Washington Post’un haber analizi Erdoğan ile Putin’in Tahran buluşmasının üstünden 17 gün geçtikten sonra Soçi’de yeniden buluşacak olmalarına dikkat çekerek başlıyor.
Türkiye’nin Ukrayna işgalinden ötürü Moskova’ya yaptırım uygulayan Batılı ülkeler arasına katılmadığının hatırlatıldığı haber analizde Soçi buluşmasının, Kremlin’in bir NATO ülkesi olan Türkiye ile bağlarını güçlendirebileceğine işaret ediliyor.
Washington Post’un analizinde Ukrayna istihbaratının gazeteyle paylaştığı ve Rusya’nın Türkiye’ye yaptığı teklifin ayrıntılarına yer veriliyor:
“Rusya’nın Türkiye’ye yaptığı teklif; Rusya’nın Batı’dan gelen bankacılık, enerji ve sanayi sektörlerindeki kısıtlamalardan kaçınmasına Türkiye’nin yardımcı olabileceğini umduğu yeni kanalları içeriyor.
“Teklife göre Putin, Erdoğan hükümetinin, Rusya’nın Türk petrol rafineleri, petrol terminalleri ve rezervuarlarında hisse satın almasına izin vermesini istiyor. Teklifte Rusya’nın en büyük bankalarının muhabir hesaplarına ve Rus sanayicilerinin Türkiye’deki serbest ekonomik bölgeler dışında da faaliyet göstermesine izin verilmesi de var. Böylesi izinler ekonomistlere göre Batı yaptırımlarının açık bir ihlali olarak sayılmıştı.”
Peki Türkiye bu teklife ne yanıt verecek?
Washington Post, kendi bankalarını ve şirketlerini ikincil yaptırım riski altında bırakacağı ve Batı pazarlarına erişimlerini keseceği için Türkiye’nin bu düzenlemeleri destekleyeceğine dair bir işaretin olmadığını söylüyor.
Gazeteye göre Türk hükümeti de Kremlin sözcüsü Dimitri Peskov da bu konuda yorum yapmaktan kaçınıyor.
Kremlin daha önce Putin-Erdoğan görüşmesini “askeri-teknik işbirliğine odaklanmış bir görüşme” olarak tanımlamıştı.
Washington Post’a konuşan Batılı hükümet yetkilileri, tekliften haberdar olmadıklarını, ancak Rusya’nın savaşla ilgili yaptırımları ve artan ekonomik zararlarını atlatmanın yollarını aradığını bildiklerini söylüyor.