Ana SayfaDış HaberSisi’den seçim vaatleri: Gençleri kan satmaya çağırdı, kalkınma için “aç ve susuz...

Sisi’den seçim vaatleri: Gençleri kan satmaya çağırdı, kalkınma için “aç ve susuz kalırız” dedi

Ekonomik krizin sarstığı Mısır’da darbeyle iktidara gelen Devlet Başkanı Abdülfettah es-Sisi, üçüncü dönem için başkanlığa adaylığını resmen açıkladı. 2030'a kadar koltukta oturmak isteyen “Mareşal” Sisi, her konuşmasında bir pot kırıyor. Önce gençleri kan plazmalarını satarak gelir elde etmeye çağırdı, bir toplantıda Başbakan’a “Haftada iki kez kanlarını bağışlayabilirler mi” diye sordu. Son olarak da “kalkınma ve ilerleme için gerekirse aç ve susuz kalırız” çıkışı yaptı. Seçim öncesi rakiplerini tutuklatmasıyla bilinen Sisi’nin en güçlü rakibi Nasırcı genç milletvekili Ahmet Tantavi.

Mısır’ın demokratik yollarla seçilmiş ilk devlet başkanı Muhammed Mursi’yi askeri darbeyle devirerek 2014 yılında iktidara gelen Sisi, muhalefette güçlü adayların seçime katılamaması nedeniyle 2018’de yüzde 97 oyla başkanlığa seçilmişti.

2019’daki anayasa değişiklikleri, Sisi’nin, her biri altı yıl sürecek ve iktidarını fiilen 2030’a kadar uzatacak şekilde iki dönem daha aday olabilmesinin yolunu açtı. Ulusal Seçim Kurumu (NEA), 10-12 Aralık tarihlerinde yapılacağını açıkladı. Adaylık başvuruları ise 5-14 Ekim tarihleri arasında yapılacak.

Ekonomik krizin vurduğu ülkede Sisi’nin halka yeni dönem için vaatleri ise yeni tartışmalara neden oluyor.

Sisi, katıldığı bir toplantıda “Eğer gençler kan bağışında bulunurlarsa gelirlerinin artacağını düşünüyorum.Benim hayalim milyonların gidip kan bağışında bulunması. Böyle bir şey olursa öğrenciler ciddi gelir elde edecek plazma rezervi artacak” dedi, daha sonra da kürsüdeki Başbakan’a “Haftada iki kan bağışı yapılıp yapılamayacağını” sordu. Ölüme neden olabilecek bu teklif karşısında Başbakan ne diyeceğini bilemedi.

https://x.com/drhossamsamy65/status/1708813284629967258?s=20

Sisi, katıldığı başka bir toplantıda ise “milletin kalkınma ve ilerleme için aç ve susuz kalmaya hazır olmaları” gerektiğini” söyledi.  

Ülkede halkın ciddi bir bölümü maddi sıkıntı içindeyken altyapı projelerine yapılan devasa harcamalar eleştiriliyor.

Daha önceki seçimlerde güçlü rakip adayları tutuklatarak yarıştan egale eden Sisi’nin bu seçimdeki en güçlü rakibi Nasırcı çizgideki genç milletvekili Ahmed Tantavi.

Tantavi özellikle ekonomi alanında Sisi’yi eleştiriyor.

Sisi’nin en güçlü rakibi olarak görülen Ahmed Tantavi

Cumhurbaşkanlığı seçimi, Mısır lirasının değer kaybettiği, enflasyonun yükseldiği ve ciddi bir döviz sıkıntısının yaşandığı bir ekonomik kriz ortamında gerçekleşecek. Her ne kadar Kovid-19 salgını ve Ukrayna savaşı bu krizi güçlendirse de, muhalifler asıl sebebin darbenin ardından ordunun ekonomideki etkisini artırması olduğunu söylüyor.

- Advertisment -