Dün (28 Kasım) Siverek Belediye Başkanı Şeyhmus Aydın sağlık durumunu gerekçe göstererek istifa etti. Sayfalarımızda bu sabah (29 Kasım) Memet Aksakal imzasıyla yer alan haberde okuduğunuz gibi ilginç bir istifa bu. Çünkü Şeyhmus Aydın’ın hiçbir sağlık sorununun olmadığı biliniyordu, ilaveten geçtiğimiz hafta belediyeye silahlı bir baskın düzenlenmişti. İddialara göre baskının nedeni başkanı istifaya zorlamaktı.
Ayrıntıları haberimizden okuyabilirsiniz, fakat bu haberin bir başka belediye başkanı istifasını akla getirmemesi imkânsız. İkisi de istifa fakat sonrasında iktidarın uyguladığı prosedür bambaşka.
Siverek Belediye Başkanı Şeyhmus Aydın’ın istifasından hemen sonra normal bir devlette ne yapılırsa o yapıldı, yani yasada yazana uyuldu. Şanlıurfa Valisi Abdullah Erin, normal bir devletin normal bir valisi gibi konuştu, şöyle dedi:
“Konuyla ilgili İçişleri Bakanlığımızın da bilgileri var. Bundan sonraki süreçte belediye başkanı istifasını verdiği için 1. başkan vekili süreç tamamlanıncaya kadar vekaleten belediye başkanlığına bakacak. Bugün tarihi itibariyle biz meclisi Valilik olarak 5393 sayılı Belediye Kanunu’na göre 10 gün içerisinde toplantıya davet edeceğiz. Bir aksilik olmazsa perşembe günü meclis toplanmış olacak ve meclis kendi içerisinde Belediye Kanunu’nun seçim usulünü işletmesi suretiyle belediye başkanı seçimi gerçekleştirecek.”
Ne var ki iktidar, Siverek’te saygı duyduğu yasaya ve prosedüre Kars’ta duymamıştı. Şimdi de orada neler olup bittiğini hatırlayalım.
Kars Belediye Başkanı Ayhan Bilgen, HDP’lilere yönelik bir operasyon kapsamında 25 Eylül 2020’de gözaltına alındı. Bilgen, gözaltının beşinci gününde (30 Eylül), gözaltı süresi bitene kadar şehre kayyum atanmamış olursa Kars Belediye Başkanlığı görevinden istifa edeceğini açıkladı.
Bilgen’in amacı, örneğini Siverek’te gördüğümüz gibi Belediye Kanunu’nu işletmek ve yeni başkanı belediye meclisi üyelerinin seçmesini sağlamaktı.
Bu açıklamadan bir gün sonra (1 Ekim) olanları da Serbestiyet şöyle özetlemişti:
“HDP’lilere yönelik operasyonda gözaltına alınan Kars Belediye Başkanı Ayhan Bilgen’in belediyeye kayyum atanmasını engellemek için istifa edeceğini açıklamasından bir gün sonra Kars’ta aralarında belediye eş başkanı ve belediye meclis üyelerinin de olduğu 19 kişi sabaha karşı düzenlenen operasyonla gözaltına alındı.”
2 Ekim’de de son nokta kondu: “31 Mart yerel seçimlerinde 3’ü büyükşehir toplam 8 kentte belediye başkanlığı seçimlerini kazanan HDP’nin elinde kalan son il belediyesi Kars’a kayyum atandı.
“İçişleri Bakanlığından konuyla ilgili yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:
“‘Tutuklanan Kars Belediye Başkanı Ayhan Bilgen geçici bir tedbir olarak görevinden uzaklaştırılmıştır. Kars Valisi Türker Öksüz İçişleri Bakanlığı’nın 02.10.2020 tarihli onayı ile Kars Belediye Başkan Vekili olarak görevlendirilmiştir.’”
Siverek’te Belediye Kanunu’nun harfiyen uygulanacağını açıklayan (daha doğrusu İçişleri Bakanlığı’nın talimatını yerine getiren) valiye karşılık Kars’ta İçişleri Bakanlığı’nın atamasıyla kayyum olarak göreve başlayan vali.
Türkiye’nin adamına göre hukuk sisteminin son örneği bu surette tezahür etti.