Von der Leyen, Strasbourg’daki ulusa sesleniş konuşmasında “elektrikli araç sektörünün temiz ekonomi için hayati öneme sahip bir endüstri olduğunu ve Avrupa için büyük bir potansiyele sahip olduğunu, ancak küresel pazarların artık daha ucuz Çin elektrikli arabalarıyla dolmasıyla bunların fiyatlarının da devlet sübvansiyonlarıyla yapay olarak düşük tutulduğunu” söyledi.
Bu durumun Avrupa pazarını bozduğunu söyleyen Von der Leyen “biz bunu içeride yaşanmasını kabul etmediğimiz gibi dışarıdan gelmesini da kabul etmiyoruz. Dolayısıyla bugün Avrupa Komisyonu’nun Çin’den gelen elektrikli araçlara yönelik sübvansiyon karşıtı soruşturma başlattığını ilan edebilirim” sözleriyle çok sayıda Avrupa Parlamentosu milletvekilinden alkış aldı:
“Avrupa rekabete açıktır, dibe doğru bir yarışa değil. Haksız uygulamalara karşı kendimizi savunmalıyız.”
Von der Leyen’in yaptığı bu beklenmedik duyuru, AB-Çin ilişkilerinde önemli bir gerilime işaret etmesinin yanı sıra, soruşturmanın başlatılması için baskı yapan Fransa için bir zafer anlamına geliyor.
Konuşması sırasında von der Leyen, geçmişte Avrupa güneş enerjisi endüstrisinin başına gelenler ile gelecekte Avrupa otomobil endüstrisinin başına gelebilecekler arasında bir paralellik kurdu. Her iki sektör de de Çinli emsalleriyle sert bir rekabetle karşı karşıyaydı:
“Rekabet ancak adil olduğu sürece doğrudur. Şirketlerimiz çoğu zaman dış pazarlardan dışlanıyor veya yağmacı uygulamaların kurbanı oluyor. Üstüne üstlük devlet sübvansiyonlarından yararlanan rakipleri tarafından alt ediliyorlar.”
Von der Leyen’in konuşmasının hemen ardından Avrupa Halk Partisi (EPP) Başkanı Manfred Weber şunları söyledi: “Biz Avrupa’nın Yeşil Mutabakatını istiyoruz, Çin’inkini değil. Çin’in elektrikli araçlarının iklim yaklaşımımızdan faydalandığını görmek istemiyoruz”.
Pekin, AB’nin Çin’in elektrikli otomobil endüstrisine yönelik açtığı sübvansiyon karşıtı soruşturmayı “düpedüz korumacı bir eylem” olarak nitelendirdi ve soruşturmaya ilişkin ilk resmi yorumunda bunun taraflar arasındaki ikili ilişkiler üzerinde olumsuz bir etkisi olacağı konusunda uyarıda bulundu.
Şirketlerinin “meşru haklarını” koruyacağının sözünü veren Çin Ticaret Bakanlığı, Avrupalı üreticilerin Çin ekonomisindeki varlığını ve iki taraf arasındaki uzun geçmişi hatırlattı.
Bakanlıktan yapılan açıklamada, “Bu eylem, AB de dahil olmak üzere küresel otomotiv endüstrisi tedarik zincirini ciddi şekilde bozacak ve Çin-AB ekonomik ve ticari ilişkileri üzerinde olumsuz etki yaratacak düpedüz korumacı eylemdir” ifadesi yer aldı.