Ana SayfaDış HaberABD’yi karıştıran Trump’ın 'Reich' videosunun arkasından İstanbul’daki grafik tasarımcı çıktı

ABD’yi karıştıran Trump’ın ‘Reich’ videosunun arkasından İstanbul’daki grafik tasarımcı çıktı

İstanbul’da yaşayan Enes Şimşek adlı bir tasarımcı eski gazete küpürlerinden videolarda kullanılmak üzer şablonlar hazırlayıp, internetten sattı. Hazırladığı şablonlardan biri Trump kampanyası tarafından Trump iktidara gelirse ABD’de neler olacağının farazi gazete küpürleriyle anlatıldığı bir klipte kullandı. Ama Birinci Dünya Savaşı yıllarından kalma bir gazete küpüründeki “Reich” ifadesini silmeden. Almanca imparatorluk anlamına gelen ve 1871’deki birleşik Almanya için kullanılan Reich, Hitler’in Üçüncü Reich’i ilanıyla Nazilerle bütünleşmiş bir kavram. Biden, klip yüzünden Trump’ı “Nazi dili” kullanmakla suçladı. CNN’e konuşan Enes Şimşek ise şaşkın: “Sadece şablonu değiştirmeden kullanmışlar. Bir gün işimin Amerikan politikasında bu kadar yankı uyandıracağını asla düşünmezdim"

Trump kampanyasının başı  eski başkanın Truth Social hesabında yayınlanan bir propaganda klibiyle dertte.

30 saniyelik klip ’Donald Trump kazanırsa ne olur?” diyen bir seslendirme ile başlıyor.

Daha sonra “Amerika’yı ne bekliyor” yazan bir gazete manşeti geliyor.

Manşetinden eski gazetelerden alınmış tarzda yapılmış spotunda ise şöyle yazıyor: “Endüstriyel güç ve üretim, birleşik Reich’ın yaratılmasıyla önemli ölçüde artmıştı”.

Reich, Nazi Almanyası ve Hitler ile ilişkilendirilen bir terim olduğu için video kıyameti kopardı.

https://x.com/kylenabecker/status/1792920326294102024

Reich, Almanca İmparatorluk demek. Hitler, Nazi partisinin iktidarıyla Üçüncü Reich’i ilan etmişti.

“Reich” kelimesi genellikle Nazi Almanyası’nın Üçüncü Reich’ı ile ilişkilendirilse de Trump’ın paylaştığı videodaki referanslar bakılırsa, 1871’de küçük Alman devletlerinin tek bir Reich ya da imparatorluk altında birleşmesine atıf yapılıyor.

Videonun ilerleyen görüntülerinde “Sınır Kapandı” ve “15 Milyon Yasadışı Yabancı Sınır Dışı Edildi” gibi Trump iktidarında olacaklar anlatılıyor. ABD’nin güney sınırındaki duvarın bir kısmının resmi ve Birinci Dünya Savaşı tarihleri görülüyor.

30 saniyelik video Trump’ın, İsrail konusunda Biden’ı antisemitizmle suçladığı bir zamana denk geldi ve Biden de bu fırsatı kaçırmadı.  

Salı günü Boston’da düzenlenen iki bağış toplama etkinliğinde konuşan Biden, video için “bu Hitler’in dili – Amerika’nın değil” dedi.

Eleştiriler üzerine Trump kampanyası klibi sildi.

Trump kampanyası tarafından yayımlanan bir videoda yer alan ve büyük tartışmalara yol açan gazete küpüründeki “birleşik Reich” ifadesinin ise 2023 yılında 30 yaşındaki Türk grafik tasarımcı Enes Şimşek tarafından yapılan bir video şablonundan alındığı ortaya çıktı.

İstanbul yakınlarında yaşayan grafik tasarımcı Enes Şimşek, CNN International ile yaptığı özel röportajda, Trump reklamında kullanılan metnin, geçen yıl mayıs ayında oluşturduğu video grafiklerinden alındığını söyledi.

Şimşek, eski moda bir haber bülteni görünümü sağlamak amacıyla bu grafikleri tasarlandığını, I. Dünya Savaşı hakkında Google’da yaptığı aramada bulduğu bir metni kopyalayarak gazete makalesine yapıştırdığını anlattı.

Şimşek, bunun geçici bir metin olduğunu ve müşterilerin kendi metinlerini ekleyebileceği bir şablon olarak yapıldığı söyledi ama anlaşılan Trump kampanya ekibi bu şablonu değiştirmeden kullandı.

Associated Press’in haberine göre, bu ifade Wikipedia’daki I. Dünya Savaşı ile ilgili bir girişten alınmış.

“Politikayı değiştirme gücüm olduğunu bilmiyordum”

Şimşek, şablonun 16 kopyasını 21 dolara satıyor. Tartışma için ise sürreal diyor:

“Politikayı değiştirme gücüm olduğunu bilmiyordum… Bundan daha çılgınca ne olabilirdi bilmiyorum. Düşünsenize, işiniz bir ülkeyi sarsıyor.”

Şimşek, Biden’ın Trump videosuna yanıt verdiği videoyu gördüğünde şaşkına dönmüş.

https://x.com/EndWokeness/status/1793026498741379567

- Advertisment -