Koronavirüs ile mücadele kapsamında hükümetin aldığı tedbirler, toplumun çeşitli kesimleri tarafından sorgulanıyor. Hafta sonu alkol satışının yasaklanması, 65 yaş üstü ve 20 yaş altı için belirli saatler dışında sokağa çıkma yasağı gibi uygulamaların ne kadar işe yaradığı tartışılıyor.
Şair Ataol Behramoğlu da, 65 yaş ve üstü vatandaşlar için uygulanan yasağın faydasını ve yasallığını sorgulayanlardan.
Behramoğlu, 65 yaş üstü için uygulanan sokağa çıkma kısıtlamasının anayasaya ve temel insan haklarının eşitlik ilkesine ayrı olduğu gerekçesiyle uygulamanın durdurulması için dava açtı.
Behramoğlu, konuya ilişkin açıklamasında şu ifadeleri kullandı:
“Başka hiçbir ülkede böyle bir uygulama yoktur. Bir grup insanın bu keyfi uygulamayla yaşam haklarını sınırlamak haksızlıktır. Üstü örtülü olarak da olsa, ‘zaten şunun şurasında ne kadar ömrünüz var, dışarıda ne yapacaksınız, oturun oturduğunuz yerde’ demektir. Evde oturma döneminde bu yaş gruplarından insanlar arasında kovid’den ölümlerde eksilme olmadığı gibi normal ölümlerinde artış olduğundan kuşku duymuyorum.
“65 yaş ve üstü yurttaşlar yöneticilerin oyuncağı değildir. Bu yaş gruplarından insanları, lütfedilip izin verilen saatlerde topluca gördüğümde, yalıtılmış, toplum dışına atılmış görünümleri beni üzüyor.”
65 yaş ve üzeri için hangi yasaklar uygulandı/uygulanıyor?
Uzmanların pandemiden en çok etkilenen yaş grubu olarak gösterdiği 65 yaş ve üstü vatandaşların sokağa çıkması, Nisan ve Haziran aylarında da yasaklanmıştı.
16 Kasım’da İçişleri Bakanlığı tarafından yayımlanan genelge ile 65 yaş üstü vatandaşların sadece 10:00-16:00 saatleri arasında sokağa çıkabileceği belirtilmiş, 30 Kasım’da ise Cumhurbaşkanı Erdoğan bu saatlerin 10:00-13:00 olarak değiştirildiğini duyurmuştu.