Suriye’de Ulusal Diyalog Konferansı yarın düzenlenecek. Beşar Esad sonrası ülkenin siyasi durumunun görüşüleceği konferansa Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi davet edilmedi.
Suriye’de yarın düzenlenecek ve bir gün sürecek Ulusal Diyalog Konferansı için katılımcılara davetiyelerin gönderilmesine başlandı. Beşar Esad sonrası ülkede yeni siyasi sisteme geçişin ele alınacağı konferansın hazırlıklarının aceleye getirilmesi ise eleştiri konusu ediliyor.
Ulusal Diyalog Konferansı Hazırlık Komitesi’nin yaptığı açıklamaya göre konferansta anayasa bildirgesinin şekillenmesine yardımcı olacak tavsiyeler ele alınacak. Söz konusu bildirge Suriye’nin yeni hükümet düzeninin esaslarını ortaya koyacak. Konferansta ayrıca geçiş sürecindeki adalet sistemi, yeni ekonomi çerçeve ve kurumsal reform planı da ele alınacak.
Ulusal Diyalog Konferansı Hazırlık Komitesi Sözcüsü Hasan Dığeym sunulacak önerilerin 1 Mart’ta Suriye’de gücü eline alacak olan geçici hükümet tarafından değerlendirileceğini belirtti.
Konferans Arap ve Batı ülkeleri tarafından yakından izlenecek. Birçok ülke HTŞ ile yaptığı görüşmelerde Suriye ile ilişkilerin normalleşmesi için siyasi sürece etnik ve dini grupların dahil edilmesini şart koşmuştu.
Ulusal Diyalog Konferansı Hazırlık Komitesi yedi üyeden oluşuyor. Üyelerden beşininHeyet Tahrir Şam’ın üyesi ya da gruba yakın kişiler olduğu belirtiliyor. Komitede Suriye’nin önemli azınlıkları arasında olan Dürzi ya da Alevi topluluğundan üye bulunmuyor. Dığeym’in verdiği bilgiye göre konferansa 4 bin kişinin katılması bekleniyor.
Konferansın Esad ailesinin onlarca yıl süren otokratik idaresinden sonra önemli bir değişimi ifade ettiği kaydediliyor. Komitenin Sünni Müslüman olmayan Hrıstiyan üyesi Hind Kabavat “Bu gerçek demokrasi. Ne istediklerini topluyoruz, tüm gözlemlerini, tüm yorumlarını, bunları bir araya getiriyoruz ve bu tartışmaya temel oluşturacak” dedi. Kabavat “Bu halkın, halk tarafından halk için yürüttüğü bir süreç” ifadelerini kullandı.
Suriye’deki Kürtler davet edilmedi
Ancak konferansın aceleye getirildiği kanaatinde olanlar da var. Düzenlenmesinden iki gün önce duyurulan konferansa uzun süredir yurtdışında yaşayan bazı Suriyeli muhalifler katılamamaktan şikayetçi. Ayrıca Kuzey ve Doğu Suriye Demokratik Özerk Yönetimi ve Suriye Demokratik Güçleri (SDG) konferansa davet edilmedi. Suriye Demokratik Güçleri Sözcüsü Ferhad Şami ile Kuzey ve Doğu Suriye Demokratik Özerk Yönetimi Yürütme Konseyi Eş Başkanı PYD’li İlham Ahmed Reuters’e yaptıkları açıklamada hiçbir üyelerinin konferansa davet edilmediğini belirtti.
Dürzi azınlığın yaşadığı Suveyda’ya 24 davet gönderildi. Ancak Suriyeli Dürzi topluluğunun ruhani lideri Şeyh Hikmet el Hicri Reuters’e hayal kırıklığını ifade eden açıklamalarda bulundu. El Hicri “Şu ana kadar, tüm görüşlere saygı duyuyoruz, ancak ülkeyi yönetme veya bir devleti doğru şekilde şekillendirme yeteneği görmedik” dedi. El Hicri “İşlerin daha iyi organize edileceğini veya geçiş sürecinin sonunda sonunda iyi şeylerin olacağını ümit ederek devam ediyoruz” ifadelerini kullandı.
El Hicri süreci güvenceye almak, güçler ayrılığına ve hukukun üstünlüğüne dayalı, sivil bir devletin ortaya çıkması için uluslararası kurumların sürece müdahil olması gerektiğini savunuyor. Birleşmiş Milletler’in konferansın düzenlenmesine yardımcı olma yönündeki teklifleri ise HTŞ tarafından kabul görmedi.