Ana SayfaHaberlerDünyaReddit vs Wall Street vakası: Ana akım medya Reddit’çilere soğuk!

Reddit vs Wall Street vakası: Ana akım medya Reddit’çilere soğuk!

Reddit kullanıcılarının örgütlenerek, Wall Street’in dev risk fonlarına (hedge fund) milyarlarca dolar kaybettirdiği “GameStop sıkıştırma operasyonu” ana akım medya tarafından soğuk karşılandı. Yorumların çoğu, utangaç da olsa Reddit kullanıcılarını itibarsızlaştırmaya yönelikti.

Financial Times, manşet haberinde küresel yatırım yönetimi şirketi T Rowe Price Yatırım Müdürü David Giroux’nun, “Redditçilerin yaptığı manipülasyon, kurumsal yatırımcılar yapsa hapse girer” ifadesine yer verdi. ABD TV yorumcuları, risk fonlarına emeklilerin yatırımlarının bağlı olduğu argümanını kullanarak, bu fonların zarara uğratılmasına eleştirel yaklaştılar; sözlerini dikkatle seçerek de olsa Reddit kullanıcılarını itibarsızlaştırmaya yönelik yorumlar yaptılar.

Sıradan alıcıların, “kısa pozisyon” alan dev risk fonlarını örgütlü alım satımlarla sıkıştırmaları dünya borsalarında dalgalanmalara yol açınca, Reddit kullanıcılarına borsa işlemlerine kolay erişim sağlayan Robinhood borsa ticareti uygulaması, GameStop hisselerinin satışına alım iznini kaldırdı.

Alexandria Ocasio-Cortez ile Ted Cruz Redditçi

Temsilciler Meclisi’nde siyasi yelpazenin zıt köşelerinde duran Alexandria Ocasio-Cortez (AOC) ile Ted Cruz, küçük yatırımcıların engellemesine büyük tepki gösterdiler. AOC’in bunun kabul edilemez olduğunu söyleyen ve soruşturma açılması çağrısında bulunan tweet’ini alıntılayan Cumhuriyetçi Ted Cruz, “Tamamen katılıyorum” diye yazdı. AOC bunun üzerine Ted Cruz’a “Cumhuriyetçilerle çalışmaktan mutluluk duyuyorum, ama siz 3 hafta önce neredeyse benim ölümüme neden olacaktınız. O yüzden buna karışmayın” diye tepki gösterdi.

Robinhood’un kullanıcılarının çoğunluğunun sıkıştırma operasyonunun kalbindeki GameStop firmasının hisselerine sahip olduğu bir anda, alım işlemlerinin fiyat düşürme amacıyla durdurulması, bu arada Wall Street’te büyük yatırımcıların alım-satım işlemlerine devam edebilmesi, sosyal medyada milyonlarca öfkeli tweet atılmasına neden oldu.

Wall Street’in milyarlarca dolar değerindeki yatırım şirketlerinin, sahip olmadıkları hisseler üzerinden bahis oynar gibi para kazanma oyunu Reddit kullanıcıları tarafından bozulunca, milyarlarca dolar kaybeden Wall Street risk fonları Redditçileri manipülasyon yapmakla suçlamış, buna izin verilmemesini istemişlerdi. Reddit’çiler, itibarsızlaştırma kampanyasının bir parçası olarak sosyal medyada “sosyalist olmakla” dahi suçlanmışlardı.

Robinhood’dan geri adım

Küçük yatırımcıya borsaya erişimi kolaylaştırma iddiasıyla faaliyet gösteren Robinhood, gelen bu tepkiler üzerine alım-satıma bugün (29 Ocak) “kısıtlı” olarak izin vereceğini açıkladı. Fakat bu açıklama da sosyal medya kullanıcılarını tatmin etmedi. Robinhood’un arkasında, zarara uğrayan risk fonuna kurtarma operasyonu yapan Citadel finans kurumunun bulunduğu; GameStop vakasının başından sonuna perde arkasından kontrol edildiği; “Z kuşağı vs Wall Street” bakış açısının doğru olmadığı ve alım satımın her iki tarafında da finans kurumlarının bulunduğunu ileri sürenler de oldu.

Clinton yönetiminin Çalışma Bakanı olarak görev yapan ancak yönetimle Wall Street konusunda görüş ayrılığı yaşayarak ayrılan Robert Reich, Wall Street’in kendini korumak için müdahale istemesini, küçük yatırımcıya engel getirilmesini şiddetle eleştirdi. Reich, borsada yatırımcılara finansal işlem vergisi uygulanması çağrısını tekrarladı. Reich, bir yandan da şöyle tweetler attı:

“Anlaşılan manipülasyon, 2008 yılında yaptıkları gibi Wall Street bankacıları tüm ekonomimiz üzerinde kumar oynarlarken güzel ama şimdi Redditçiler GameStop ve AMC satın alırken alım-satım engelleniyor? Bu gülünç.

“Redditçilerin yaptığı manipülasyon oluyor da risk fonlarının kısa pozisyon almaları yatırım stratejisi mi sayılıyor? Eğer bu manipülasyon ise bu yatırımcılar neden 2008 yılında yaptıklarının cezasını çekmediler? Gözünüzden kaçtıysa diye belirteyim, ekonominin zarları zenginler ve güçlüler lehine hileli. Bu düzen zenginler için sosyalizm, diğerleri için soğuk, katı kapitalizm.”

Bu tweetler yüz binlerce kişi tarafından beğenildi ve paylaşıldı. Wall Street hashtag’i ile atılan öfkeli tweet sayısı bir milyonu geçti: “Zenginleri korumak için küçük yatırımcının borsa erişimini engellemek hırsızlık”, “Zenginler artık diğerlerinin kapitalizme erişmesine bile izin vermiyor”, “Borsada sadece zenginler manipülasyon yapabiliyor. Sadece zenginler yasalarda adalet temin edebiliyor…”

Beyaz Saray sözcüsü basın toplantısında sorulan sorulara cevap verirken olan bitenin yakından izlendiğini söylemekle yetindi. Cumhuriyetçi yorumcular, Demokratların Beyaz Saray, Temsilciler Meclisi ve Senato’ya hakim olduklarını ancak Robinhood ile arkasındaki Citadel finans kuruluşuna karşı çıkamadıklarını söyleyerek, sosyal medyadaki öfkeden siyaseten nemalanma çabasına giriştiler. Donald Trump’ın oğlu da bu tweetlere, “Demokratlar, Wall Street’in partisi” diyerek destek verdi.

- Advertisment -