının, Anayasa’nın Kongre’yi belirli kurum ve şirketleri hedef almasını yasaklaması maddesinin ihlali olabileceğinden endişeli.
Tasarıya destek verenlerse bunun bir sorun teşkil etmeyeceğini söylüyor.
Senato’daki Demokratlar’ın lideri Chuck Scumer, tasarıya ilişkin oylama yapılıp yapılmayacağı ya da tasarının ne zaman gündeme alınacağı konusunda bir açıklama yapmadı.
Temsilciler Meclisi TikTok’un yasaklanmasıyla sonuçlanabilecek tasarıyı kabul etti.
Donald Trump başkan olduğu dönemde uygulamanın yasaklanmasına destek vermiş, 6 Ağustos 2020’de TikTok’un ulusal güvenliği ve dış politikayı tehdit ettiği gerekçesiyle bir kararname çıkarmıştı.
Ancak Cumhuriyetçi Trump’ın 2020 başkanlık seçimleri yaklaştığında genç seçmenleri göz önünde bulundurarak tutumunu değiştirdiği görülmüştü.
Demokrat Başkan Joe Biden ise geçen hafta böyle bir tasarının önüne gelmesi halinde imzalayacağını söylemişti.
Biden’ın seçim kampanyası ise geçen ay TikTok’a katıldı.
Amerika’da yaklaşık 170 milyon TikTok kullanıcısı bulunuyor.
Pew Araştırma Merkezi’nin 2023 yılındaki bir araştırmasına göre, ABD’de haberleri TikTok’tan alanların yaklaşık yüzde 60’ı Demokrat Partili ya da Demokrat eğilimli.
Aynı araştırmaya göre TikTok’u haber kaynağı olarak kullananların yüzde 19’u Siyah ve yüzde 30’u Latin kökenli. Yaklaşık yüzde 44’ü de 18 ile 29 yaş arasında.
Tasarı yasalaşır yasalaşmaz TikTok yasaklanacak mı?
Tasarının yasalaştıktan sonra yürürlüğe girmesinin ardından ByteDance’in TikTok’u elden çıkarmak için altı ay süresi olacak.
ByteDance bu süre içinde bir alıcı bulursa, yasak yürürlüğe girmeyecek. Ancak bulamazsa bu durumda uygulama mağazaları ve internet şirketleri TikTok’un ABD’de indirilmesine izin vermeyecek.
Yasağın yürürlüğe girmesi gecikebilir mi?
Tasarının yasalaşması halinde TikTok veya başka bir taraf bunu mahkemeye taşıyabilir.
Çarşamba günü Senato’da temaslarda bulunan TikTok’un CEO’su Shou Zi Chew uygulamanın yasaklanmasına engellemek amacıyla şirketin hukuki haklarını kullanacağını söyledi.
Konunun mahkemeye taşınması halinde uygulamanın ABD’de yasaklanması süreci gecikebilir.
Hukuki itirazları ele alacak olan yargıç tasarıyı tümden geçersiz de kılabilir.
TikTok’un elden çıkarılması süreci nasıl işleyebilir?
TikTok’un elden çıkarılmasına ilişkin süreç, Çinli ByteDance şirketinin TikTok’un tüm küresel varlığını mı yoksa sadece ABD’deki operasyonlarını devretmeye hazır olup olmamasına bağlı olabilir.
ABD Temsilciler Meclisi’nde kabul edilen tasarı satışın ardından iki şirket arasında bir bağlantı olmamasını öngörüyor.
Bu da ABD’deki TikTok’un ana şirketin algoritmaları ya da uygulamanın diğer versiyonlarına erişime ihtiyaç duyması halinde durumu karmaşıklaştırıyor.