Ana SayfaDış Haber“Tokyo, we have a problem!”: Japonya Ay’a inen beşinci ülke oldu...

“Tokyo, we have a problem!”: Japonya Ay’a inen beşinci ülke oldu ama ay aracının güneş panelleri yanlış takılmış, batarya hızla tükeniyor

Sovyetler Birliği, Amerika Birleşik Devletleri, Çin ve Hindistan’dan sonra Japonya Ay’a yumuşak iniş yapan beşinci ülke oldu. Ama Japonya'nın Ay’a inen SLIM Ay aracı inişinin ardından hızla güç kaybetmeye başladı. Japonya Havacılık ve Uzay Ajansı’na (JAXA) göre sorun araçtaki güneş panellerinin yanlış açısından kaynaklanıyor olabilir. JAXA Başkanı Kuninaka: "Ay'da güneş açısının değişmesi 30 gün sürüyor. Dolayısıyla güneşin yönü değiştiğinde ve ışık farklı bir yönden parladığında, ışık güneş piline çarpabilir."

Japonya Cumartesi günü Ay’a uzay aracı indiren beşinci ülke oldu. Ama SLİM adlı uzay aracında ciddi bir batarya sorunu ortaya çıktı.

Japonya Havacılık ve Uzay Keşif Ajansı (JAXA), Ay’ı Araştırmak için Akıllı Lander’ın (SLIM) saat 12:20 civarında (Cuma 1520 GMT) Ay’ın yüzeyine indiğini, ancak güneş panellerinin muhtemelen yanlış açılı oldukları için elektrik üretemediğini açıkladı.

JAXA’nın araştırma merkezinin başkanı Hitoshi Kuninaka basın toplantısında SLIM’in “birkaç saat dayanacak bataryası kaldığını, güneş ışığının açısının değişip,  panellere vurmasını umduklarını  söyledi:

“Ay’da güneş açısının değişmesi 30 gün sürüyor. Dolayısıyla güneşin yönü değiştiğinde ve ışık farklı bir yönden parladığında, ışık güneş piline çarpabilir.”

NASA’nın Derin Uzay Ağı’ndan alınan veriler SLIM’den gelen sinyalin kaybolduğunu gösterdi. Sinyal kaybının geçici mi yoksa bir güç tasarrufu önlemi mi olduğu hemen anlaşılamadı.

“Ay keskin nişancısı” olarak adlandırılan SLIM, hedefinin 100 metre (328 feet) yakınına inmeyi denedi; JAXA’nın söylediğine göre bu teknoloji, potansiyel bir oksijen, yakıt ve su kaynağı olarak görülen tepelik ay kutuplarının gelecekteki keşfinde güçlü bir araç haline gelecek.

Japonya, Sovyetler Birliği, Amerika Birleşik Devletleri, Çin ve Hindistan’ın ardından Ay’a başarılı bir şekilde yumuşak iniş gerçekleştirmiş olan beşinci ülke oldu.

Japonya, Çin’e karşı koymak için müttefiki ABD ile ortaklık kurarak uzayda giderek daha büyük bir rol oynamak istiyor. Japonya aynı zamanda birçok özel sektör uzay girişimine de ev sahipliği yapıyor ve JAXA önümüzdeki birkaç yıl içinde NASA’nın Artemis programının bir parçası olarak Ay’a bir astronot göndermeyi hedefliyor.

Ancak Japon uzay ajansı son zamanlarda roket geliştirmede, SpaceX gibi ticari roket sağlayıcılarına karşı maliyet rekabeti sağlaması amaçlanan yeni amiral gemisi roketi H3’ün Mart ayında fırlatılamaması da dahil olmak üzere birçok aksaklıkla karşılaştı.

Bu başarısızlık, Japonya’nın SLIM ve Ağustos ayında Chandrayaan-3 sondasıyla Ay’ın güney kutbuna tarihi bir iniş yapan Hindistan ile ortak Ay keşfi de dahil olmak üzere uzay görevlerinde geniş çaplı gecikmelere neden oldu.

- Advertisment -