Ana SayfaDış HaberNijerya darbecilerin yazdığı milli marşı değiştirdi

Nijerya darbecilerin yazdığı milli marşı değiştirdi

Nijerya, 1978 yılında askeri hükumet döneminde getirilen milli marşını, Nijerya'nın Birleşik Krallık’tan bağımsızlığını kazandığı 1960 yılında tanıtılan "Nijerya, Seni Selamlıyoruz" başlıklı marşı ile değiştirildi. Ülkedeki muhalif siyasiler ekonomik durumunu ve yeni marşı yazan kişinin bir İngiliz göçmeni olmasını gerekçe göstererek kararı eleştirdi. Yasa, federal milletvekilleri tarafından bir hafta içinde meclisten geçirilerek Başkan Tinubu tarafından onaylandı.

Nijerya, 50 yıl önce değiştirilen milli marşına geri dönme kararı aldı. Mevcut marşıdeğiştiren milletvekilleri, kararın kamuoyunda yeteri kadar tartışılmadan alınmasınedeniyle hükümeti eleştirdi.

Cumhurbaşkanı Bola Tinubu, federal milletvekillerinin bir hafta içinde meclise sunduğuve geçirdiği yasayı Çarşamba günü imzaladı.

Nijerya’nın Birleşik Krallık’tan bağımsızlığını kazandığı 1960 yılında kabul edilen”Nijerya, Seni Selamlıyoruz” başlıklı mars İngiliz göçmeni Lillian Jean Williams tarafından yazıldı. Marş, 1978’de, Olusegun Obasanjo’nun darbe hükümeti döneminde, ülkenin iç savaştan çıkmasının ardından “Kalkın, Ey Vatandaşlar” marşıyla değiştirildi.

İktidar partisi değiştirilen milli marşın darbecilere meşruiyet kazandırdığını, yeni kabuledilen marşın ise bağımsızlığı simgelediğini savunuyor.  Muhalefet ise yeni marşınyazarının İngiliz olmasına vurgu yaparak sömürge dönemini çağrıştırdığını iddia ediyor.

Siyasilerden tepki: “Ülke bu haldeyken mi?”

Devlet Başkanı Tinubu’nun görevdeki ilk yılında Nijerya ekonomisi kötüye gitti, enflasyon 28 yılın en yüksek seviyesi olan %33,2’ye ulaştı. Marş değişikliği, artanekonomik krizden dikkat dağıtma girişimi olarak görülüyor. Yeniden tanıtılan marş, Tinubu’nun katıldığı bir yasama oturumunda ilk kez halka açık olarak çalındı.

Bu değişiklik, bazı Nijeryalılar tarafından şaşkınlıkla karşılandı. SBM Intelligence’da EşBaşkan olan Cheta Nwanze, “Bu bir zaman kaybı. Önemli olan enflasyon ve güvenliksorunlarıdır: hükümetin tamamen buna odaklanması gerekiyor.” dedi.

Eski Eğitim Bakanı ve Cumhurbaşkanı adayı Oby Ezekwesili X’te yaptığı paylaşımda“Nijerya’da vicdan sahibi olan her şeye aykırı olan iğrenç bir “yasaya” karşı çıkmahakkımı hiç kimsenin engelleyemeyeceğini bilin.” dedi.

- Advertisment -