Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları’nın (TCDD) Ekim 2019’da tarihi Haydarpaşa ve Sirkeci garlarının âtıl depo sahaları bölgesini kiralamak için açtığı ihalede yaşanan usulsüzlük büyük tartışmalara sebep olmuştu.
Neler yaşanmıştı?
Söz konusu alanları “kültür-sanat” etkinliklerinde kullanmak için çıkılan ihaleye 4 teklif verilmiş; ihalede, kısa süre öncesine kadar Okçular Vakfı’nın genel müdürlüğünü yapan eski İBB çalışanı 33 yaşındaki Hüseyin Avni Önder’e ait Hezarfen Danışmalık Limited Şirketi ile İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) iştirak şirketleri Kültür A.Ş-İSBAK-Metro A.Ş-Medya A.Ş’den oluşan konsorsiyum sona kalmıştı.
TCDD’nin tahmini aylık kira bedelini 30 bin TL olarak belirlediği ihalede 10 bin TL’lik sermayeye sahip Hezarfen Danışmanlık aylık 300 bin TL, İBB konsorsiyumu aylık 100 bin TL teklif sunmuştu. Tekliflerin açıklanmasının ardından ihale komisyon başkanı, 15 gün içinde tarafları pazarlığa çağıracağını açıklayarak ihaleyi sonlandırmış fakat sonraki süreçte ihale komisyonunun tarafları pazarlığa davet etmesi beklenirken ihalenin yapıldığı, İBB’nin davet bile edilmediği, yazılı olarak elendiklerinin bildirildiği açıklanmıştı. İhaleye tek başına davet edilen Hezarfen Danışmanlık’ın rakamı 350 bin liraya çıkardığı ve ihaleyi aldığı duyurulmuştu.
İBB’nin elenme nedenleri arasında, şartnameye göre zorunluluk olmadığı halde 4 belediye şirketinin de ayrı ayrı iş deneyim belgesinin olmaması yer alıyordu. Elenme nedenlerinden biri de sözleşmede “müştereken ve müteselsilen” yerine “ortaklaşa ve birlikte” ibaresinin kullanılması gösterilmişti.
İmamoğlu “mahkemeye taşıyacağız” demişti
İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, sosyal medyadan yaptığı açıklamada karara tepki göstererek “Haydarpaşa ve Sirkeci ihalelerinden İBB iştirakleri hukuksuzca elendi. Hem mahkemeye taşıyacağız hem de suç duyurusunda bulunacağız” demişti.
Danıştay iptal etti
Danıştay 13. Mahkemesi, İBB’nin itirazı sonucunda TCDD’nin açtığı Haydarpaşa ve Sirkeci garları ihalesini iptal etti.
Bölge mahkemesinin kararını bozan Danıştay, Haydarpaşa ve Sirkeci gar alanları ihalesinden İBB iştiraklerinin elenmesini usulsüz ve hukuka aykırı buldu.
Kararda; “İBB’nin ortak girişim tarafından ihaleye teklif verilmesi hâlinde, her bir ortak tarafından 4 milyon TL tutarında iş deneyim belgesi (ihaleye teklif veren ortak girişim dört şirketten oluştuğundan toplam 16 milyon TL iş deneyim belgesi) istenilmesinin rekabeti daraltan ve eşit yarışma şartlarını ihlâl eden bir düzenleme olduğu sonucuna varıldığı” vurgulandı.
Karar metninde daha sonra şu değerlendirme yer aldı: “Davacı şirketlerin oluşturduğu ortak girişim tarafından verilen teklifin, bu şartı sağlamadığı gerekçesiyle değerlendirme dışı bırakılması üzerine ihalede, geçerli tek teklifin kaldığı ve ihalenin de tek teklif üzerinden sonuçlandırıldığı görülmüştür. Bu itibarla, dava konusu ihalede hukuka uygunluk, davanın reddi yolundaki İdare Mahkemesi kararında ise hukukî isabet bulunmamaktadır.”