Nobel ödüllü Muhammed Yunus, eski Başbakan Şeyh Hasina’nın ülkeden kaçmasının ardından geçici Bangladeş Başbakanı olacak.
Cumhurbaşkanı Muhammed Şahabuddin’in Basın Sekreteri Joynal Abedin yaptığı açıklamada Yunus liderliğindeki hükümetin diğer üyelerinin, siyasi partiler ve diğer paydaşlarla görüşüldükten sonra kısa süre içinde kararlaştırılacağını belirtti.
Cumhurbaşkanı Şahabuddin’in başkanlığında Milli Güvenlik Toplantısı düzenlendi. Toplantıya Protestoları organize eden Ayrımcılığa Karşı Öğrenciler Platformu, ülkenin hava, kara ve deniz komutanları ve sivil toplum üyelerinin yanı sıra bazı iş dünyası liderleri katıldı. Beş saatten fazla süren toplantıda geçici yönetimin başkanının kim olacağı ele alındı.
Yerel basında çıkan haberlere göre, yakında yeni Başbakanın Yunus’un Paris’ten ülkeye dönmesi bekleniyor.
Kararın ardından, öğrenci liderleri gece yarısından kısa bir süre sonra cumhurbaşkanının resmi konutundan ayrıldılar, kararı memnuniyetle karşıladılar.
Öğrenci protestolarını organize eden Ayrımcılığa Karşı Öğrenciler Platformu temsilcisi Nahid İslam, sosyal medyada paylaştığı bir videoda öğrenci liderlerinin Muhammed Yunus ile görüştüklerini ve Yunus’un ülkenin içinde bulunduğu durumu göz önünde bulundurarak görevi devralmayı kabul ettiğini söyledi.
Hasina’nın istifasını ülkenin “ikinci kurtuluş günü” olarak nitelendiren Yunus, Şeyh Hasina döneminde birçok yolsuzluk suçlamasıyla karşı karşıya kalmış ve yargılanmıştı.
Uluslararası alanda “yoksulların bankacısı” olarak tanınan 83 yaşındaki Yunus, milyonlarca insanın yoksulluktan kurtulmasına yardımcı bir mikro-finans kredi sistemi kurmasıyla tanınıyor.
Yunus ve sahibi olduğu Grameen Bankası, 2006 yılında öncü çalışmalarından dolayı Nobel Barış Ödülü’ne layık görülmüştü.