Ana SayfaHaberlerBu kez Kayseri’deki yerel mahkeme AİHM kararını dinlemedi

Bu kez Kayseri’deki yerel mahkeme AİHM kararını dinlemedi

Anayasa Mahkemesi’nin ve AİHM kararlarının yerel mahkemeler tarafından uygulanmamasına yeni örnek Kayseri’den geldi. Kayseri 2. Ağır Ceza Mahkemesi, AİHM’in hak ihlali kararını yok sayarak, FETÖ iddialarıyla yargılanan Yüksel Yalçınkaya'yı yeniden mahkum etti.

Kayseri 2. Ağır Ceza Mahkemesi, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) ihlal kararını yok sayarak, Yüksel Yalçınkaya’yı yeniden mahkum etti.

AİHM’in ‘Suç yok’ dediği Yüksel Yalçınkaya davasının ikinci duruşması Kayseri’de görüldü. Yalçınkaya’nın ByLock iletişim listesinde olduğu iddia edilen tanık, “Yüksel Yalçınkaya’yı cezaevinden tanıyorum, önceden bir tanışıklığım yok” dedi.

Bir diğer tanık, “Ben adliye personeline dini sohbet verirdim. Yüksel Yalçınkaya’yı görmedim” dedi. Savcı, ilk verilen mahkumiyet kararının onanmasını istedi. Yalçınkaya’nın avukatı Özcan Akıncı, mütalaa için süre istemedi, ‘Savunma yapmaya hazırız’ dedi. Mahkeme savcının talebi doğrultusunda ilk verilen cezayı onadı.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi Büyük Dairesi, geçen yıl ekim ayında verdiği kararda KHK ile öğretmenlikten ihraç edilen ve tutuklanan öğretmen Yüksel Yalçınkaya’nın davasında adil yargılanma hakkı, kanunsuz suç ve ceza olmaz ilkesi ve dernek kurma özgürlüğünün ihlal edildiğine hükmetmişti.

Mesajlaşma programı ByLock’un delil olmadığına, bu uygulamayı kullanmanın da tek başına suç teşkil etmeyeceğine karar veren mahkeme, Yalçınkaya’nın adil yargılanma, özel ve aile hayatına saygı, toplantı yapma ve dernek kurma hakkının ile Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 7. maddesinde yer alan “Kanunsuz suç ve ceza olmaz” hakkının ihlal edildiğine hükmetmişti.

- Advertisment -