Anayasa Mahkemesi (AYM) “Biji Serok Apo” ile “PKK halktır halk burada” sloganları atan ve PKK’nın marş olarak kullandığı “Çerxa Şoreşe”ye eşlik eden Merve Nur Tekin hakkında “terör örgütü propagandası yapmak” suçlamasıyla verilen hapis cezası davası için oyçokluğuyla “düşünce ve ifade özgürlüğü” ihlali kararı verdi.
Ardahan Ağır Ceza Mahkemesi, 7 Haziran 2014’te yapılan bir eylemde “Çerxa Şoreşe”ye eşlik eden, “Biji Serok Apo” ile “PKK halktır halk burada” sloganlarını atan Merve Nur Tekin’e hapis ve para cezası vermişti.
Mahkeme kararını Yargıtay’ın onamasının ardından Tekin, 11 Şubat 2022’de “düşünce ve ifade özgürlüğü hakkının ihlali” talebiyle AYM’ye bireysel başvuruda bulundu. AYM, Tekin’in başvurusunu kabul ederek, ihlal kararı verdi.
“Anayasal hak ve özgürlükler üzerinde baskı oluşturma potansiyeli…”
Kararda, propaganda suçunun soyut tehlike suçu olarak kabul edilmesinin başta ifade özgürlüğü olmak üzere anayasal hak ve özgürlükler üzerinde bir baskı oluşturma potansiyeli olduğuna dönük AYM’nin çok sayıda kararının bulunduğu hatırlatılarak şu ifadelere yer verildi:
“Anayasa Mahkemesi daha önce pek çok kararında propaganda suçunun soyut tehlike suçu olarak kabul edilmesinin başta ifade özgürlüğü olmak üzere anayasal hak ve özgürlükler üzerinde bir baskı oluşturma potansiyeli olduğuna dikkat çekmiştir. Bu sebeple bir propaganda faaliyetinin cezalandırılabilmesi için olayın somut şartlarında belirli oranda tehlikeye neden olduğunun gösterilmesi gerektiği belirtilmiştir.”
30 bin TL tazminat ve yeniden yargılama
AYM, Tekin hakkında verilen mahkûmiyet kararının zorunlu toplumsal bir ihtiyaca karşılık gelmediği ve Tekin’in Anayasa’nın 26’ncı Maddesi’nde güvence altına alınan ifade özgürlüğü hakkının ihlal edildiğine hükmetti.
Başvurucuya 30 bin TL manevi tazminat ödenmesine karar veren AYM, tespit edilen ihlalin sonucun ortadan kaldırılması için yeniden yargılama yapılmasına karar vererek, dosyayı Ardahan Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderdi.
Mahkeme Başkanı Basri Bağcı ile mahkeme üyeleri Rıdvan Güleç ve Kenan Yaşar oy çokluğu ile ifade özgürlüğü hakkının ihlal edildiğine hükmederken, üyeler Yıldız Seferinoğlu ve Ömer Çınar katılmadı.
Hükümete yakın gazeteler: Skandal
Hükümete yakın Sabah ve Yeni Şafak, AYM’nin kararını tepki gösteren başlıklarla haberleştirdi.
Sabah, “Anayasa Mahkemesi’nden skandal karar: Terör örgütü propagandası ifade özgürlüğü sayıldı” başlığı attı.
Yeni Şafak ise “AYM’den bir tepki çeken karar daha: Bebek katili Öcalan lehine slogana ‘ifade özgürlüğü’ kılıfı” başlığı attı.