Ana SayfaManşetÇin aşısının Faz 3 sonucu açıklandı: Etkililik oranı yüzde 83.5

Çin aşısının Faz 3 sonucu açıklandı: Etkililik oranı yüzde 83.5

Hacettepe Üniversitesi, Sinovac aşısının etkililik oranını açıkladı. Üniversiteden yapılan açıklamada, "Faz 3 sonuçlarına göre, aşının etkililiği yüzde 83,5; hastanede yatışı engelleme oranı ise yüzde 100" denildi.

Hacettepe Üniversitesi’nden Prof. Dr. Serhat Ünal ve Prof. Dr. Murat Akova, Sıhhiye Yerleşkesi’nde Sinovac aşısı Faz-3 çalışmaları sonuçlarını açıkladı. Buna göre aşının etkililik oranı yüzde 83.5, hastanede yatışı engelleme oranı ise yüzde 100 olarak belirlendi.

Hacettepe Üniversitesi tarafından yapılan yazılı açıklamada da şunlar aktarıldı:

“Gönüllülerin bir kısmına gerçek aşı, diğer bölümüne ise plasebo verilmiştir. Bu, bilgisayar programı tarafından rastgele olarak grubun belirlenmesi işlemine randomizasyon adı verilmektedir. Hangi gönüllüye ne yapıldığını gönüllü ve araştırma ekibi bilmemektedir. Çalışmanın protokolünde sağlık çalışanları (K-1 Kohortu) ve normal riskli gönüllüler (K-2 Kohortu) olmak üzere iki aşama olarak ve toplamda 12 bin 450 gönüllünün dahil edilmesi planlanmaktaydı. Sağlık çalışanlarından oluşan K-1 Kohortuna her 2 aşı uygulamasının 1 uygulaması gerçek aşı olurken, normal riskli gönüllüler bölümünde yapılan her 3 aşı uygulamasının 2 uygulaması gerçek aşı koluna randomize edilmiştir, yani gönüllülere gerçek aşı yapılma ihtimali üçte ikidir.”

Klinik çalışmanın, 14 Eylül’de ilk gönüllünün dahil edilmesi ile başlatıldığı belirtilen bilgi notunda, “18-59 yaş arası gönüllüler gerçek aşı ve plasebo kolları olmak üzere iki ayrı kola dahil edilmiştir. Toplam 24 merkezden 10 bin 216 kişiye en az 1 doz gerçek aşı ya da plasebo uygulaması yapılmıştır. Bu gönüllülerden 6 bin 648’i gerçek aşı koluna dahil edilirken, 3 bin 568’i plasebo koluna dahil edilmiştir. Plaseboların tekrar gerçek aşı ile aşılanması ile toplam 25 bin 937 doz uygulama yapılmıştır. Dahil edilen gönüllülerin yüzde 57,8’i erkek iken, yüzde 42,24’ü kadındır. Ortanca yaş 45’tir” ifadelerine yer verildi.

Ölüme rastlanmamıştır

“Çalışma kapsamında acil kullanım onayı nedeniyle körleme ilk olarak 14 Ocak 2021’de sağlık çalışanlarında kırılmaya başlanmıştır. Ardından merkezlerin kapasitesine göre gönüllülerin körlemeleri 12 Şubat 2021 tarihine kadar kırılmaya devam edilmiştir. 12 Şubat tarihinde tüm gönüllülerin körlüğü kırılmıştır.” değerlendirmesinde bulunularak, şunlar kaydedildi:

“Bu tarihe kadar görülen semptomatik ve RT-PCR ile doğrulanmış COVID-19 vakaları ile aşının etkililiği, yüzde 83,5 olarak hesaplanmıştır. Hastanede yatışı engelleme oranı ise yüzde 100 olarak bulunmuştur. Çalışma süresince her iki kolda da ölüme rastlanmamıştır.

En sık görülen yan etkiler yorgunluk yüzde 9,8, baş ağrısı yüzde 7,6, kas ağrısı yüzde 3,8, ateş yüzde 2,5, titreme yüzde 2,4 ve lokal yan etkilerden en sık görüleni ise enjeksiyon yerinde ağrıdır. Bunun oranı da yüzde 1,6’dır.

İlk doz aşı sonrası ortanca takip süresi 70 gün, 2. doz aşıdan 14 gün sonrası için ortanca takip süresi 42 gündür.”

Önceki çalışmalar

Sinovac’tan yapılan açıklamada, Türkiye’nin de kullandığı Coronavac aşısının ağır vakaları önlemede yüzde 100, hafif vakaları önlemede ise yüzde 50’nin biraz üzerinde başarılı olduğu açıklanmıştı. Ocak ayında ise, Brezilya’da yürütülen çalışmaların sonuçları duyurulmuş, Butantan Enstitüsü aşının ülkedeki denemelerde elde ettiği ‘genel koruma oranının’ yüzde 50.38 olduğunu belirtmişti. Sinovac’ın geliştirdiği aşı için Endonezya’da yapılan deneylerde yüzde 65 koruma oranı sağlandığı açıklanmış ve aşıya acil onay verilmişti. Türkiye ise Faz 3 denemelerinin ara sonuçlarında yüzde 91.25 oranında koruma ölçüldüğünü duyurmuştu. Türkiye ve Endonezya’dan farklı olarak, Brezilya’daki denemelere 60 yaş üstü gönüllüler de katılmıştı.

- Advertisment -