- Türkiye, Hafter yönetimine karşı olmasına rağmen Libya’ya ilk yardım eden ülke oldu
Libya halkına geçmiş olsun. Barajları denetlemezseniz, görevliler işini yapmazsa böyle olur. Libya üstelik ikiye bölünmüş vaziyette. Türkiye Hafter yönetimine karşı ama ilk yardım eden ülke oldu. Fransız basınında bununla ilgili şaşkınlık içeren haberler çıktı. Diyorlar ki, “Erdoğan hem Ukrayna’ya silah veriyor hem Rusya ile arası iyi, hem Hafter’e karşı hem Libya’ya ilk yardım eden ülke.”
- Türkiye’nin AB ile ilişkilerini, yapılacağı açıklanan yeni anayasa belirleyecek
Cumhurbaşkanı Erdoğan, New York’a gitti. Ben orada görev yaptığım için biliyorum, genel kurul toplantıları fasa fisodur. Ama ikili görüşmeler önemli. Cumhurbaşkanı tanımadığı, istemediği Yunanistan Cumhurbaşkanı ile görüşecek. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın karşılaşacağı en önemli sorun İsveç’in NATO üyeliği meselesi olacak. Benim merak ettiğim bir şey var: Erdoğan her konuşmasında İslamafobi’den bahsediyor. Bakıyorum; diğer Müslüman ülkeler ve liderler bunun üzerinde pek durmuyor. Üzerinde çok durulunca bu sorun azalıyor mu acaba?
Cumhurbaşkanı Erdoğan ayrıca kızdı AB’ye, ilişkileri kopartabiliriz dedi. Ama yarın tekrar AB ile ilişkileri güçlendirecek adımlar atmak isteyebilir. Bu büyük ölçüde kabul edilecek anayasanın ne kadar özgürlükçü ve AB normlarına ne kadar uyacağına bağlı. Ben pek öyle olacağını sanmıyorum.
- Rusya, ülkede yaşayan Orta Asyalı işçileri orduya katmaya çalışıyor
Geçen haftanın en önemli olaylarından biri Kuzey Kore liderinin 4 sene sonra zırhlı trenle Rusya’ya gelişi oldu. Çin Dışişleri Bakanı da gidiyor. Kuzey Kore, Rusya, Çin arasında bir şey oluyor ama ne olduğu henüz belli değil. Rusya silah almadıklarını söylüyor fakat Rusların silah ve mühimmat konularında sıkıntıları olduğu anlaşılıyor. Nitekim Rusya’da yaşayan Orta Asyalı işçileri orduya kaydetmek için büyük gayret sarf ediyorlar. Bu arada 93 Orta Asyalı işçi Ukrayna ile savaşta ölmüş.
- Ukrayna savaşı sürerken bazı ülkeler Rusya’dan uzaklaşmaya çalışıyor
Ukrayna savaşının öne çıkmayan bazı yönleri var. Bazı ülkeler Rusya’dan uzaklaşmaya çalışıyor. Paşinyan bunun en güzel örneği. ABD ile ortak manevra yaptı. Sadece Ermenistan değil, Orta Asya ülkeleri de bir zirve düzenleyip nasıl başlarının çarelerine bakacaklarını konuştular. Rusya üzerinden geçen ticaret de azalmaya başladı. Nitekim Kazakistan petrolü gönderecek farklı yollar arıyor.
- Nijer’de olan Fransız sefirine oluyor
Anlaşılan o ki Nijer’deki darbe oturacak. Çünkü ECOWAS’a karşı Mali, Burkino Faso ve Nijer yani üç darbeci ülke bir savunma paktı yaptı. Olan Fransız sefirine oluyor. Macron’un tabiriyle sefir esir durumda. Fransa hep bir şey söylüyor: Seçilmiş Cumhurbaşkanı git derse çekeriz diyor. Belki de uygulanacak formül budur. Çünkü adam orada sıkıştı kaldı. Askeri tayınla besleniyor çünkü yiyecek sokmuyorlar.
Her ne kadar Hindistan Başbakanı Modi, “21. asır Asya asrıdır” diyorsa da, Afrika en az o kadar önemli bir kıta. Özellikle yer altı zenginlikleri açısından.
- Mülteci ve çeteler meselesi çok önemli bir sorun
Mülteci ve çetelerle uğraşma sorunu korkarım ki önümüzdeki yıllarda siyaseti şekillendirecek bir hal alıyor. Mülteci meselesi çok ciddi bir mesele. İnsanlar rahatsız. Biz alışmış gibi gözüküyor olsak da bizim halkımız da alışmadı. Üstelik bizdeki mülteci sayısı Avrupa’dakinden kat be kat fazla.
- Suriye ile görüşmeler ilerlemiyor, Sisi de Türkiye’ye gelecek gibi görünmüyor
Güney komşumuz Suriye’de genelde Beşar Esad’ı destekleyen Dürziler esas olarak ekonomik sebeplerle ayaklandılar. Şimdi buna siyasi bir hava da verildi. Beşar Esad gitsin diyorlar. Suriye’ye dikkat etmek lazım. Çünkü Orta Doğu’da işler aniden rayından çıkıveriyor. Suriye bizim için çok önemli. Bizim de orada başımız kendi suçumuzdan dolayı dertte. Suriye ile görüşmeler ilerlemiyor, Sisi de Türkiye’ye gelecek gibi görünmüyor…