Geçtiğimiz günlerde Serbestiyet’te yayımlanan “İlaçta alacak krizi, Hazine’deki sıkışıklığın tahammülfersâ boyutlarda olduğunu gösteriyor” başlıklı haberin girişinde şu cümleler yer alıyordu:
“Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın, kamu ve üniversite hastanelerinin birikmiş borçları için firmaları ‘feragat’a zorlaması bir devletin borçları için başvurabileceği en son seçenekti, fakat bu gerçekleşti.”
Hazine’deki sıkışıklığın tahammül sınırlarını çoktan aştığını gösteren yeni bir gelişme TBMM’ye sunulan ‘torba yasa’da yer alan varlık barışı düzenlemesi oldu. Düzenlemede, önceki iki uygulamanın aksine, yurtdışındaki varlıklarını Türkiye’ye getirenlerden hiç vergi alınmayacağı belirtiliyor.
Hürriyet’ten Ahmet Karabıyık’ın “Varlık barışında vergi avantajı” başlıklı haberinin bir bölümü şöyle:
“Geçtiğimiz cuma günü Meclis’e yeni bir torba yasa teklifi sunuldu. Teklifin içinde ‘varlık barışı’ düzenlemesi de var. (Md.17) Yurtdışındaki ve yurtiçindeki kayıt dışı varlıkların, kayıtlı hale getirilerek ekonomiye katılması amaçlanıyor. Önceki iki varlık barışının koşulları arasında vergi ödenmesi koşulu da vardı. Barıştan yararlananların; varlıkların değeri üzerinden yüzde 2 (7143 sayılı yasa) ve yüzde 1 (Gelir Vergisi Kanunu, Geçici Md. 90) oranında vergi ödemesi gerekiyordu. (7143 sayılı yasada, belirtilen süreden -31/7/2018- sonra barıştan yararlananlardan vergi isteniyordu.) Yeni yasa teklifinde ise varlık barışından yararlanacakların herhangi bir vergi ödemesi gerekmiyor. Varlık barışıyla ilgili en çok, ‘beyan edilen varlıklarla ilgili sonradan bir vergi incelemesi yapılıp yapılamayacağı’ konusu merak ediliyor… Yasa teklifinde bu güvence de yer alıyor.
Yeni varlık barışının ayrıntıları
“Yurt dışındaki veya yurt içindeki varlıklarını beyan edenlere ‘vergi incelemesi yapılmayacağı’ güvencesi veriliyor.
“Varlık türleri: Varlık Barışı kapsamında; yurtdışında bulunan para, altın, döviz, menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası araçları ülkeye getirilebiliyor. Türkiye’deki banka veya aracı kuruma 30 Haziran 2021’e kadar bildirilen söz konusu varlıklar, gerçek ve tüzel kişilerce serbestçe tasarruf edilebilecek. Bildirilen varlıkların, bildirimin yapıldığı tarihten itibaren üç ay içinde Türkiye’ye getirilmesi veya Türkiye’deki banka ya da aracı kurumlarda açılacak bir hesaba transfer edilmesi de gerekiyor.
Son tarih 30 Haziran
“Yurtiçinde; (yurtdışı için sayılan varlıklara ilaveten) taşınmazlar da barış kapsamına dâhil edilebiliyor. Gelir veya kurumlar vergisi mükelleflerince sahip olunan ve Türkiye’de bulunan ancak kanuni defter kayıtlarında yer almayan para, altın, döviz, menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası araçları ile taşınmazlar varlık barışı kapsamında değerlendirilebiliyor. Yurt içi varlıkların bildirimi için son tarih 30 Haziran 2021.”