Ana SayfaHaberlerDünyaAşı karşıtlarının ‘örnek ülke’si Romanya üzdü: Aşısızlara karantina!

Aşı karşıtlarının ‘örnek ülke’si Romanya üzdü: Aşısızlara karantina!

Sosyal medyada, Romanya’nın Covid-19 aşılarının ölümlere yol açtığı gerekçesiyle aşı alımını durdurduğu ve aşı merkezlerini kapattığı iddiası gündem oldu. Türkiye’deki aşı karşıtları Romanya’yı örnek ülke ilan etti ama işin aslı başkaydı. Nitekim mevcut uygulamaya göre, Türkiye’den Romanya’ya gitmeyi planlayan bir aşı karşıtı, tam aşılı olmadığı için 14 günlük karantinayı göze almak zorunda.

Romanya’nın Covid-19 aşılarının ithalatını durdurduğu ve aşı merkezlerini kapattığı iddiası Serhat Fındık, Ahmet Maranki gibi tanınmış aşı karşıtlarının paylaştığı mesajlarla birlikte yoğun ilgi gördü.

Peki Romanya gerçekten de aşı karşıtlarının iddia ettiği aşı ithalatını iptal edip aşılama merkezlerini kapattı mı?

İşin aslı şuydu: Romanya hükümeti, vatandaşlarının aşı olma oranının çok düşük seviyelerde kalması nedeniyle yeni aşı ithalatını azalttığını ve elindeki fazla aşıların bir kısmını başka ülkelere satarak, bir kısmını da hibe ederek değerlendirdiğini duyurmuştu. Romanya, aynı nedenle kullanılmayan aşı merkezlerinin bir kısmını da kapatmaya başlamıştı.

Bu bilgiler sosyal medyada Romanya’nın “aşıyı yasakladığı” iddiasını paylaşan kullanıcıların kaynak gösterdiği yabancı haberlerin içeriğinde de görülebiliyordu.

Oysa Romanya Sağlık Bakanı Ioana Mihaila, daha geçtiğimiz hafta aşılamayı teşvik etmek için tam aşılanan 350 bin kişiye yemek çeki hediye edileceğini ve Ekim ayı itibariyle de tam aşılananların katılabileceği para ödüllü çekilişler düzenleneceğini duyurmuştu.

Romanya Sağlık Bakanı Ioana Mihaila.

AB ülkeleri arasında en düşük aşılama oranına sahip ülke olan Romanya, Mayıs ayının sonundan bu yana Covid-19 vakalarında en yüksek seviyesini gördü.

Aşı karşıtları Romanya’ya gidebilir mi?

Aşı karşıtları tarafından “örnek ülke” olarak gösterilen Romanya, geçerli bir aşı sertifikasına sahip tam aşılı kişilerin ülkeye girişlerinde karantina uygulamasına baş vurmuyor. Tam aşılı olmayanlar için ise pek çok Avrupa ülkesindeki gibi ülkeleri yeşil, sarı ve kırmızı olarak kodlamış durumda. Romanya’nın kırmızı listesinde yer alan Türkiye’den Romanya’ya gitmek isteyenler, PCR testi sonucuna bakılmaksızın 14 gün karantinada kalacak.  

- Advertisment -