Gazze’de İsrail kuşatması altındaki Şifa Hastanesi Müdürü Muhammed Ebu Silmiyye tıbbi malzeme yetersizliği ve elektrik kesintisi nedeniyle dün yoğun bakımdan ve diğer servislerden 7 hastanın öldüğünü belirtti.
Yoğun bakımdaki 6 prematüre bebek ile 9 yaralı ve hastanın da hayati ekipmanlarda yaşanan elektrik kesintisi nedeniyle hayatını kaybettiğini aktaran Ebu Silmiyye, üç gün önce İsrail ordusu tarafından kuşatılan hastanede şu ana kadar yaşamını yitirenlerin sayısının 20’ye yükseldiğini kaydetti.
İsrail Ordu Sözcüsü Avichay Adraee, dün, İsrail ordusunun, Şifa Hastanesi’ne 300 litre yakıt sağladığını ancak Hamas’ın bunun teslim alınmasını engellediğini öne sürmüştü.
Ebu Silmiyye, hastaneye sağlanan 300 litre yakıtın reddedildiği iddialarına ilişkin ise “yalan ve iftiradan ibaret” ifadesini kullanarak, İsrail’in teklif ettiği yakıtın “hastanenin jeneratörlerini yalnızca 15 dakika çalıştırabileceğini” söyledi.
İsrail ordu sözcüsü Daniel Hagari, elektriksiz kalan ve yakıt yokluğu nedeniyle jeneratörleri çalışmayan Şifa Hastanesi’nin yakınlarına bıraktıkları 300 litre benzinin, Hamas’ın engellemesi nedeniyle hastaneye götürülemediğini ileri sürdü. Hamas ise bir açıklama yayımlayarak bu iddiayı reddetti.
BBC’ye konuşan hastane doktorları ise 300 litre benzinin hastanedeki bir jeneratörü ancak yarım saat çalıştırmaya yeteceğini kaydetti.
Hastanedeki sağlık ve idari personelin az miktardaki bu yakıtın teslim alınması durumunda hedef alınmaktan korktuğunu dile getiren Ebu Silmiyye, İsrail tarafından, hastaneye yakıtın Uluslararası Kızılhaç veya herhangi bir uluslararası kuruluş aracılığıyla ulaştırılmasını istediklerini aktardı.
“Filistin için Tıbbi Yardım” adlı kuruluşun yöneticisi Melanie Ward, İsrail’in “Şifa Hastanesi’ndeki prematüre bebekleri güvenli bir hastaneye taşıma” önerisinin gerçekçi olmadığını dile getirdi. Yenidoğan ünitesindeki bebeklerin taşınmasının “karmaşık ve teknik bir süreç” olduğunu söyleyen Ward, “tek güvenli seçeneğin” İsrail’in Şifa Hastanesi çevresindeki ablukayı kaldırması, hastaneye benzinin ulaşmasına izin vermesi olduğunu ifade etti.
AB, hastanelerin çalışmaya devam edebilmesi için Gazze’ye gerekli yakıtın gönderilmesi adına çatışmalara aralar verilmesi çağrısında bulundu.
Avrupa Komisyonu’nun kriz yönetiminden sorumlu üyesi Janez Lenarcic, bu sabah Brüksel’de düzenlenen toplantıda “Gazze Şeridi’ndeki hastanelerin yarısından fazlasının, öncelikle yakıt eksikliği nedeniyle çalışmayı durdurduğunu” söyledi.
Lenarcic, çatışmalara ara verilmesi çağrısında bulundu. Ancak bu araların “anlamlı” olması için hastanelere önceden haber verilmesi ve bu araları kullanmak için hazırlık yapabilmeleri gerektiğini ekledi.
AB üyesi 27 ülke Pazar günü bir bildiri yayımlayarak “derhal insani duraklamalar” yapılmasını talep etti. Hamas’ı tıbbi tesisleri ve sivilleri “canlı kalkan” olarak kullanmakla itham etmişti
Geçen hafta ABD, İsrail’in Gazze’nin kuzeyindeki bazı kısımlarda günlük dört saatlik askeri duraklamalara başlayacağını açıklamıştı.