Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bugün (22 Nisan) 13 yıl aradan sonra temaslarda bulunmak üzere Irak’a gitti. Erdoğan, Bağdat’ı en son 2012’de başbakan sıfatıyla ziyaret etmişti. Erdoğan’a aralarında Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Savunma Bakanı Yaşar Güler, Enerji Bakanı Alparslan Bayraktar, MİT Başkanı İbrahim Kalın’ın da olduğu geniş bir heyet eşlik ediyor.
Erdoğan, Bağdat’ta ilk olarak Irak Cumhurbaşkanı Abdullatif Reşid ile görüştü. İletişim Başkanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre görüşmede, Türkiye ve Irak ikili ilişkileri, İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırıları, bölgesel ve küresel meseleler ile terörle mücadele konuları ele alındı.
Erdoğan, daha sonra Irak Başbakanı Muhammed Şiya es Sudani ile Bağdat’taki Hükümet Sarayı’nda basına kapalı olarak biraraya geldi.
Görüşmelerin ardından Erdoğan, Sudani ile Kalkınma Yolu Anlaşması’nın imza törenine katıldı.
Bağdat’tan sonra Erbil’e geldi
Erdoğan Bağdat’tan sonra Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi (IKBY) başkenti Erbil’e geçti.
Erbil’de Erdoğan’ı IKBY Başkanı Neçirvan Barzani karşıladı.
Erdoğan, havalimanından IKBY Başkanlık Sarayı’na hareket etti. Heyetler arası yapılan görüşme IKBY Başkanlık Sarayı’nda basına kapalı gerçekleşti.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Erbil’deki temasları kapsamında, KBY Başkanlık Sarayı’nda Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) Başkanı Mesud Barzani ile de bir araya geldi.
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı; IKBY Başkanı Neçirvan Barzani, IKBY Başbakanı Mesrur Barzani ve beraberlerindeki heyetle gerçekleştirilen görüşme hakkında yazılı açıklama yaptı.
Bölgesel ve küresel konuların ele alındığı aktarılan açıklamada, “Cumhurbaşkanı Erdoğan görüşmede, Irak’ın her geçen gün şiddetten uzaklaştığını görmenin memnuniyet verici olduğunu, PKK meselesinin artık gündemden çıkartılmasının vaktinin geldiğini, Türkiye’nin terörle mücadelede ortaya konan birlikteliğe önem verdiğini ve bunu ileri seviyeye taşıma kararlılığının bulunduğunu ifade etti” denildi.
Açıklamada şu ifadelere yer verildi:
“Cumhurbaşkanı Erdoğan, Irak ile çok kapsamlı hukuki metinler imzalandığını ve bu iş birliği perspektifinin IKBY bölgesini de kapsadığını, Bağdat’ta imzalanan mutabakat zaptı ile dünyaya ilan edilen Kalkınma Yolu’nun bütün Irak’ın refah ve huzuruna hizmet edeceğini; Bağdat ve Erbil yönetimlerinin üçüncü tarafların müdahalesine imkan vermeden sağlıklı bir diyalog ve çalışma ilişkisi tesis etmesi gerektiğini söyledi.
Türkiye’nin IKBY ile ticari ilişkileri ilerletme isteğini ortaya koyan Cumhurbaşkanı Erdoğan; Ovaköy-Fişhabur Hudut Kapısı’nın en kısa sürede açılması, Derecik-Zeti Hudut Kapısı’ndan araç geçişinin başlatılmasının önemli olduğunu belirtti.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, bölgedeki Türkmenlerin siyasi temsil başta olmak üzere haklarının ve çıkarlarının gözetileceğine inandığını da ifade etti.“