Toplumun yüzde 62’ise polis müdahalesinin doğru olmadığı görüşünde birleşiyor.
Konda Araştırma ve Danışmanlık Şirketi, aylardır süren “Boğaziçi Olayları” ile ilgili ayrıntılı bir araştırma dosyasını kamuoyuyla paylaştı. Geçen ay yapılan araştırmada, 71 ilin merkez dahil 327 ilçesinde 2 bin 643 kişiyle telefon görüşmesi yapıldı.
Profesör Doktor Melih Bulu’nun 2 Ocak 2021’de Resmi Gazetede yayınlanan Cumhurbaşkanı kararıyla Boğaziçi Üniversitesi rektörlüğüne atanmasının üzerinden tam 3 ay geçti.
Geçen zaman içerisinde Boğaziçi Üniversitesi içerisi ve dışarısında gerek öğretim üyeleri, gerek sivil toplum kuruluşları, öğrenciler ve sivillerin katıldığı irili ufaklı onlarca protesto gösterisi düzenlendi.
Çıkan olaylarda bazı kesimler “polisin sert müdahalede” bulunduğu ve öğrencilerin haklarını savunduğu yönünde görüş bildirirken, kimileriyse polisin haklı olduğunu ileri sürdü.
Konda Araştırma ve Danışmanlık Şirketi’nin Boğaziçi Olayları ile ilgili yaptığı kapsamlı anket çalışmasına göre Türkiye’de halkın yüzde 67’si öğrencilerin haklı olduğunu ortaya koyarken, toplumun yüzde 37’si ise rektör atanmasını ve sonrasındaki polis müdahalelerinin doğru olduğu yönünde görüş bildirdi.
Konda, 31 Mart 2019 tarihinde düzenlenen ve 23 Haziran’da yenilenen İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı Seçimlerinde “sonuçları en yakın tahmin etmesiyle” ön plana çıkmıştı.
Konda’nın yaptığı “Boğaziçi Üniveristesi anketinde” farklı siyasi partilere gönül veren vatandaşlarla, eğitim seviyesi farklılık gösteren kişiler arasındaki “büyük fikir ayrılığı” oldukça dikkati çekiyor.
Buna göre Türkiye’de üniversite mezunları içerisinde her 10 kişiden 8’i öğrencilerin tepkilerini haklı bulduğunu ifade ederken, lise altı mezunların neredeyse yüzde 50’si atamayı doğru bulduğunu ve öğrencilerin haksız olduğunu belirtiyor.
Farklı siyasi partilere oy veren kesimler arasında ise “Boğaziçi Olayları” konusundaki fikir ayrılığı oldukça büyük.
Konda’nın anketine göre, AK Parti’ye oy verenlerin yüzde 83’ü ve MHP seçmenlerinin ise yüzde 68’i “rektör atamasını doğru bulduğunu” ifade ederken, ana muhalefet partisi CHP seçmenlerinin yüzde 96 gibi ezici bir çoğunluğu söz konusu olaylarda “öğrencilere hak vererek rektör atamasının doğru olmadığı” görüşünü savunuyor.
İYİ Parti seçmenleri yüzde 92 oranında yine öğrencilere hak verirken, HDP’ye oy verenlerin yüzde 99’u da Prof. Dr. Melih Bulu’nun Boğaziçi Üniversitesi’ne rektör atanmasının yanlış olduğu görüşünü savunuyor.
Gençler arasındaki görüş ise öğrencilerin tepkilerini “daha yüksek oranda haklı buluyor”. 18–32 yaş grubunda olan her 4 kişiden 3’ü Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerinin, Cumhurbaşkanı kararıyla rektör atamasına karşı “haklı bir tepki gösterdiğini” düşünüyor.
Kendilerini “dindar” olarak tanımlayan kişilerin yüzde 50’si rektör atamasını doğru bulduğunu beyan ederken, “inançlı” olduğunu belirten kişilerin yüzde 81’ise öğrencilere hak veriyor.
Kamuoyunda Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerinin eylemleri sırasında polisin müdahalesi ve çok sayıda öğrencinin gözaltına alınmasına ilişkin tartışmalar da yer aldı. Polis müdahalesi ve öğrencilerin gözaltına alınmasına ilişkin iktidar ve muhalefet kanadı farklı görüşlere sahip.
Çıkan olaylara ilişkin toplumun sadece yüzde 38’i “öğrenciler bunları hak etti, polis gereğini yaptı” yanıtını verirken, halkın yüzde 62 ise “öğrenciler demokratik haklarını kullanıyor, polis müdahalesi haksızdı” görüşünü savundu.
AK Partililer yüzde 88, MHP’liler yüzde 75 oranında polis müdahalesini “haklı” bulurken, CHP yüzde 96, İYİ Parti yüzde 84 ve HDP’liler yüzde 100 oranında polis müdahalesi ve gözaltı kararlarının “haksız” olduğu görüşünü paylaştı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, 2015 seçimlerinde AK Parti İstanbul adayı olan Prof. Dr. Melih Bulu’yu üniversiteye rektör olarak atamasına tepkili öğrenci ve akademisyenlerin eylemi sene başından bu yana devam ediyor. 2 Ocak’taki atama kararıyla başlayan gösterilerde yüzlerce kişi gözaltına altına alındı.
Kaynak: euronews