Ana SayfaDış HaberAyşenur Ezgi Eygi son yolculuğuna uğurlandı

Ayşenur Ezgi Eygi son yolculuğuna uğurlandı

Batı Şeria'da İsrailli yerleşimcilere karşı protestoda öldürülen 26 yaşındaki Türk-Amerikan vatandaşı Ayşenur Ezgi Eygi’nin cenaze namazı memleketi Aydın’da kılındı. Eygi'nin mezarının üzerine Filistin kefiyesi koyuldu. Cenazede konuşma yapmak isteyen Özgür Özel, TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş’la tartıştı. Cenazeden ayrılan AK Partili bakanlar, TİP'li bir grup tarafından “Hamaseti bırak, ticareti kes” denilerek protesto edildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Ayşenur evladımızın hesabını adalet önünde mutlaka soracağız."

Batı Şeria’da İsrailli yerleşimcilere karşı protesto sırasında öldürülen Türkiye-ABD vatandaşı Ayşenur Ezgi Eygi’nin cenazesi Azerbaycan üzerinden dün (13 Eylül) Türkiye’ye getirildi. Eygi’nin cenazesi Aydın Didim’de yapıldı.

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş ve Gelecek Partisi lideri Ahmet Davutoğlu, aileye taziye ziyaretinde bulundu.

Cenaze’de Özgür Özel, TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş’la tartıştı

Ayşenur Ezgi Eygi’nin cenazesinde konuşma yapmak isteyen Özgür Özel, TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş’la tartıştı:

AK Partili bakanlar, TİP’li bir grup tarafından protesto edildi

Ayşenur Ezgi Eygi’nin cenazesinden ayrılan AK Partili bakanlar, TİP’li bir grup tarafından protesto edildi:

Cumhurbaşkanı Erdoğan: “Ayşenur evladımızın hesabını adalet önünde mutlaka soracağız.”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Bosna-Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi Başkanı Denis Becirovic ile ortak basın toplantısındaki konuşmasında Ayşenur Ezgi Eygi’ye de yer verdi. Erdoğan, Gazze’de yaşanan olayı Srebrenitsa katliamına benzeterek Gazze’deki katliamın faillerinin de adalet önünde hesap vereceğini söyledi:

“90’lı yıllarda Bosna Hersek’te gerçekleştirilen katliamın bir benzerini bugün Gazze’de ve işgal altındaki Filistin topraklarında yaşıyoruz. Srebrenitsa soykırımının failleri uluslararası mahkemelerde nasıl hüküm giydilerse Gazze’de yaşananların failleri de hesap verecektir. 41 bini aşkın Gazzeli kardeşimizle birlikte İsrail tarafından öldürülen Ayşenur Ezgi Eygi evladımızın da hesabını adalet önünde mutlaka soracağız.”

Ankara, Eygi’nin Ölümünü uluslararası platformlarda gündeme getirmeyi planlıyor

Ankara, Eygi’nin ölümü ile hazırlanacak soruşturma dosyasının Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi’nde görüşülmesini istiyor. Aynı şekilde Eygi’nin dosyasının Uluslararası Ceza Mahkemesi’nde İsrail’le ilgili soruşturmaya dahil edilmesi için de girişimlerde bulunulacak.

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Güney Afrika’nın Uluslararası Adalet Divanı’nda İsrail’e karşı ‘soykırım’ suçlamasıyla açtığı ve Türkiye’nin de müdahil olma başvurusunda bulunduğu davaya da raporun delil olarak sunulacağını kaydetti.

Eygi, 6 Eylül Cuma günü Nablus yakınlarındaki Beyta kasabasında Yahudi yerleşimlerinin genişlemesine karşı düzenlenen bir protesto sırasında başından vurularak öldürülmüştü.

“Bir işe yarayacaksam, öldürülmeye razıyım”

Ayşenur Ezgi Eygi’nin eniştesi Ali Tıkkın, Ayşenur’un babasıyla arasında geçen diyaloğu Serbestiyet’e anlattı:

“Babası ‘(Filistin’e) gitme, kör kurşuna hedef olabilirsin’ diyor. Verdiği cevap: Baba, bir işe yarayacaksam, ben buna razıyım.”

“Gideceğini bilmiyordum”

Ayşenur Ezgi Eygi’nin annesi Rabia Birden, AA’ya verdiği röportajda şunları söyledi:

“Ayşe çok neşe dolu, heyecanlı, hareketli, sevgi dolu… Hep barış için çalışıyordu. Barış için gitti ama hayatını kaybetti, benim kızım şehit oldu.

“Gittiğini bilmiyordum. Öncesinde görüşmemiştik ve bu bana da çok büyük sürpriz oldu. Gittiğini bilmiyordum ve şoke oldum. Acımız çok büyük.

“Devletimizden tek isteğim kızımın hakkını aramaları. Kızımın kanı yerde kalmasın ve sorumlular cezalandırılsın çünkü benim kızım hedef alındı.

“Cumhurbaşkanımız, bakanlarımız, olayın ilk gününden itibaren benimle irtibata geçtiler, acımızı paylaştılar, başsağlığı dilediler. Bana çok yardımcı oldular. Olayın peşini bırakmadılar ve kızımı bir hafta içinde Türkiye’ye getirdiler. Hepsine çok minnettarım. Dava süreçlerinin de sonuna kadar takipçisi olacağız. Daha başka Ayşeler ölmesin, daha başkaları ölmesin, başka ailelerin canları yanmasın.”

Ayşenur Ezgi Eygi için Nablus'ta cenaze töreni
Ayşenur Ezgi Eygi için Nablus’ta cenaze töreni

ABD: İsrail, angajman kurallarını değiştirmeli

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller, dün düzenlediği günlük basın toplantısında, işgal altındaki Batı Şeria’da İsrail askerlerince öldürülen Türkiye-ABD vatandaşı insan hakları savunucusu Ayşenur Ezgi Eygi hakkındaki soruya da yanıt verdi. 

Miller, bakanlıkta düzenlediği günlük basın brifinginde, AA muhabirinin Eygi’nin ölümüne ilişkin sorusuna verdiği yanıtta, İsrail’in ön soruşturma yaptığını ve kapsamlı soruşturmayı da sürdürdüklerini söylediklerini aktararak, Eygi’nin öldürülmesine ilişkin net bir yargıya ulaşabilmek için nihai soruşturma raporunu bekleyeceklerini belirtti.

Kapsamlı soruşturmanın net, şeffaf ve hızlı olması gerektiğini vurgulayan Bakanlık Sözcüsü Miller, “Bakan (Antony) Blinken’ın da söylediği gibi İsrail güvenlik güçlerinin Batı Şeria’daki operasyon yöntemlerini değiştirmeleri gerek. Şurası açık ki (İsrail güçleri işgal altındaki Batı Şeria’da) angajman kurallarını değiştirmeliler çünkü gördüğünüz gibi bir değil, İsrail güçleri tarafından iki Amerikan vatandaşı öldürüldü” ifadelerini kullandı. 

İsrail ordusunun neden olduğu ölümler konusunda hesap sorma noktasında yürütülen soruşturmaların sonuçlarını beklediklerini dile getiren Miller, bu ölümlere neden olan askerlerle ilgili nasıl bir suç delili ortaya çıkacağını takip ettiklerini belirtti.

BM’den soruşturma çağrısı

Birleşmiş Milletler (BM), Eygi’nin öldürülmesiyle ilgili soruşturma çağrısında bulundu. Beyaz Saray da olayla ilgili İsrail hükümetinden soruşturma talep edildiğini açıkladı.

BM Genel Sekreteri Sözcüsü Stéphane Dujarric, olaya tepki göstererek, “Koşulların tam olarak araştırılmasını ve sorumluların hesap vermesini istiyoruz” dedi.

Dujarric sivil halkın “her zaman korunması gerektiğini” vurguladı.

“İki el ateş edildiğini duydum

Eygi ile birlikte protestoya katılan İsrailli-Yahudi aktivist Jonathan Pollak, BBC’ye verdiği demeçte, olay sırasında iki el ateş edildiğini duyduğunu söyledi.

“Çatıda askerlerin nişan aldığını” gördüğünü aktaran Pollak, “bir ya da iki saniyelik” arayla iki el ateş edildiğini duyduğunu belirtti.

“Birinin bana seslendiğini ve İngilizce ‘Bize yardım et. Yardıma ihtiyacımız var. Yardıma ihtiyacımız var’ dediğini duydum. Onlara doğru koştum” dedi.

Eygi’yi “yerde bir zeytin ağacının altında yatar halde, başı kanlar içinde” gördüğünü söyledi ve şöyle devam etti:

“Elimi arkasına koyup kanamayı durdurmaya çalıştım. Bakınca askerlerle bizim aramızda belirgin bir görüş hattı vardı. Nabzını ölçtüm çok zayıftı.”

Batı Şeria

Erdoğan: “İsrail’in sivil bir protestoya karşı yaptığı barbarca müdahaleyi lanetliyorum

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, sosyal medya hesaplarından Eygi için başsağlığı mesajı yayımladı.

Erdoğan, “İsrail’in Batı Şeria’daki işgal karşıtı sivil bir protestoya karşı yaptığı barbarca müdahaleyi lanetliyorum” dedi ve şöyle devam etti:

“Türkiye olarak, İsrail’in neredeyse 1 yıldır devam eden, çoluk çocuk, genç yaşlı demeden 41 bin insanı katlettiği bu işgal ve soykırım politikasının son bulması ve işlediği insanlığa karşı suçların hesabını hukuk önünde vermesi için her platformda çaba göstermeye devam edeceğiz.”

‘Yerleşimci şiddetine karşı kampanyada yer alıyordu’

Çifte vatandaş olan Eygi, Antalya’da doğmuştu.

Seattle’daki Washington Üniversitesi’nde psikoloji bölümünden mezun olmuş, yan dal olarak Orta Doğu dilleri ve kültürleri eğitimi almıştı.

Eygi, Filistinli köylüleri İsrailli yerleşimcilerin şiddetinden korumak için yürütülen bir kampanyada yer alıyordu.

Olay, İsrail güçlerinin dokuz gün süren operasyonunun ardından işgal altındaki Batı Şeria’da bulunan Cenin şehri ve mülteci kampından çekilmesinin ardından meydana geldi.

İsrail’in Batı Şeria’da başlattığı son 20 yılın en büyük baskınları hakkında neler biliniyor?

Filistin sağlık bakanlığı, operasyon sırasında 21’i Cenin’den olmak üzere en az 36 Filistinlinin öldürüldüğünü ve aralarında çocukların da bulunduğunu açıkladı.

İsrail son 50 yılda Batı Şeria ve Doğu Kudüs’te 700 binden fazla Yahudi’nin yaşadığı yerleşim yerleri inşa etti.

Yerleşimler uluslararası hukuka göre yasadışı sayılıyor, ancak İsrail bunu reddediyor.

Filistin Adli Tıp raporuna göre, Eygi’yi öldüren kurşun ‘düz bir çizgide’ isabet etmiş

Ayşenur Ezgi Eygi - Sputnik Türkiye, 1920, 13.09.2024

Filistin Adli Tıp Kurumu’nun Türk-ABD vatandaşı Ayşenur Ezgi Eygi için hazırladığı otopsi raporuna göre, Eygi’yi başından hedef alan kurşununun ‘neredeyse düz bir çizgide soldan sağa doğru isabet etti.’

Filistin Adalet Bakanlığı’na bağlı Adli Tıp Kurumu’nun otopsi raporunda, “Merminin kafatası boşluğu içindeki yolu neredeyse düz bir çizgide soldan sağa doğru olmuştur” ifadesi kullanıldı. Eygi’nin 6 Eylül’de 14.06’da Rafidya Devlet Hastanesi’ne getirildiği ve yaşam belirtisi göstermediği raporda yer aldı.

Kurşunun Eygi’nin beyin dokusuna zarar verdiği aktarılan raporda, “Kalbi durmuş, göz bebekleri genişlemiş ve hareketsizdi. Yapılan inceleme sonucu, merminin Eygi’nin sol kulak kepçesinin arkasından girdiği ve çıkmadığı belirlendi” ifadelerine yer verildi.

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç: “Uluslararası hukukta da Ayşenur’un hakkını savunacağız”

Denizli’deki AK Parti toplantısında konuşan Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Batı Şeria’da İsrail askerleri tarafından öldürülen aktivist Ayşenur Ezgi Eygi’nin hakkını koruyacaklarını ifade etti:

“Ayşenur Ezgi Eygi kardeşimiz İsrailli terörist askerlerce şehit edildi. Onun hakkını hukukunu koruyacağız. Hemen Ankara Cumhuriyet Başsavcılığımız iç hukuktan kaynaklana n soruşturma yetkisini kullandı ve soruşturma başlattı. Elimizde deliller, görüntüler var. O saldırganların kendi ülkemizde de yargılanması ve uluslararası alanda yakalanması için soruşturmamızı başlattık. Uluslararası hukukta da Ayşenur’un hakkını savunacağız.

Uluslararası Ceza Mahkemesine, Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyine ve Uluslararası Adalet Divanına Ayşenur Ezgi Eygi kardeşimizin dosyasını tüm delilleriyle beraber ibraz edeceğiz ve sonuna kadar onun haklarını savunacağız. Bir kez daha ailesine, milletimize başsağlığı diliyorum. Yarın inşallah onun cenaze merasiminde olacağız, dualar edeceğiz ve ailesine başsağlığı dileyeceğiz. Temennimiz bir an önce orada akan kanın durdurulması. Türkiye olarak da Uluslararası Adalet Divanına katılma dilekçemizi verdik. Uluslararası Ceza Mahkemesinde de sivil toplum kuruluşlarımız, o teröristlerin, Netanyahu başta olmak üzere bunların yargılanmasıyla ilgili çalışmaları biz Türkiye olarak sonuna kadar takip edeceğiz”

- Advertisment -