Rejim yanlısı Al-Watan gazetesinin Facebook sayfasında yayınladığı habere göre 84 yaşındaki Rıfat Esad Perşembe günü Şam’a geldi.
Paris temyiz mahkemesi, Suriye’deki kamu fonlarını zimmete geçirmek, ganimetleri aklamak ve haksız kazançlarla Fransa’da geniş bir mülk portföyü oluşturmak suçlarından kendisine verilen dört yıl hapis cezasını geçen yıl onamıştı
Rıfat, ülkedeki başarısız bir darbe girişimine liderlik ettikten sonra 1984 yılında Beşar Esad’ın babası olan kardeşi Hafız tarafından görevinden alınıp sürgüne gönderilmişti
1982’de Suriye’nin başkan yardımcısı ve kardeşi Hafız’ın en güçlü adamı olan Rıfat, Suriye’nin Hama kentindeki bir ayaklanmayı acımasızca bastıran ve 10.000’den fazla sivili öldüren güçlere komuta etmiş, bu olaydan sonra “Hama Kasabı” diye anılmıştı
Al-Watan, Beşar Esad’ın amcasını “yaptığı her şey için” affettiğini ve “herhangi bir Suriye vatandaşı olarak Suriye’ye dönmesine izin verdiğini” açıkladı. Gazete Rıfat’ın “siyasi veya sosyal bir rolü olmayacağını” belirtti.
Rıfat, 2014’ten beri Fransız makamlarının soruşturması altındaydı ve Paris mahkemesinde kara para aklama suçundan tahmini 90 milyon € (106 milyon $) değerindeki Fransız gayrimenkul varlıklarına el konulmuştu.
AFP’ye göre, Rıfat ve ailesi İspanya’da yaklaşık 695 milyon Euro değerinde devasa bir mülk portföyü inşa etti ve bunların tümüne 2017 yılında İspanyol makamları tarafından el konuldu
Hama Kasabı, AYM Başkanı, Darbeci Komutan, Sürgün: Rıfat Esad’ın hayatı
Lazkiye’nin Kardaha köyünde doğan Rıfat Esad, Hafız ve Cemil Esat kardeşlerin üçüncüsü ve en küçüğüydü.
Yekaterinburg Sovyet Askeri Akademisi’nde eğitime katılmasından sonra hızla yükselerek Bassa partisinin askeri kanadını oluşturan özel güvenlik biriminin başına getirildi.
3 Şubat 1966’daki darbeye katılan Rıfat Ali; 25-28 Şubat 1969’da abisi Hafız Esat’ın Hareket-ül Tashihiye (Düzeltme Hareketi) adı altında 1970’te gerçekleştirdiği darbede de rol aldı.
Rıfat ayrıca hiçbir hukuk eğitimi olmamasına rağmen 1975’te Anayasa Mahkemesi Başkanlığı görevini üstlendi.
Milli güvenlik işlerinden sorumlu devlet başkan yardımcılığına yükselen Rıfat Esat, 1984 yılında abisi ve Devlet Başkanı Hafız Esat’a başkaldırmasıyla da tanınıyor.
1984: Abisine darbe girişimi
Mart 1984’te harekete geçen tank, zırhlı araçlar, hava ve helikopterlerle desteklenmiş 55 bin kişilik Özel Savunma Birlikleri, başkent Şam’ı kuşatmaya alarak darbe girişiminde bulundu.
Birçok istihbarat karargâhı ve kışlayı basarak kontrolü eline aldı; bazı askerler tutuklandı ve teftiş noktaları kuruldu. İktidar yanlısı Özel Kuvvetler ile Cumhuriyet Muhafızları da derdest edildi.
Ancak Başkan Esad, sarayını terk ederek Tümgeneral Rıfat’ın başkentteki (Mezze semti) evine gidip yüz yüze konuşmayı tercih etti ve pazarlıklar sonucu darbeyi durdurdu, “yaramaz ve asi” kardeşi Rıfat’ı, Şubat 1985’te yurt dışına sürgün etti.
Sovyetler Birliği’ne “ucu açık bir ziyaret” adı altında gitti. Rıfat’a sadakatleri süren askeri ve sivil bürokratlar tasfiye edildiler.
Rıfat Avrupa’da altı ay kaldıktan sonra tekrar Suriye’ye döndü. Fakat abisiyle arasındaki ihtilaf bitmeyince, bu kez Fransa’ya gitti. Başkan yardımcılığı titri ise 1998’e kadar sürdü.