Ana SayfaHaberlerÇevirilerThe Guardian: Yaşlılar ve banliyö kadınları Trump’ı indirecek

The Guardian: Yaşlılar ve banliyö kadınları Trump’ı indirecek

Guardian The Observer’da yayımlanan bir analize göre, 3 Kasım seçimlerine yedi gün kala tüm ülke çapı anketlerde Başkan’a fark atan Demokrat aday Joe Biden, kritik eyaletlerde de Trump’ın kaleleri banliyö kadınlarını, yaşlıları, beyaz Protestanları ve beyaz Katolikleri çalmış durumda.

Joe Biden’ın Beyaz Saray umutları iki kritik demografik gruba dayanıyor: Yaşlılar ve banliyö kadınları.

Biden’dan taraf gözüken Afro-Amerikalı, Latin Amerikalı, yerli, LGBTİ kadın ve gençlerin oluşturduğu büyük koalisyona karşı Trump sadece beyaz erkeklere güveniyor gibi gözüküyor.

ABD seçimlerine neredeyse bir hafta kala, Biden yarışı tüm ülke çapı anketlerde ve kritik eyalet anketlerinde çift haneli sayılarla önde götürüyor. 52 milyondan fazla Amerikalı çoktan oyunu kullanmış durumda.

Son dört başkanlık seçiminde, Cumhuriyetçiler yaşlı seçmenler arasında Demokratlara 10 puan civarında bir üstünlük kurmuştu. Ama ülkede Covid-19’dan ölenlerin 5’te 4’ü 65 yaş üstü ve çoğunluk Trump’ın pandemiyi yönetemediği görüşünde.

Minnesota Üniversitesi’ne bağlı Siyaset ve Yönetim Çalışmaları Merkezi direktörü Larry Jacobs şöyle diyor:

“Oy blokları açısından, Donald Trump’ın sonunu getirecek iki şey var: 2016’da yaşlılar arasında 7 puan daha fazla oy aldı. Bu Florida gibi eyaletlerde çok önemliydi. Her ne kadar anketler ne kadar olduğu konusunda farklı veriler verse de, şimdi o bloku kaybediyor ve bu konuda herhangi bir avantajının kalmaması onun için felç edici bir şey.

“Banliyö kadınlarını o kadar yabancılaştırdı ki, birçok eyalette manzarayı değiştirdi, Georgia gibi en beklenmeyecek yerlerde bile. Bu tarz bir maço başkanlık profilini kadınlar reddetti. Özellikle 1950 kafasından sıkılmış olanlar…”

Trump’ın bağnazlığına, radikal ajandasına ve kaotik liderliğine karşı Banliyö kalkışması, ilk olarak 2018 ara seçimlerinde Demokratların Temsilciler Meclisinde Cumhuriyetçilerden 41 koltuk almasıyla kendini göstermişti. Böyle bir değişim en son Watergate skandalının akabinde yapılan 1974 seçimlerinde yaşanmıştı.

Trump’ın bu alanı geri almak için yaptığı “futbol anneleri” “güvenlik anneleri” ve “hokey anneleri” kampanyaları sinsilikten başka bir şey değildi. Banliyölerde yaşayanların ırkçı damarını kabartmaya çalıştı. Bir tivitinde, “Amerika’nın banliyölü ev kadınlarını korumaya” söz verdi.

Geçtiğimiz gün ise Pensilvanya’da yalvardı: “Banliyö kadınları, lütfen beni sever misiniz? Hatırladınız mı? Hey! Lütfen, sizin mahallenizi kurtardım ben be!”

Anketlere göre bu yakarışa kulak asılmadı. NYT’ye göre Biden salıncak eyaletlerdeki banliyö kadınları arasında 23 puanla önde. Pew Research’e göre ayrıca tüm banliyö kadınları arasında Trump’ı 19 puanla geride bırakmış durumda. Pew ayrıca Hispanik kadınların yüzde 44’ünün, Siyah kadınların ise yüzde 85’inin Biden’dan taraf olduğunu belirtiyor.

Dini Araştırma Kamu Enstitüsü’nün (Public Religion Research Institute – PRRI) 2 bin 538 kişiyle yaptığı ankete göre Trump’ın beklenmedik şekilde kaybettiği bir grup daha var: Beyaz Katolikler.

PRRI’ya göre 65 yaş üstü vatandaşların sadece yüzde 38’i Trump’ın pandemi yönetimini olumlu karşılıyor.

Trump ayrıca kendi kalesi olan muhafazakâr dindarlar arasında da desteğini kaybediyor. PRRI’ya göre, beyaz Evanjeliklerin dörtte üçü hâlâ Trump’tan memnun olsa da, beyaz anaakım Protestanların sadece yüzde 52’si ve beyaz Katoliklerin sadece yüzde 49’u görev onayı veriyor.

PRRI’ın kurucusu ve yöneticisi Robert Jones şöyle diyor: “Beyaz Katolikler tam da Başkan’ın kazanması gereken kritik eyaletlerde; Michigan, Pensilvanya, Wisconsin, Ohio’da bulunuyor. Arizona’da da çok önemliler. Buralarda sayı olarak  beyaz Evanjeliklerle ya aynı, ya da daha fazlalar.

“2016’da beyaz Katolikler Clinton ve Trump arasında ikiye bölünmüştü. Şimdiki durum: Yüzde 54 Biden, yüzde 41 Trump. Yani bu büyük bir değişim. Bu grup Trump’ın eyalet bazlı hesaplarında büyük bir role sahip ve Başkan bu konuda da hiç iyi durumda değil.”

Hillary Clinton, üniversite mezunu olmayan beyaz seçmenlerde yaşadığı büyük kayıplardan dolayı eyalet oylarında Trump’a kaybetmişti. Bu seçmen grubu Michigan, Pensilvanya ve Wisconsin’de nüfusun çoğunluğunu oluşturuyor. Clinton ayrıca Obama’nın Afro-Amerikalılar arasındaki başarısına da ulaşamamıştı. Son anketler Biden’ın buralarda daha iyi olacağını gösteriyor.

UCLA Nationscape anketini değerlendiren FiveThirtyEight sitesi, Clinton’ın eyalet bazında 20 puanla kaybettiği üniversite mezunu olmayan beyaz seçmenler arasında Biden’ın 12 puanla önde olduğunu yazdı. Stratejistlere göre de, mütevazı bir Pensilvanyalının (Biden) New Yorklu bir First Lady’den daha çok karşılık bulacağı açık.

Öte yandan FiveThirtyEight’e göre Trump üniversite mezunu seçmenler arasında 2016’dan daha iyi bir performans gösterebilir.

- Advertisment -