Salgının başından itibaren kamuoyuna açıklanan koronavirüs tablosunda ilk değişiklik Eylül ayında yapılmış, vaka sayısı başlığının yerini hasta sayısı almıştı.
Türk Tabipleri Birliği’nin (TTB) Türkiye’deki vaka sayılarının gizlendiğine dair eleştirilerine ve CHP milletvekili Murat Emir’in bir Bakanlık belgesine dayanarak ‘testi pozitif çıkanlar, açıklananın 20 katı” iddiasına 30 Eylül’de cevap veren Koca, “Bizim açıkladıklarımız, testi pozitif çıkanlar değil. Hem testi pozitif çıkıp hem de semptom gösterenler. Biz hasta sayısını açıklıyoruz” demişti. Böylece Türkiye’de testi pozitif çıkan herkesin günlük vaka sayılarına eklenmediği ortaya çıkmıştı.
Bakan Koca’nın bu açıklamalarına Türkiye’den ve dünyadan çok sayıda tepki açıklaması gelmiş, İngiltere gibi bazı ülkeler Türkiye’den gelenlerin 14 günlük zorunlu karantina kapsamına alındığını duyurmuştu.
Kamuoyunda tartışmalara ve tepkilere sebep olan bu açıklamanın ardından 11 Ekim’de yeni bir demeç veren Bakan Koca, 15 Ekim’den itibaren “kesitsel tarama” sonuçlarının açıklanmaya başlayacağını ifade etmişti.
Bu yeni kavramın yeni bir muğlaklığa yol açacağı belliydi, fakat Bakan, sanki bunu ister gibi 15 Ekim’de tam olarak neyin açıklanacağına dair bütün soruları cevapsız bırakıyordu; tabii cevap veriyormuş gibi yapıp vermeme taktiğiyle…
Bakan netleştirmeyince herkes kendi tahminini ortaya sürdü, başlıca iki tahmin öne çıktı:
Birincisi: “Kesitsel taramalar”, yani havaalanları, cezaevleri vb. yerlerde yapılan testlerin sonuçları, sempton göstersin göstermesin açıklanacaktı.
İkincisi: Bu grup daha iyimserdi; Türkiye’de yapılan testlerde pozitif çıkan bütün vakalar açıklanacaktı.
Fakat tarihler 15 Ekim’i gösterdiğinde, koronavirüs tablosunda bir değişiklik olmadı. Ne vaka sayısı açıklandı ne de belirtildiği gibi kesitsel taramaya ilişkin veriler paylaşıldı.
Bunun üzerine, kesitsel tarama sonucunda pozitif çıkan vaka sayılarının sadece Dünya Sağlık Örgütü ile paylaşılacağı iddiası ortaya atıldı. Hatta Sözcü gazetesi, Bakanlık yetkililerinin de kendilerine bu yönde bilgi verdiğini yazdı:
“Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Covid-19 pozitif sayılarının gizlendiği yönündeki iddiaları cevaplarken, ‘15 Ekim’den sonra semptomu olmasa da kesitsel taramaları paylaşacağız’ demişti. Sağlık Bakanlığı kaynakları, açıklamanın yanlış algılandığını, bu sayıların vatandaşla değil sadece Dünya Sağlık Örgütü ile paylaşılacağını kaydetti.”
Bakan Koca bu sefer de kendi Bakanlığını yalanlayarak, “Önce vatandaşımız, sonra Dünya Sağlık Örgütü öğrenecek!” dedi.
Ne var ki Bakan Koca’nın işaret ettiği 15 Ekim tarihinin üzerinden günler geçmesine rağmen Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının öğrendiği yeni bir veri sonucu bulunmuyor. Dünya Sağlık Örgütü’ne bildiriliyor mu? Onu da bilmiyoruz. Bakanlığa göre evet, Bakana göre hayır.