spot_img
Ana SayfaDış HaberÇEVİRİ | Spiegel’den Almanya’nın Netanyahu tavrı için sert başyazı: Bu ikiyüzlülüktür

ÇEVİRİ | Spiegel’den Almanya’nın Netanyahu tavrı için sert başyazı: Bu ikiyüzlülüktür

Alman Spiegel dergisi, Almanya Hükümeti’nin Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin Netanyahu hakkında verdiği tutuklama kararıyla ilgili tutumunu yerden yere vuran bir baş makale yayınladı. Derginin dış haberler editörü Mathieu von Rohr’un yazdığı başyazıda “İsrail'in üst düzey siyasetçilerini -uluslararası hukuk kapsamındaki en ciddi suçlamalardan bile- “korumanın” Almanya'nın “varlık sebebi” olduğu düşüncesi feci bir hatadır. Eğer Alman hükümeti şimdi sanık Netanyahu'ya sanık Putin'den ya da geçmişte sanık olan El Beşir veya Miloseviç'ten farklı davranıyorsa, bunu tanımlayacak tek bir kelime vardır: İkiyüzlülük”tür deniyor.

Hükümet sözcüsü Steffen Hebestreit’ın Cuma günkü basın toplantısı, Alman hükümetinin davranışları açısından bir dip noktasıydı. Federal Şansölye adına konuşan kişi, açıklanamaz olanı açıklamaya bile çalışmadı.

Gazeteciler tekrar tekrar şu soruya yanıt istedi: Alman hükümeti, Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu hakkındaki tutuklama kararını, yasal olarak yapmak zorunda olduğu üzere uygulayacak mı?

Hebestreit biraz da tepeden bakan bir tavırla, Alman hükümetinin daha önce yazılı olarak verdiği cevapsızlığın varyasyonlarını tekrarladı: “Yerel adımları vicdani olarak inceleyeceğiz. Daha ileri adımlar ancak Başbakan Benjamin Netanyahu ve eski Savunma Bakanı Yoav Gallant’ın Almanya’yı ziyareti öngörülebilir olduğunda atılacaktır.” 

Böyle bir tutuklamayı hayal etmekte zorlandığını da sözlerine ekledi.

Bir gazetecinin basit ama gerekli soruyu sorması üzerine ortam daha da garipleşti: Neden hükümetten hiç kimse bu karar için hazırlık yapmamıştı ve bunu yapmak için bolca zaman olmasına rağmen neden şimdi hala “inceliyorlardı”? 

Hebestreit birkaç kez soruyu anlamadığını söylemekle yetindi.

Pek çok Alman siyasetçi, Nasyonal Sosyalizmin suçlarına ilişkin tarihsel sorumluluğun ne anlama geldiği konusunda temel bir yanlış anlayışa sahip.

Olaf Scholz’un sözcüsü, defalarca Almanya’nın uluslararası hukuktan kaynaklanan yükümlülüğü ile Angela Merkel’in 2008’de Knesset’te yaptığı konuşmadan beri bilinen “devlet aklı” arasındaki sözde çatışmaya atıfta bulundu: Almanya’nın İsrail’e karşı tarihsel sorumluluğu.

Ancak Anayasa’nın 25. Maddesi uluslararası hukukun Alman yasalarından bile daha baskın olduğunu belirtirken, Anayasa’nın hiçbir yerinde Almanya’nın Benjamin Netanyahu’nun şahsını kovuşturulmaktan koruma görevi olduğu yazmamaktadır.

Sadece 7 Ekim 2023’ten bu yana birçok Alman siyasetçi, Almanya’nın Nasyonal Sosyalizm suçlarına ilişkin tarihsel sorumluluğunun gerçekte ne anlama geldiğine dair temel bir yanlış anlama sergilemiştir. 

Özellikle de Hessen Eyaleti CDU Başkanı Boris Rhein’ın attığı tweet’te bu durum daha da vahim bir hal almıştır:

“Demokratik yollarla seçilmiş bir İsrail Başbakanının, ülkesini teröristlere karşı savunduğu için Alman topraklarında tutuklanması benim için söz konusu bile olamaz. İsrail devletini korumak Alman devletinin varoluş nedenidir ve buna üst düzey siyasetçilerini korumak da dahildir.”

İsrail’in üst düzey siyasetçilerini -uluslararası hukuk kapsamındaki en ciddi suçlamalardan bile- “korumanın” Almanya’nın “varlık sebebi” olduğu düşüncesi feci bir hatadır. 

Netanyahu Lahey’de ülkesini savunduğu için suçlanmıyor, ki bunu yapmaya elbette hakkı ve yükümlülüğü var. Kendisi, Gazze’deki sivil halka karşı meşru müdafaa ile hiçbir ilgisi olmayan ciddi suçlar işlemekle itham ediliyor.

Boris Rhein’ın yaptığı gibi açıklamalarda “devlet aklı” terimi uzun zamandan beri içi boş bir ifade haline geldi. (Almanya’nın İsrail devletinin güvenliği ve refahı için tarihsel sorumluluğu ile Benjamin Netanyahu hükümetine veya İsrail ordusuna yönelik olası her türlü suçlamanın otomatik olarak silinmesi arasında ayrım yapmayan bir politikanın şifresi.)

İsrail bayrağının körü körüne dalgalandırılması ve İsrail’in Gazze’deki eylemlerine yönelik her türlü eleştirini antisemitizm olarak itibarsızlaştırılması, yeni bir Alman kimlik politikası türü olabilir. 

Ama Netanyahu hükümeti ne İsrail devletiyle ne İsrail halkıyla eşanlamlıdır; ne de tüm dünyadaki Yahudiler adına konuşmaktadır. 

Netanyahu, bazıları açıkça ırkçı olan ve Filistinlilerin işgal altındaki topraklardan sürülmesini isteyen radikal aşırılık yanlılarıyla birlikte hükümet eden, kendi ülkesinde oldukça tartışmalı bir siyasetçidir. 

Başbakan siyaseten hayatta kalmak için savaşı sona erdirmiyor.

Netanyahu aynı zamanda kendi ülkesinde de yıllardır, örneğin yolsuzluktan ve son olarak da kendisine yakın kişilerin “Bild” gazetesi aracılığıyla yasadışı bir şekilde sahte gizli servis bilgileri sızdırarak başbakanın siyasi rakiplerini itibarsızlaştırmaya çalıştıkları iddiasıyla, cezai kovuşturmalara maruz kalmaktadır.

Netanyahu, Yüksek Mahkeme’ye boyun eğdirmeye çalışarak kendi ülkesinde demokrasinin ve kuvvetler ayrılığının altını oymaktadır. 

Uluslararası alanda ise Viktor Orbán ve Donald Trump gibi otokratlara yakın olmaya çalışıyor. Alman siyasetçiler bu adamı İsrail ile bir tutmamalı. Ancak bunu çok sık yapıyorlar.

Alman hükümeti aylardır Almanya’nın geçmişten aldığı derslerin bugüne nasıl uygulanması gerektiğini düşünmekte başarısız oldu. 

Alman siyasetçiler için “raison d’état” kelimesini ağızlarına almak, Alman tarihine ve İsrail’e karşı sorumluluğun gerçekte ne anlama geldiğini düşünmekten çok daha kolay görünüyor.

Uluslararası hukukun daha da geliştirilmesine destek vermek, Almanya’nın Nasyonal Sosyalizmin eşsiz suçları karşısındaki tarihsel sorumluluğunun bir parçasıdır.

Ancak tam da Alman tarihinin arka planında uluslararası hukuk suçlarının ayrıntıları Alman politikacıların ilgisini çekmelidir: On yıllar boyunca, uluslararası hukukun ve uluslararası yargı yetkisinin daha da geliştirilmesine verilen destek, büyük bir haklılıkla “devlet aklı” olarak da adlandırılabilecek olan şeyin bir parçasıydı: 

Bu, Nasyonal Sosyalizmin benzersiz suçlarının tarihsel sorumluluğunun bir parçasıdır. Uluslararası hukukun gelişimi aynı zamanda Nürnberg savaş suçları mahkemelerinin de bir sonucudur.

Almanya’nın 1998 yılında Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin kurulmasında merkezi bir rol oynamasının nedenlerinden biri de budur. Federal Dışişleri Bakanlığı’nın internet sitesinde bugün hâlâ şu ifade yer almaktadır: “Kurallara dayalı uluslararası düzen, Alman dış politikasının temel taşıdır. Bu nedenle Federal Almanya Cumhuriyeti, uluslararası hukuku ve kurumlarını dünya çapında güçlendirmeye ve daha da geliştirmeye kararlıdır.” 

Ve: “Federal Hükümet, Mahkeme’nin uluslararası toplumu bir bütün olarak etkileyen en ağır suçlar için daha fazla adalet mücadelesine ve cezasızlıkla mücadeleye etkili bir katkı sağladığına ve bir ‘dünya ceza mahkemesi’ olarak giderek evrensel bir önem ve kabul kazandığına inanmaktadır.”

Bu çerçevede, Federal Almanya Cumhuriyeti’nin Netanyahu hakkındaki tutuklama kararını uygulayıp uygulamayacağı sorusuna verilebilecek tek bir yanıt vardır: Elbette evet.

Hatırlatmak gerekirse, Netanyahu’ya yöneltilen suçlamalar arasında, savunma bakanının ve kendisinin “Gazze’deki sivil halkı bilerek ve isteyerek gıda, su, ilaç ve tıbbi malzeme ile yakıt ve elektrik dahil olmak üzere hayatta kalmaları için gerekli temel maddelerden mahrum bıraktıkları” da yer alıyor. 

İnsanlığa karşı suç işlemekle — “sivil nüfusa yönelik yaygın veya sistematik bir saldırının” parçası olarak kasten öldürmek, zulmetmek ve diğer insanlık dışı eylemlerde bulunmakla suçlanıyor. Bunlar hiç de azımsanacak suçlamalar değil ve Gazze’deki savaş dünyanın gözü önünde cereyan ettiği için yeterince belgelenmiş durumdalar.

Alman söyleminde suçlamalara karşı temelde iki argüman var. Birincisi – biraz kısaltılmış olarak – “ama Hamas!”. Ancak, 7 Ekim 2023 tarihinde Holokost’tan bu yana Yahudilere yönelik en korkunç saldırıyı gerçekleştiren bir terör örgütüyle mücadele, uluslararası hukuku ihlal eden sınırsız bir savaşı haklı çıkarmaz.

İkincisi ise, Lahey Başsavcısı Karim Khan’ın İsrailli siyasetçiler ve Hamas teröristleri hakkında aynı anda tutuklama emri çıkartarak kabul edilemez bir denklem kurmuş olmasıdır. 

Ancak bu, suçlamalarla ilgili esaslı bir argüman değildir. Khan, tutuklama emirleri için farklı zamanlarda başvurmuş olsaydı da kesinlikle saldırıya uğrayacaktı. Eşdeğerlik argümanı da yanlıştır – sanıklar farklı suçlarla itham edilmektedir. Doğru olan şu ki, muhtemelen ilk başta suçlanan Hamas liderlerinden hiçbiri, hatta Hamas tarafından ölümü henüz teyit edilmeyen Muhammed Deif bile hâlâ hayatta değil. Ancak 7 Ekim’deki terörle suçlanabilecek yeterince Hamas lideri hâlâ hayatta – başsavcının şimdi yapması gereken de bu.

Putin’e yönelik tutuklama kararını kutlayanlar şimdi de Netanyahu’ya yönelik tutuklama kararını skandal olarak nitelendiriyorsa, emin olabilirsiniz: Bu adaletle ilgili değildir.

Bir başka argüman da Gazze’de sivil halkın aç bırakılması gibi suçlamaların kanıtlanmamış olması. Ancak öncelikle kanıtları incelemek mahkemenin işi, Alman siyasetçilerin işi değil. İkincisi, bunu gösteren sayısız raporu görmezden gelmek için büyük bir cehalet gerekir: İsrail hükümeti Gazze Şeridi’ne, özellikle de hükümetin aşırılık yanlısı üyelerinin nüfusunu azaltmak ve yasadışı olarak yeniden kolonileştirmek istediği kuzey bölgesine yeterli yardımın girmesine izin vermiyor .

Şu anda sadece Almanya için değil, uluslararası alanda da tehlikede olan çok şey var. Eğer Alman hükümeti şimdi sanık Netanyahu’ya sanık Vladimir Putin’den ya da geçmişte sanık olan Sudanlı Ömer el Beşir veya Sırbistanlı Slobodan Miloseviç’ten farklı davranıyorsa, bunu tanımlayacak tek bir kelime vardır: ikiyüzlülük. Putin’e yönelik tutuklama kararını kutlayanlar şimdi Netanyahu’ya yönelik tutuklama kararını skandal olarak nitelendiriyorsa, bundan emin olabilirsiniz: Bu adaletle ilgili değil.

Bu çifte standart dünyanın geri kalanında da algılanmaktadır. Eğer Alman hükümeti uluslararası hukukun bazı devletler için geçerli olup diğerleri için geçerli olmaması gerektiğine inanıyorsa, o zaman kendisini savunucusu haline getirdiği uluslararası düzeni yıkıyor demektir. Başsavcı Khan verdiği bir röportajda, üst düzey bir Batılı siyasetçinin kendisini, mahkemesinin sadece “Afrika ve Putin gibi kötü adamlar için” kurulduğu konusunda uyardığını söyledi.

Almanya’nın hem tutuklama emriyle ilgili hem de bir bütün olarak Gazze savaşı bağlamındaki tavrı şüphesiz uzun vâdeli sonuçlar doğuracaktır. Dünya nüfusunun büyük bir bölümünün önümüzdeki yıllarda ya da on yıllarda Almanya ve Batı’ya bakışını şekillendirecektir. Gazze’deki savaş önümüzdeki on yıllar boyunca dünya siyasetini etkileyebilecek bir olay – tıpkı Irak’taki savaşın bugün bile ABD’ye yönelik küresel bakış açısını şekillendirmeye devam etmesi gibi.

- Advertisment -