Ana SayfaHaberlerDünyaFransa şokta: Charlie Hebdo karikatürlerine ifade özgürlüğü diyen öğretmen başı kesilerek öldürüldü

Fransa şokta: Charlie Hebdo karikatürlerine ifade özgürlüğü diyen öğretmen başı kesilerek öldürüldü

Başı kesilerek can veren 43 yaşındaki Samuel Paty günlerdir ölüm tehdidi alıyordu. Neden öldürüldüğü konusunda birden fazla anlatım var.

Euronews’ün AFP’ye dayandırdığı habere göre, Samuel Paty sınıfta öğrencilerine Charlie Hebdo dergisinde yayımlanan Hz. Muhammed karikatürlerini gösterdi, Müslüman öğrencilere rahatsız olacaklarsa dışarı çıkabileceklerini söyledi.

Le Monde ise Samuel Paty’nin sadece sınıfta Charlie Hebdo’nun karikatürleri yayımlamasının özgürlüğü kapsamında  değerlendirilmesi gerektiğini söylediğini yazdı.

Sonrasında 13 yaşındaki bir kız öğrencinin velisi bir baba, Youtube’da bir video yayımladı ve Paty’nin öğrencilerine çıplak bir adamın fotoğrafını gösterip “işte bu Müslümanların peygamberi” dediğini iddia etti ve diğer velileri öğretmene karşı birlikte hareket etmeye çağırdı.

Okul yönetimi durumu sakinleştirmek için eğitim müdürlüğünden bir yetkili, okulun başöğretmeni, veliler ve olayların merkezindeki öğretmen Paty’i bir araya getiren bir etkinlik düzenledi.

Çeçenistan kökenli 18 yaşındaki bıçaklı saldırgan, Paty’i okuldan çıkarken yakalayıp boğazını uzun mutfak bıçağıyla kesti, fotoğrafını sosyal medyada Cumhurbaşkanı Macron’a ithafen bir notla paylaştı: “Abdullah, Allahın kulu.”

Paris’in kuzeybatısında Conflans Sainte-Honorine’de bulunan bir okulun yakınında saat 17:00 sıralarında meydana gelen olayın ardından bıçaklı saldırgan polis tarafından vurularak öldürüldü.

Televizyon kanalı France Televisions, zanlının 18 yaşında ve terörle mücadele servislerinde kaydı bulunmayan bir kişi olduğunu açıkladı.

BFMTV ise saldırganın Moskova doğumlu olduğunu ve saldırıdan hemen önce “Allahu Ekber” diye bağırdığını ileri sürdü.

Figaro gazetesi güvenlik kaynaklarına dayandırdığı haberinde saldırganın Rus uyruklu bir Müslüman olduğunu, 2002’de Moskova’da doğduğunu, Eragny bölgesinde bir çeteye üye olduğunu ve bu çetenin üyeleri arasında polis kayıtlarında yer alan “aşırı dinci” bir kişi bulunduğunu yazdı.

Olay yeri güvenlik kordonu altına alınırken, Antiterörizm Savcılığı konu hakkında terör bağlantılı cinayetten soruşturma başlattığını açıkladı. Soruşturmada saldırganın akrabalarının da aralarında bulunduğu 9 kişi gözaltına alındı.

“Cumhuriyet saldırıya uğradı”

Fransa Eğitim Bakanı Jean-Michel Blanquer, Twitter üzerinden paylaştığı mesajında “Cumhuriyet’in saldırıya uğradığını” ifade etti. “Bu gece Cumhuriyet’e hizmet veren bir öğretmen iğrenç bir saldırıya uğradı. Düşüncelerim onunla ve ailesi ile. Birlik ve kararlılığımız İslamcı terörizmin canavarlığına tek cevaptır. Yüzleşeceğiz.”

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Eğitim Bakanı Jean Michel Blanquer ve Vatandaşlık Bakanı Marlene Schiappa ile birlikte saldırının yaşandığı Conflans-Sainte-Honorine’e gitti.

Macron, Fransa’nın bütün öğretmenlerine seslenerek; dinleri, inançları ne olursa olsun, nereden gelirlerse gelsinler öğrencilerini özgür vatandaşlar olarak yetiştirme görevini yerine getirmelerinde bütün ulusun yanlarında olacağını söyledi. Macron, teröristin bir öğretmeni seçmesinin tesadüf olmadığını; Cumhuriyet değerlerinin hedef alındığını söyledi.

“İslamcı terör”

Öldürülen öğretmenin okuluna gittiği açıklanan Cumhurbaşkanı Macron, olayın ardından kurulan kriz masasına giderek konu hakkında bilgi almıştı.

Macron, dersinde Muhammed karikatürlerinin ifade özgürlüğü kapsamında olduğunu anlatan öğretmenin başının kesilmesi haberi üzerine yaptığı konuşmada “İslamcı terör” sözünü birkaç kez kullandı, sözlerini “geçit vermeyeceğiz” diyerek bitirdi.

Millet Meclisi’nde olayın duyulmasının ardından toplantıya ara veren Meclis Başkanı Hugues Renson, “Meydana gelen korkunç saldırıyı dehşetle öğrendik. Meclis ve hepimiz adına mağdurun anısını selamlamak istiyorum” açıklamasında bulundu. Renson’un konuşmasının ardından milletvekilleri öğretmen için ayağa kalkarak yaşanan olaya tepkilerini gösterdi.

Marine Le Pen: “Dayanılmaz düzeyde bir barbarlık”

Saldırıya tepki gösteren diğer bir lider de aşırı sağcı politikacı Marine Le Pen oldu. Twitter’dan paylaştığı mesajında politikacı, “Charlie Hebdo karikatürlerini sunduğu için bir profesörün başı kesildi: Fransa’da, dayanılmaz bir barbarlık düzeyindeyiz. İslamcılık bizimle savaşıyor: Onu ülkemizden zorla çıkarmalıyız” dedi.

(Serbestiyet, Euronews, Le Monde, BBC)

- Advertisment -