Fransa’da ilk turu 10 Nisan’da yapılan cumhurbaşkanlığı seçimleri için 12 aday yarışıyor.
Seçimin kilit konuları arasında 2018’de Sarı Yelekliler’in ateşlediği iş, yaşam maliyeti ile çevre, göçmenlik ve güvenlik konuları yer alıyor.
İlk turu 10 Nisan’da yapılacak seçimlerde hiçbir adayın yeterli çoğunluğu alamaması halinde 24 Nisan 2022’de ikinci tur yapılacak.
Seçimin ilk turunda en az yüzde 50 oy alan aday, cumhurbaşkanı olacak. Seçim ikinci tura kalırsa ilk turda en çok oy alan iki aday yarışacak.
Cumhurbaşkanlığı seçimi için yarışan adaylar:
Marine Le Pen, Ulusal Birlik Partisi (RN)
Macron’un ana rakibi olarak görülen 53 yaşındaki Marine Le Pen, göç ve güvenlik konusundaki çıkışlarıyla biliniyor.
Aşırı sağcı liderin ana hatlarıyla belirttiği önlemler arasında, Fransız topraklarında doğan kişilerin evlilik yoluyla vatandaşlığa alınmasına ve otomatik vatandaşlığa son verilmesi yer alıyor.
Ayrıca, rüzgar ve fotovoltaik enerji de dahil olmak üzere bazı enerji kaynakları için sübvansiyonları kaldırmak istiyor.
Son dönemde Fransa’yı Avrupa Birliği’nden, Schengen Bölgesi’nden veya Euro’dan çıkarma fikrinden vazgeçen Le Pen, görevi antisemitik yorumlarından dolayı birçok kez mahkum edilen babasından devraldığından beri partisinin imajını yumuşatmaya çalışıyor.
Tecrübe ve ekonomik bilgi eksikliğinin Macron ile 2017’deki TV tartışma programında açıkça ortaya çıktığı eleştirileri yapılmıştı.
Jean-Luc Melenchon, Boyun Eğmeyen Fransa Hareketi (LFI)
Sol popülist lider, son cumhurbaşkanlığı seçimlerinde ilk tur oyların yaklaşık yüzde 20’sini alarak dördüncü oldu. Şu anda, anketler 70 yaşındaki siyasetçinin yaklaşık yüzde 14 oy alabileceğini gösteriyor.
Şimdiye kadar, teklifleri sosyal meseleler ve hayat pahalılığı üzerineydi. Örneğin, yakıt, gaz, elektrik ve bazı gıda maddeleri de dahil olmak üzere temel ihtiyaçların fiyatlarının dondurulmasına izin verecek bir “sosyal acil durum yasası” oluşturmayı planladığını duyurdu.
Ayrıca aylık asgari ücreti net 1.258 Euro’dan net 1.400 Euro’ya çıkarmak istiyor.
Finansman usulsüzlükleri soruşturmasında ofisinde arama yapan yetkililere müdahale ettiği için Aralık 2019’da üç ay ertelenmiş hapis cezası ve 8.000 Euro para cezasına çarptırıldı.
Anne Hidalgo, Sosyalist Parti (PS)
Paris Belediye Başkanı Anne Hidalgo, bu koltuktaki ikinci dönemini yaşıyor.
62 yaşındaki siyasetçi, eğitim ve sağlık sistemlerinin “yeniden inşa edilmesi” için çağrıda bulundu ve “çalışma sorununun bir kez daha merkezi bir konu haline gelmesi gerektiğini” söyledi.
Melenchon gibi o da ücretleri artırmayı planlıyor. Başkan olarak ilk işlerinden birinin “Fransızları işlerinden onurlu bir şekilde yaşayabilecekleri bir konuma geri getirmek” için sendikalarla müzakereler yapmak olacağını dile getirdi.
Kendisini bir ekolojist olarak konumlandırıyor. Fransa’nın başkentinde uygulamaya koyduğu önlemler arasında şehrin bazı bölgelerinde araç trafiğine kısıtlamalar getirilmesi ve daha fazla bisiklet şeridi yer alıyor. 170 bin ağacın dikilmesi, binaların enerji yenilenmesi ve okul kantinlerinde plastiğin sona ermesi için planlar yaptı.
İki büyük zorlukla karşı karşıya. Birincisi, Paris’e bağlı yerel bir politikacı olarak görülmesi. İkincisi de partisinin son dönemde ciddi kan kaybetmesi. Sosyalistlerin 2017’deki adayı, oyların, rekor düşük bir rakam olarak ifade edilen yüzde 6,2’sini aldı. Bunu yasama ve Avrupa parlamentosu seçimlerinde ağır yenilgiler izledi. Anketlere göre oy oranı yüzde 4 ila yüzde 7 arasında.
Yannick Jadot, Yeşiller Partisi (EELV)
54 yaşındaki Yannick Jadot, 2017’deki cumhurbaşkanlığı seçimleri için Yeşiller Partisi biletini zaten kazanmış bir isim.
Programında, yoğun hayvancılığa son verme ve “iklim, sağlık, çevre ve sosyal adaletin nihayet öncelik kazanması için sübvansiyonları ve kamu politikalarını yutma” dediği lobileri zayıflatma vaatleri yer alıyor.
“Kamu parasının her eurosu çevrenin korunmasına bağlı olacak. Total’e her zaman daha fazla petrol ve daha fazla gaz arama mantığını bozana kadar tek bir euro yok” dedi.
Ayrıca servet vergisini geri getirmeyi ve fosil yakıtlara yatırım yapan finansal varlıkları daha fazla vergilendirmeyi planlıyor.
Son olarak, ülkeyi “onarmak” ve ekonomiyi “yeniden inşa etmek” için beş yıllık görev süresi boyunca yılda 50 milyar Euro enjekte etme planını açıkladı. Fonlar altyapı projelerine, konutlara, ulaşıma gidecek ve ekonominin “erdemli bir yatırım ve sorumlu tüketim döngüsüne” dönüşmesine yardımcı olacak.
Anketlere göre onun oy oranı yüzde 6 ila 9 arasında.
Valerie Pecresse
Cumhuriyetçilerin adayı Pecresse, Paris’in bulunduğu kalabalık Ile-De-France bölgesinin başkanı, yüksek öğrenim ve bütçe bakanlığı yaptı.
Nükleer reaktörleri kapatma planlarını gözden geçirme sözü verdi; ancak nükleerin yeterli olmayacağını ve yenilenebilir kaynakların güçlendirilmesi gerektiğini kaydetti. Diğer öneriler arasında Avrupa sınırlarında bir karbon vergisi ve “kamu alımlarında Avrupa tercihi” yer alıyor.
Ayrıca ücretlerin yükseltilmesi, işsizlik ve emeklilik sistemlerinde reform yapılması çağrısında bulundu ve kamu borcunu düşürme sözü verdi. Pecresse, Türkiye’nin AB üyeliğine karşı çıkıyor.
Anayasa Mahkemesi’nin resmi internet sitesinden yapılan açıklamaya göre seçimlerin ilk turuna katılacak adaylar şunlar: “Nathalie Arthaud, Nicolas Dupont-Aignan, Anne Hidalgo, Yannick Jadot, Jean Lassalle, Marine Le Pen, Emmanuel Macron, Jean-Luc Melenchon, Valerie Pecresse, Philippe Poutou, Fabien Roussel ve Eric Zemmour.