Şubat ayında Ankara’yı ziyaret eden Kerkük Milletvekili, Irak Türkmen Cephesi Başkanı Erşat Salihi geçen hafta (24 Mart) tekrar Ankara’ya gelmiş, BBP eski Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu’nu anma töreninde konuşmuş ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş ile görüşmüştü.
Kamuoyu önünde resmi bir teması olmayan Salihi, kendisine yakın Türkmeneli Cephesi’nin Twitter hesabına göre Ankara’ya “istifa etmesi” için çağrılmıştı.
Erşat Salihi’nin Ankara ziyareti sırasında görevden alındığını ilk olarak İYİ Parti kurucusu, gazeteci Vedat Yenerer duyurdu.
Türkmen Cephesi’ne yakın sosyal medya hesapları görevden almayı “Darbe” olarak nitelendirerek, ITC başkanlığına getirilen Turan’a yönelik “İhvancı” eleştirilerinde bulundu.
Erşat Salihi, istifasını Ankara’dan Irak’a döndükten sonra 28 Mart’ta Kerkük’te katıldığı Altunköprü Katliamı’nın 30’uncu yıldönümü anma töreninde açıkladı.
Açıklamalarında sitem ve tepki vardı.
Daha sonra yazılı bir açıklama yapan Salihi şöyle dedi:
“Büyük Türk milletinin manevi desteği her zaman bizimledir… Benim görevden ayrılma kararım ileri gelen kanaat önderlerimizle birlikte aldığımız bir karar neticesinde gerçekleşmiştir. Elbette benim için de hiç kolay bir karar olmamıştır. Ancak şimdi bu tartışmanın detayına hiç girmek istemiyorum. Büyük yazarımız Cengiz Aytmatov’un dediği gibi ‘Bazen kelimeler her şeyi anlatmaya yetmez’… Türkiye’de ve Türk dünyasında şahsıma verdikleri destekten ötürü tüm dostlarıma gönülden teşekkür ediyorum. Mücadeleye hep birlikte devam edeceğiz.”
Salihi’nin istifasını istemeyenler Kerkük’te gösteriler düzenledi.
Erşat Salihi’nin görevden alınmasına Türkiye’den Yeniçağ gazetesi ve İYİ Parti’den tepkiler gelirken, ülkücü çizgide olan Salihi’ye MHP’den açık bir destek gelmemesi dikkat çekti.
Dün parti grubunda konuşan MHP Lideri Bahçeli, Erşat Salihi’ye çalışmaları için teşekkür etmekle yetindi:
“CHP böyle demiş, İP şöyle demiş, bizim için sadece gürültü kirliliğidir. Türkmeneli Türktür, Türk’ün ta kendisidir. Türk’ün mezhepsel ayrımı değil, tarihi kimliği, her şeyin önünde ve üstündedir. Bu uğurda samimi mücadele veren Türkmen kardeşlerimizin yanında olan Sayın Erşat Salihi’ye teşekkür ediyor, çalışmalarını hiçbir zaman unutmayacağımızı söylemek istiyorum.”
Türk Ocakları’ndan yapılan açıklamada da aynı mezhep meselesi vurgulandı:
“Son dönemde, gerek Kerkük’ün gerekse bütünüyle Türkmeneli’nin Türk kimliğini vurgulaması, Irak Türkleri arasındaki mezhep farklılıklarının üzerinde, Türklük bilincini güçlendirmeye dönük çaba sarf etmesi ile dikkat çekti. Irak’ın kuzeyinde, PKK ve destekçileri dışındaki Kürt partiler arasında denge politikası yerine ‘Barzaniler’in KDP’sinin desteklenmesinin yanlış olduğuna işaret eden Salihi, hem bu meselede hem de İran’ın bölgede nüfuzunu arttırmaya dönük faaliyeti karşısında Türk Devleti’nin çıkarlarını gözeten, açık bir yaklaşıma sahipti. Kısacası Erşat Salihi Bey, Irak Türklüğüne bir ufuk gösterdiği gibi, Türkiye’nin bütünlüğüne dönük uzak ve yakın tehditlere karşı da uyanık bir tavır ortaya koymuştur. Papa’nın Irak ziyaretinde, ‘Kuzey Irak Bölge Yönetimi’nin bastırdığı hatıra paradaki küstahlığı sergileyenlerin hedefleri ortadadır. Böyle bir siyasi ortamda, Erşat Salihi gibi Türkiye’den yana tavrı açık bir Türk milliyetçisinin desteklenmesi, millî bir görevdir.”
İki açıklamadaki mezhep vurgusu, Ankara’nın Erşat Salihi’nin üzerini çizmesini açıklayan unsur olarak gösteriliyor.
Irak nüfusunun yüzde 3’ünü oluşturan Türkmenlerin yüzde 40’ı Şii. Salihi 2017’de Kürdistan referandumu ile Barzani güçlerinin Kerkük’ten çıkarılması sırasındaki tutumu nedeniyle Iraklı Şii milis gücü Haşdi Şabi ile yakın ilişkiler içinde olmakla suçlanıyor. Salihi, Haşdi Şabi’nin Türkmenlerden oluşan tugay komutanıyla görüşmeler yürütmüştü.
Salihi’nin, Sincar konusunda PKK ile birlikte hareket eden Haşdi Şabi’ye yakınlığı Türkiye’yi rahatsız etmiş görünüyor.
Salihi’nin mezhep ve milliyetçilik üzerinden yürüttüğü siyasetin İran ve Haşdi Şabi tarafından kullanıldığı iddia ediliyor.