Ana SayfaManşetCerrahi tekkesinde en güçlü postnişin adayı Ahmet Özhan

Cerrahi tekkesinde en güçlü postnişin adayı Ahmet Özhan

Üç yüzyılı aşkın bir tarihi olan Fatih Karagümrük’teki Cerrahi Tekkesi’nin son postnişini Ömer Tuğrul İnançer hayatını kaybetti. Osmanlı’dan itibaren elit ve eğitimli kesimlerin ilgi gösterdiği ve müziğin önemli bir yer tuttuğu tekkenin yeni postnişini büyük bir ihtimalle müzisyen ve oyuncu Ahmet Özhan olacak. 17 yaşından beri tekkede olan Özhan, İnançer’in olmadığı günlerde meşkleri yönetiyordu. Tekkenin ünlü müdavimleri arasında Mazhar Alanson, Gökhan Özoğuz, Sami Özer, Uğur Pektaş, Hasan Kaçan gibi isimler var.

Avukat, mutasavvıf ve yazar Ömer Tuğrul İnançer, Fatih Karagümrük’teki Cerrahi Tekkesi’nin son postnişiniydi.

Türk Tasavvuf Musikisini Koruma ve Yayma Cemiyeti’nin yöneticisi de olan İnançer 4 Eylül’de vefat etti. Fatih Camii’nden Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da katılımıyla büyük bir kalabalıkla kaldırılan cenazesi Nureddin Cerrahi Tekkesi’nde defnedildi.

Ömer Tuğrul İnançer

Cerrahilik, Halvetiyye Tarikatı’nın günümüze ulaşan kollarından biri. Tarikat, kurucusunun (Nureddin Cerrahi) Cerrahpaşa semtinde doğmasından dolayı bu ismi almış. 1703 tarikatın kuruluş tarihi olarak kabul ediliyor. 

Nureddin Cerrahi’nin Halvetiyye’nin âdab ve erkânına getirdiği yenilikler kendisinden sonraki şeyhler tarafından geliştirilmiş, bu da Cerrahiliğin tasavvuf gelenekleri açısından son derece zengin bir tarikat olmasını sağlamış.

Cerrahiler tıpkı Osmanlı döneminde olduğu gibi seküler yaşam biçiminin dışlanmadığı, yüksek eğitimli ve elit kesimlerin itibar ettiği bir dini grup olarak dikkat çekiyor.

Tarikatın Nureddin Cerrahi’den sonra sadrazam, kadı, müderris, asker, imam, hattat, zanaat erbabı, esnaf gibi çeşitli toplum kesimlerine mensup şeyhleri olmuş. 

Cumhuriyetle birlikte tekkelerin kapatılmasından sonraki yıllarda faaliyette olduğu bilinen yegâne tekke de Cerrahi tekkesi. O dönem postnişini olan İbrahim Fahreddin Efendi tekkelerin kapatılması üzerine türbedar olmuş, bu tarihten sonra da tarikatı devam ettirmiş. 

Cerrahilikte kadınlara da hilâfet veriliyor. Şeyh İbrahim Fahreddin Efendi’nin Fatma Mükerrem, Emine Binnaz ve Emine Nimet Bacı adlı üç kadın halifesi var.

Günümüzde de Karagümrük’teki Cerrahi tekkesine modern, eğitimli, kentli kadınlar ilgi gösteriyor. Tekke içinde katı bir harem-selamlık uygulaması yok.

Son yüzyılda tekkenin en ünlü şeyhi Muzaffer Ozak’tı.

Muzaffer Ozak döneminde (1964-1985) Cerrahi tekkesi topluma açılarak yeni bir karakter kazandı.  

Tarikat, Batı dünyasına ve Amerika Birleşik Devletleri’ne kadar ulaştı, buralarda da tekkeler açıldı.

Muzaffer Ozak, Müzisyen Kudsi Erguner, Ömer Tuğrul İnançer, Safer Dal Fransa’nın Rennes şehrinde

Tarikatın Amerika’daki bir kolunun başında aynı zamanda ressam, iş adamı, sanat tarihi hocası da olan ve 2018 yılında vefat eden Tosun Bayrak vardı. Can Yücel, Bülent Ecevit, Rahşan Ecevit gibi isimlere yakınlığıyla bilinen Tosun Bayrak, Robert Kolej mezunuydu.

Tosun Bayrak

Cerrahiler sanata, özellikle de müziğe önem veren bir tarikat. Günümüzde Karagümrük’teki tekkenin müdavimleri arasında Ahmet Özhan, Mazhar Alanson, Gökhan Özoğuz, Sami Özer, Uğur Pektaş, Hasan Kaçan gibi ünlü isimler var. 

Mazhar Alanson verdiği bir röportajda Muzaffer Ozak ile tanışmasını hayatındaki iki dönüm noktasından biri olarak tanımlamıştı.  

Muzaffer Ozak

Tekkenin bu profiline rağmen, son postnişini Tuğrul İnançer verdiği bir röportajda hamile kadınların sokağa çıkmaması gerektiğini söyleyince tarikat içinde ciddi tepkiler oluştu. Bu açıklamadan sonra tekkeden kopuşlar da yaşandı.

İnançer, Cumhuriyet döneminde şapka inkılabına karşı çıktıkları için idam edilen hocalar hakkındaki açıklamaları nedeniyle de eleştirilmişti.

İnançer’in ardından tarikat içerisinde kimin tekkenin yeni postnişini olacağı hakkında tartışmalar başladı. Sıradaki postnişinin Ahmet Özhan olduğu söyleniyor. Ahmet Özhan, Tuğrul İnançer’in dergâhta bulunmadığı zamanlarda meşki yöneten kişiydi.

Özhan, 17 yaşından beri İnançer’le beraber olduğunu, bildiği neredeyse her şeyi ondan öğrendiğini belirtiyor. 

https://www.sabah.com.tr/video/yasam/sanatci-ahmet-ozhan-omer-tugrul-inanceri-anlatti-video

- Advertisment -