Ana SayfaHaberlerDünyaGeneral Vitali Gerasimov Harkiv’de öldürüldü; 4G kulelerini yok eden işgal ordusu kendi...

General Vitali Gerasimov Harkiv’de öldürüldü; 4G kulelerini yok eden işgal ordusu kendi güvenli iletişim ağını çökertti

Çeçenistan, Suriye ve Kırım'ın ilhakında yer alan 41. Ordu’nun başındaki Rusya generali Vitali Gerasimov, Harkiv’de öldürüldü. Gazeteci Christo Grozev, Rusya'nın generalin ölümüyle fark edilen istihbarat fiyaskosunu anlattı.

General Gerasimov’un ölümünü Ukrayna Savunma Bakanlığı şu cümlelerle duyurdu:

“İşgal ordusunun üst düzey komutanları arasında bir kayıp daha. Harkiv yakınlarındaki çatışmalar sırasında, Rusya Merkez Askeri Bölge 41. Ordusunun komutanı tümgeneral Vitaly Gerasimov öldürüldü. Bir dizi üst düzey Rus ordusu subayı da öldürüldü veya yaralandı.”

Ukrayna Silahlı Kuvvetleri Genelkurmay Başkanlığı 6 Mart’ta da, Albay Konstantin Zizevsky’nin ve Albay Konstantin Ogiy’nin “yok edildiğini” duyurmuştu.

Ölümünü Rus kaynaklarının da doğruladığı Gerasimov, Kırım’ın ilhakı, Suriye ve Çeçen savaşları sırasındaki “üstün başarılarından dolayı” birçok ödül almıştı

“Rus ordusunun iletişim sistemi çöktü, generalin ölümü Ukrayna sim kartıyla haber verildi”

Bellingcat yöneticisi araştırmacı gazeteci Christo Grozev, Twitter’da, “Rusya, eğer bunları okuyorsan, derhal ordunu gözden geçir” diye başlayarak, Rus ordusunun kendi iletişim sistemini nasıl çökerttiğini yazdı:

“En kötü kısmı bu da değil. 41. Ordu’ya atanan FSB subayı, Gerasimov’un ölüm haberini Tula’daki üstüne bildirdiği telefon görüşmesinde, güvenli iletişimi tümüyle kaybettiklerini söylüyor. Yani telefon görüşmesi de yerel bir sim kart kullanılarak yapılmış. Böylece görüşme hemen tespit edilmiş.

“Tula’dan kıdemli bir FSB subayı olan Dmitry Shevchenko, Gerasimov’un ölüm haberini alınca duraksıyor. Açık kaynaklardaki arama uygulamalarında (Ukrayna askeri Intel tarafından yayımlanan) telefon numarasını aradık ve onu teşhis ettik.”

“Telefon konuşmasında, Ukrayna’daki FSB görevlisinin, üstüne güvenli Era sistemi üzerinden konuşup konuşamayacağını sorduğu duyuluyor. Komutanı, Era’nın çalışmadığını söylüyor. Era, süper pahalı bir kriptofon sistemi. 2021’de büyük bir hayranlıkla tanıtıldı. ‘Her koşulda’ çalışma garantisi verilmişti

“Aptallar, Harkiv’deki birçok 3G baz istasyonunu yok edip Era kriptofonlarını kullanmaya çalıştılar. Era’nın iletişim kurmak için 3G/4G’ye ihtiyacı var. Rus ordusu, Rus ordusunun faaliyet gösterdiği bölgelerde çalışmayan ‘güvenli telefon’larla donatılmış.

- Advertisment -