Ana SayfaHaberlerDünyaBiden’den Netanyahu’ya: “O… çocuğu, s... berbat herif”

Biden’den Netanyahu’ya: “O… çocuğu, s… berbat herif”

ABD’li gazeteci Bob Woodward, yeni kitabı “War”da İsrail’in Gazze’ye saldırılarından sonra Biden ile Netanyahu arasındaki diyalogları yazdı. Kitaba göre Biden, yakın çevresine Netanyahu hakkında “Or..pu çocuğu Bibi Netanyahu, o berbat bir herif” ve “Si... bir yalancı” dedi. İsrail Savunma Bakanı Gallant, yarınki ABD ziyaretini gerekçesiz iptal etti. Gallant'ın Netanyahu'nun isteğiyle ziyareti iptal ettiği iddia ediliyor.

ABD tarihinin en büyük gazetecilik başarılarından biri olan ve dönemin ABD Başkanı Nixon’u koltuğundan eden, onlarca yardımcısı ve sadık adamının hapis cezalarına çarpıtılmasını sağlayan Watergate araştırmasına imza atan, çok sayıda önemli bilgiyi kamuoyuna duyuran 81 yaşındaki gazeteci Bob Woodward, “War” (Savaş) adlı yeni kitabında Beyaz Saray’dan yaşanan dikkat çekici olayları aktarıyor.

15 Ekim’de yayımlanacak kitabın bir kopyasını edinen CNN, Biden’ın diğer dünya liderleri hakkında söylediklerini içeren bölümden alıntılar yayımladı.

“Or..pu çocuğu Bibi Netanyahu”

Kitapta, 2024 yılının ilkbaharında, İsrail’in Gazze’ye düzenlediği şiddetli saldırılar nedeniyle Biden’ın, yakın çalışma ekibinden bir kişiye İsrail Başbakanı Netanyahu hakkında “Or..pu çocuğu Bibi Netanyahu, o berbat bir herif. O berbat bir herif!” ifadelerini kullandığı öne sürülüyor.

Kitapta İsrail’in 7 Ekim saldırılarının ardından Biden ile Netanyahu arasındaki temaslara ilişkin şunlar aktarılıyor:

“Netanyahu s… bir yalancı”

“Netanyahu, Nisan ayında Netanyahu’ya telefonda ‘Stratejin nedir’ diye sordu. Netanyahu, ‘Refah’a girmeliyiz’ dedi. Biden, ‘Bibi, hiçbir stratejin yok’ diye yanıtladı.

Aynı ay İsrail, Suriye’de İran Devrim Muhafızları’ndan üst düzey bir generali öldüren bir saldırı başlattı ve İran yanıt olarak ilk kez kendi topraklarından İsrail’e füze fırlattı. İran füzelerinin neredeyse düşürülürken, Netanyahu misilleme yapmak istedi. Biden, ‘Başka bir hamle yapmana gerek yok. Hiçbir şey yapma’ dedi ancak İsrail, İran’a küçük bir saldırı düzenledi. Bunun üzerine Biden danışmanlarına, ‘Bir şeyler yapacağını biliyorum ama bunu sınırlamak için ona ‘hiçbir şey yapmamasını’ söyledim’ dedi.

Ancak savaş şiddetlendikçe Biden’ın Netanyahu’ya karşı hayal kırıklığı arttı.

İsrail’in Refah’a girmesinden sonra Biden, Netanyahu hakkında ‘O s… bir yalancı’ dedi.

Biden, Temmuz ayında İsrail’in Beyrut’ta üst düzey bir Hizbullah komutanı ve üç sivili öldürmesinin ardından Netanyahu’ya bağırarak ‘İsrail’in dünyada git gide daha haydut bir devlet, haydut bir aktör olduğu algısının oluştuğunu biliyorsunuz’ dedi.”

Bizzat görgü tanıklarıyla yapılan yüzlerce saatlik röportajlara dayandırılan kitaptan yapılan diğer alıntılardan bazıları şöyle:

“Biden’ın ulusal güvenlik ekibi, bir noktada Putin’in Ukrayna’da nükleer silah kullanmasının %50 ihtimalle gerçek bir tehdit olduğuna inanıyor.”

“Biden, oğlunun hukuki sorunlarıyla ilgili konuşurken Adalet Bakanı Merrick Garland’ın ‘asla seçilmemesi gerektiğini’ söyledi.”

“Biden, eski Başkan Barack Obama’nın, Putin’in 2014’te Kırım’ı işgalini ele alışını eleştirerek ‘Barack Putin’i hiç ciddiye almadı’ değerlendirmesini yaptı.”

“Trump’ın bir yardımcısına göre, Trump 2021’den Beyaz Saray’dan ayrılmasından bu yana Putin ile ‘belki yedi kadar’ telefon görüşmesi yaptı.”

“Prens Selman, Blinken ve ekibini bütün gece ayakta tuttu. Blinken’in MBS şımarık bir çocuktan başka bir şey değildi’ dedi.”

İsrail Savunma Bakanı ABD ziyaretini erteledi

İsrail Savunma Bakanı Gallant, yarın için planlanan ABD ziyaretini erteledi. Gallant’ın Başbakan Netanyahu’nun talepleri nedeniyle ziyaretten vazgeçtiği iddia edildi.

- Advertisment -