Dün (28 Ocak) Birleşmiş Milletler’den (BM) gelen iki ayrı çağrıda Libya’daki yabancı güçlerin ve paralı askerlerin bu ülkeden derhal çekilmesi istendi.
BBC Türkçe’nin haberine göre BM Genel Sekreteri Guterres, dün gazetecilere yaptığı açıklamada “Ateşkes sürüyor. Bütün yabancı askerlerin ve bütün yabancı paralı askerlerin önce Bengazi’ye sonra Trablus’a çekilmeleri, oradan da geri dönmeleri gerekir. Libyalıları rahat bırakın. Zira yalnız bırakıldıklarında kendi sorunlarıyla kendileri baş edebildiklerini kanıtladılar” diye konuştu.
BM Güvenlik Konseyi’nden ve ABD’nin BM büyükelçisinden de aynı çağrı
BBC Türkçe’nin haberinde aynı gün BM Güvenlik Konseyi’nden de benzer nitelikte bir karar çıktığı hatırlatılıyor. Haber şöyle devam ediyor:
“BM Güvenlik Konseyi’nin 15 üyesi Perşembe günkü görüşmelerinden sonra yaptıkları yazılı açıklamada da ‘yabancı askerlerin ve paralı askerlerin daha fazla ertelemeden ülkeden çekilmeleri, ve tüm Libyalıların, uluslararası aktörlerin de silah ambargosuna ve ateşkes anlaşmasına saygı göstermeleri’ çağrısında bulundu.
“ABD’nin BM Büyükelçisi Richard Mills ise çağrısını ülke isimleri vererek yineledi:
“Rusya, Türkiye ve Birleşik Arap Emirlikleri dahil tüm yabancı taraflara Libya’nın egemenliğine saygı göstermeleri ve Libya’daki askeri müdahalelerine derhal son vermeleri çağrısı yapıyoruz.
“Türkiye ve Rusya’ya birliklerinin ülkeden çekilmesi için bir an evvel girişimlerde bulunması, yabancı paralı askerler ile onların Libya’da görevlendirdiği, finans sağladığı, konuşlandırdığı ve desteklediği askeri unsurların da çekilmesi çağrısında bulunuyoruz.”
Türkiye ne yapacak?
Türkiye’nin Libya’daki pozisyonunu “kırmızı çizgi” olarak değerlendiren kesimlere angaje olmuş görünen hükümetin bu talepler karşısında nasıl bir karar alacağı belirsiz.
Geçtiğimiz günlerde Serbestiyet’ten Meltem Ö. Marbois’nın Türkiye-Yunanistan ‘keşif görüşmeleri’ hakkındaki sorularını cevaplayan Deniz Hukuku uzmanı Yunus Emre Açıkgönül, Türkiye’nin Libya ile yaptığı anlaşmayı şöyle değerlendirmişti:
“Türkiye’de Mavi Vatan taraftarları ve savunucuları görüşmelerden pek memnun değil. Libya anlaşmasının kırmızı çizgi olarak kalmasını arzu ediyorlar.
“Keza, Yunanistan’da da ulusalcılar, eski başbakan Samaras da dahil olmak üzere, görüşmelere karşı.
“Aslında Türkiye, Libya sınırına tam olarak güvenmiyordu. Bu görüşmeler, Libya anlaşmasını pazarlık kozu olarak kullanma isteğini yansıtıyor. Libya anlaşması yanlıştı. Bu görüşmeler Türkiye’nin hatayı düzeltmesi için bir fırsat.”