Ana SayfaDış HaberLübnan ikinci Gazze mi oluyor: İsrail hava saldırılarında ölüm sayısı 350’yi geçti

Lübnan ikinci Gazze mi oluyor: İsrail hava saldırılarında ölüm sayısı 350’yi geçti

İsrail, Lübnan’ın Hizbullah’ın kontrolündeki güneyine hava saldırılarında en az 356 kişi hayatını kaybetti. Lübnan Eğitim Bakanlığı, eğitime iki gün ara verildiğini açıkladı.

İsrail ordusu, Hizbullah’a karşı yaklaşık bir yıldır devam eden çatışmalardaki en kapsamlı hava saldırılarını bugün başlatarak Lübnan’ın güneyini, Beka Vadisi’nin doğusunu ve Suriye’ye yakın kuzey bölgesini vurdu.

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, ordunun Hizbullah’a karşı Lübnan’da düzenlediği geniş kapsamlı hava saldırılarının ardından İsrail halkının sakin olması gerektiğini söyledi. Gallant, “Lübnan’daki saldırılarımızı derinleştiriyoruz, İsrail’in kuzey bölgelerinin sakinlerini güvenli bir şekilde evlerine döndürme hedefimize ulaşana kadar hava harekâtı devam edecek. Bugünler İsrail halkının itidalli olmaları gereken günler” dedi.

Lübnan Sağlık Bakanlığı, İsrail’in Lübnan’a bugünkü saldırılarında en az 274 kişinin hayatını kaybettiğini, 1024’ten fazla kişinin yaralandığını belirtti. Ölü ve yaralılar arasında kadın, çocuk ve sağlık çalışanları bulunuyor.

‘’2 saat içinde kaçın’’

İsrail ordusu, Lübnan’ın doğusunda yer alan Bekaa Vadisi’ne “yakın zamanda” hava saldırısı düzenleyeceğini bildirdi.

İsrail Ordu Sözcüsü Daniel Hagari, Hizbullah’ın bölgeden İsrail’e saldırı hazırlığında olduğunu iddia etti. İsrail Ordusu Sözcüsü Avichay Adraee de, bölge halkından Hizbullah’ın “silah ve roketlerinin” olduğu evlerden ve çevresinden uzaklaşmaları için 2 saat sürelerinin olduğunu kaydetti.

İsrail ordusunun hava saldırılarını yoğunlaştırması nedeniyle Lübnan’ın güneyinde özellikle sınır bölgelerine yakın yerleşimlerdeki halk ülkenin kuzeyine doğru kaçmak zorunda kaldı. Evlerini terk etmek zorunda kalan Lübnanların araçlarla bölgeden ayrılmasının ardından kuzeye giden yollarda yoğun trafik oluştu.

Sosyal medyada yer alan görüntülerde başkent Beyrut’a doğru giden yollardaki araç trafiği dikkati çekiyor.

Eğitime 2 gün ara verildi

Lübnan Eğitim Bakanlığı, İsrail’in saldırıları nedeniyle ülkenin güneyinde eğitime iki gün ara verildiğini açıkladı. Eğitim Bakanı Abbas El Halebi, İsrail’in saldırıları nedeniyle binlerce kişinin ülkenin kuzeyine doğru kaçmaya başlamasının ardından eğitim durumuna ilişkin açıklama yaptı. Halebi, konuya ilişkin açıklamasında, güvenlik ve askeri durumun öğrenciler için tehlike oluşturduğunu ifade ederek, ülkenin güneyindeki tüm illerde, güneydoğudaki Bekaa, doğudaki Baalbek El Hermel ve Beyrut’un güney banliyölerindeki okul, lise ve enstitülerde 23-24 Eylül’de eğitim yapılmayacağını belirtti.

Lübnan İçişleri Bakanlığı da bir açıklama yaparak başkent Beyrut ve Trablusşam ile ülkenin doğu ve güneyindeki okulların çok sayıda Lübnanlının yerinden edilmesi sonrası sığınak olarak açılacağı bilgisini verdi.

Lübnan Sağlık Bakanlığı’nda yeni açıklama

Lübnan Sağlık Bakanlığı, İsrail’in Lübnan’ın güneyini hedef alan saldırılarında aralarında çocuk, kadın ve sağlık görevlilerinin de bulunduğu en az 356 kişinin öldüğünü ve bin 246 kişinin yaralandığını açıkladı. Hayatını kaybedenlerin 21’inin çocuk, 39’unun ise kadın olduğu belirtildi.



- Advertisment -