Serbestiyet’in yeni yazarı Yasemin Akyol Başar, Avustralya hükümeti ile Facebook arasındaki güç mücadelesini ilk yazısında (20 Şubat) şöyle anlatmıştı:
“Artık, Avustralya’daki Facebook kullanıcıları takip ettikleri medya kuruluşlarının kendi Facebook sayfaları üzerinden yaptıkları paylaşımları -zinhar- göremiyor, paylaşamıyor, yorum yapamıyor!
“Bu kuruluşların Facebook sayfasına bakanlar, hatırasına hürmeten bırakılan haber kuruluşunun logosunu görüyor. Geri kalanı ise kalbimiz kadar tertemiz ve bir o kadar bembeyaz sayfa… Zira sayfada, o güne kadar paylaşılmış haberler de yok. Komple yok!
“Çünkü Facebook, Avustralya hükümetinin hazırladığı ‘Sosyal Medya Yasa Tasarısı’ndan ziyadesiyle memnuniyetsizmiş.
“Konu; telif hakkı aslında… Haber içeriklerinin paylaşımı ve Facebook ve Google’ın bunun için hiçbir ödeme yapmaması.”
Gerilim, yasa tasarısının kamuoyu tarafından bilinir hale gelmesinden sonra başlamıştı; Avustralyalıların bir sabah kalkıp da açık ara en çok kullandıkları sosyal medya platformu olan Facebook’ta hiçbir haber görmedikleri o sabah ise gerilimin tepe noktası sayılıyor.
Hükümet taviz vermedi
Avustralya Başbakanı sosyal medya şirketlerine “Siz dünyayı değiştirebilirsiniz ama dünyayı yönetemezsiniz” diyerek rest çekti ve dünya liderleriyle bu konuyu konuştuklarını ilan etti.
Bu arada Facebook için alarm niteliğinde bir gelişme oldu, Avustralyalılar haberleri doğrudan doğruya haber sitelerinden okuma yönünde belirgin bir istek ve irade gösterdiler. O kadar ki, ülkenin en büyük haber ağı ABC News’un uygulaması ülkenin en çok indirilen uygulaması haline geldi.
İşte bütün bunlar Facebook’a geri adım attırmaya yetmiş görünüyor. Çünkü Avustralya Maliye Bakanı Josh Frydenberg, bu sabah (24 Şubat) Facebook CEO’su Mark Zuckerberg’in kendisine “önümüzdeki günlerde” erişim engelini kaldıracağını söylediğini açıkladı.
Öte yandan, Cumhuriyet’in haberine göre, Facebook, müzakerelerde hükümetten bazı güvenceler aldığını açıkladı.
Şirketin küresel haber ortaklıklarından sorumlu başkan yardımcısı Campbell Brown, “Hükümet, içeriklerin Facebook’ta yayımlanıp yayınlanmayacağına karar verme kabiliyetimizi koruyacağımızı teyit etti” dedi.
Brown, “Küçük ve yerel yayıncılar dahil, destekleyeceğimiz yayın kuruluşlarını bizim seçmemizi öngören bir anlaşmaya vardık” diye konuştu.