BM Yakın Doğu’daki Filistinli Mültecilere Yardım Ajansı (UNRWA) daha önce yaptığı açıklamada İsrail’in mevcut çatışmayı tetikleyen 7 Ekim saldırılarına karıştığını iddia ettiği bazı çalışanlar hakkında soruşturma başlattığını duyurmuştu.
İsrail’in bazı UNRWA çalışanlarını Hamas’ın 7 Ekim’de İsrail’in güneyinde düzenlediği ve yaklaşık 1,140 kişinin ölümüne neden olan saldırılara karışmakla suçlamasının ardından UNRWA birkaç çalışanını işten çıkardığını ve iddialarla ilgili soruşturma başlattığını duyurdu.
UNRWA Genel Komiseri Philippe Lazzarini, “İsrailli yetkililer UNRWA’ya bazı UNRWA çalışanlarının 7 Ekim’de İsrail’de meydana gelen korkunç saldırılara karıştığı iddiasıyla ilgili bilgi verdi” dedi:
“Ajansın insani yardım sağlama kabiliyetini korumak için, bu personelin sözleşmelerini derhal feshetme ve gecikmeden gerçeği ortaya çıkarmak amacıyla bir soruşturma başlatma kararı aldım.”
UNRWA, 1948 yılında İsrail devletinin kurulmasının ardından zorla yerlerinden edilen yüz binlerce Filistinli mülteciye eğitim, sağlık, sosyal hizmetler ve iş sağlamak amacıyla kuruldu. Faaliyetlerine 1950 yılında başladı.
Nakit sıkıntısı çeken kurum bugün Gazze ve işgal altındaki Batı Şeria’nın yanı sıra komşu Ürdün, Suriye ve Lübnan’da yaklaşık altı milyon Filistinliyi destekliyor.
Açıklamanın ardından İtalya, Avustralya, Kanada ve Amerika Birleşik Devletleri ajansa finansmanı durduracaklarını söylerken, Avrupa Birliği dış politika şefi Josep Borrell 27 üyeli bloğun “tam ve kapsamlı soruşturmanın sonucuna göre daha ileri adımları değerlendireceğini ve dersler çıkaracağını” açıkladı.
Birleşik Krallık, Finlandiya ve Hollanda da, yerinden edilmiş Filistinlilerin sığındığı tesislerin İsrail hava saldırılarında defalarca saldırıya uğradığı BM ajansına mali yardımı durduran ülkeler listesine katıldı.
İngiltere Cumartesi günü yaptığı açıklamada, neredeyse tamamı BM üyesi ülkelerin gönüllü katkılarıyla finanse edilen UNRWA’ya gelecekte yapılacak mali yardımları “geçici olarak durdurma” konusunda ABD’ye katıldığını açıkladı.
Dışişleri ve Milletler Topluluğu Ofisi’nden yapılan açıklamada, “Birleşik Krallık, UNRWA personelinin, Birleşik Krallık Hükümeti’nin defalarca kınadığı iğrenç bir terör eylemi olan İsrail’e yönelik 7 Ekim saldırısına karıştığı iddiaları karşısında dehşete düşmüştür” denildi.
İtalya Dışişleri Bakanı Antonio Tajani de ülkesinin müttefiklerine katıldığını ve ajansa verdiği desteği kestiğini söyledi:
“Müttefik ülkeler de benzer bir karar aldı. İsrail’in güvenliğini korurken Filistin halkına insani yardım sağlamaya kararlıyız.”
Avustralya Dışişleri Bakanı Penny Wong UNRWA’ya yönelik iddialardan “derin endişe” duyduğunu söyledi:
“UNRWA’nın sözleşmelerin feshedilmesi ve bir soruşturma başlatılması da dahil olmak üzere verdiği acil tepkiyi ve kuruluşa yönelik iddialara ilişkin kapsamlı bir soruşturma başlattığını duyurmasını memnuniyetle karşılıyoruz”
Hollanda Ticaret ve Kalkınma Bakanı Geoffrey van Leeuwen, soruşturma devam ederken UNRWA’ya sağlanan fonların dondurulduğunu açıkladı ve hükümetin ” şoke olduğunu” söyledi.
İsrail, Gazze’deki savaş sona erdikten sonra faaliyetlerini tamamen durdurmak istediğini söyleyerek BM ajansına desteklerini durduran ülkeleri övdü.
Kanada Uluslararası Kalkınma Bakanı Ahmed Hussen Cuma günü yaptığı açıklamada Ottawa’nın “bu iddialara ilişkin kapsamlı bir soruşturma yürütürken UNRWA’ya sağlanan ek fonları geçici olarak durdurduğunu” duyurdu.
ABD, Hamas saldırısına “karışmış olabilecek” 12 çalışana yönelik iddialar nedeniyle Cuma günü UNRWA’ya verdiği fonu durdurdu.
Lazzarini çalışanların sayısını ya da karıştıkları iddia edilen eylemlerin niteliğini açıklamadı ancak “terör eylemlerine karışan her UNRWA çalışanının” cezai kovuşturma da dahil olmak üzere sorumlu tutulacağını söyledi.
BM Başkanı Antonio Guterres “UNRWA’nın acilen ve kapsamlı bir şekilde bağımsız olarak gözden geçirileceği” sözünü verdi.
Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) Genel Sekreteri Hüseyin el-Şeyh, ülkelerin kararının “büyük siyasi ve insani yardım riskleri içerdiğini” söyledi:
“Bu özel zamanda ve Filistin halkına karşı devam eden saldırganlık ışığında, bu uluslararası örgüte azami desteğe ve destek ve yardımın kesilmemesine ihtiyacımız var. Ülkeler kararlarını derhal geri almalı.”
İsrail’in 7 Ekim’den bu yana Gazze’ye yönelik saldırılarında en az 26.257 kişi öldü, 64.797 kişi de yaralandı.