Ana SayfaDış Haber“İki devletli çözüm için Hamas ile görüşülebilir”

“İki devletli çözüm için Hamas ile görüşülebilir”

Emekli Büyükelçi Yalım Eralp, Serbestiyet kanalında anlattı: “İki devlet formülü dünyada yaygın biçimde desteklenmeye başladı. Biden da ‘İki devlet formülünden vazgeçmeyeceğiz’ dedi. Sonunda galiba böyle bir şey olursa Hamas ile görüşülecek gibi geliyor. Şimdi denebilir ki ‘Ama Hamas terör örgütü.’ Filistin Kurtuluş Örgütü de zamanında terör örgütü olarak tanımlanıyordu. Ama barışa çok yaklaşılmıştı.”

Ortadoğu’da harp devam ediyor. Tehlikelerle dolu bir durumdayız. Evvela İsrail içine bakalım. İsrail’de 3 akım var. Birincisi en sağda olanlar; “Haydi girelim, Filistinlileri yok edelim” diyenler. İkincisi “Rehineleri kurtarmaya öncelik verin” diyenler. Üçüncüsü ise “İki devletli çözümden başka yol yok, bu işi durduralım” diyenler.

  • İki devletli çözüm için Hamas ile görüşülebilir

İki devlet formülü dünyada yaygın biçimde desteklenmeye başladı. Biden da ‘İki devlet formülünden vazgeçmeyeceğiz’ dedi. Sonunda galiba böyle bir şey olursa Hamas ile görüşülecek gibi geliyor. Şimdi denebilir ki ‘Ama Hamas terör örgütü.’ Filistin Kurtuluş Örgütü de zamanında terör örgütü olarak tanımlanıyordu. Ama barışa çok yaklaşılmıştı.

  • Mısır’daki Filistin zirvesi bölge ülkeleri açısından iyi oldu

Kahire’deki Filistin toplantısına ABD’nin küçük bir memurla katılması bence yanlış olmuştur. Bu toplantı ile ilgili bazıları ‘barış için yol açılmadı’ yorumları yapıyor. Bu toplantının amacı dünya kamuoyunun desteğini almak ve Arap ülkelerinde patlama olmaması için hızını almaktı. Bence iyi de oldu. Türkiye’den Bakan Fidan katıldı.

  • İran saldırılar durmazsa Hizbullah’ı harekete geçirebilir

Avrupa’da da büyük protestolar oluyor Filistin meselesi ile ilgili. İşin ilginç tarafı birtakım Museviler Filistinlilerin öldürülmemesine ve barışın sağlanmasına destek veriyorlar. Amerika’nın sıkıntısı şu: Blinken yeni keşfetmiş olacak ki, ‘Temiz su içmemek hastalıklara sebep olur’ dedi. E günaydın! Bütün mesele bu insani yardımların sürekli gitmesi, işin içine yakıtın da dahil edilmesi ve bir an önce bu saldırıların durması. Aksi takdirde bu çatışmaların yayılma ihtimali var. İran da eğer bu saldırılar durmazsa Hizbullah’ı harekete geçiririm mesajı veriyor.

  • Trump ABD’yi olduğu gibi partisini de ikiye böldü; başkan seçilemediği için Temsilciler Meclisi çalışamıyor

ABD’de Kongre çalışamıyor. Çünkü Temsilciler Meclisi Başkanlığı’na bir Cumhuriyetçi seçilemiyor. Yani Trump sadece ABD’yi ikiye bölmekle kalmadı, kendi partisini de ikiye böldü. Biden’ın önerdiği yardım onaylanamıyor, onun kadar önemli bir başka şey, 40 gün içinde son bulacak ABD’nin borçlanmasına dair yasa da kabul edilemiyor. Bu neden önemli? Bu madde Kongre’den geçmezse ABD memurlarına maaşlarını ödeyemeyecek.

  • Aliyev’in Ermenistan topraklarında hak talep ettiği iddiası büyük bir sorun

Azerbaycan – Ermenistan arasında yeni birtakım sıkıntılar doğabilir. Batı yayınları Aliyev’in ‘Ermeni topraklarının bir kısmı bizimdir’ dediğini büyütmeye başladılar. Bu eğer doğruysa büyük bir sorun. Rusya duruma el koymaya çalışıyor.

  • BM’de Filistin için ateşkes teklifi kabul edilmedi

BM’de Rusya’nın Filistin-İsrail arasında geçici ateşkes teklifi kabul edilmedi. Kabul edilmeme sebebi Hamas’ın ismen zikredilmemiş olması. O zaman bu tasarıya bir tadil tasarısı getirirsiniz, onu geçirirsiniz. Bugün Hamas’ı ismen geçiren bir tasarı gelecek, onaylanacak mı göreceğiz.

  • Ukrayna ve Rusya farklı noktalarda ufak ilerlemeler kat etmiş

Ukrayna’yı unuttuk Ortadoğu’da olanlardan sonra. Gerek Rus kuvvetleri gerek de Ukrayna kuvvetleri farklı noktalarda ufak ilerlemeler kat etmiş. Ama bu işin de son bulması uzun sürecek gibi göz

- Advertisment -