İngiliz haber ajansı Reuters, bu sabah (27 Eylül) başka kaynaklarca birkaç gündür geçilen haberleri doğruladı ve Rusya’nın Suriye’de muhaliflerin elindeki son bölge olan kuzeybatı bölgelerine hava saldırılarını artırdığını yazdı. Fakat Reuters’in haberinin daha önemli bir yanı vardı. Ajansa göre, bu saldırılar karşısında Türkiye de bölgeye destek kuvvetler göndermiş, hattâ Türk silâhlı kuvvetleri bölgede “savaş pozisyonu” almıştı.
Reuters’e bilgi veren askeri kaynaklara göre, Türkiye’ye ait roketatar ve tankların da yer aldığı bir askeri konvoy Cumartesi gecesi (25 Eylül) Suriye’ye geçmiş, Türk üslerinin bulunduğu Jabal al Zawya’ya doğru ilerlemişti.
Rus basını: Rejim güçleri İdlib’e saldıracak
Dün (26 Eylül) Moskova’dan bağlandığı CNN Türk yayınında, gazeteci Siyamend Kaçmaz zirve öncesi Moskova’daki havayı özetledi. Kaçmaz’ın aktardığına göre Rus basını birkaç gündür Esad güçlerinin İdlib’e karşı güçlü bir harekât başlatmak üzere olduğunu yazıyordu.
Lavrov: Başlık İdlib, alt başlık Türkiye’nin yükümlülükleri
Yine dün Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, katıldığı Birleşmiş Milletler toplantılarının ardından, Moskova’ya hareket etmeden önce yaptığı basın toplantısında Türkiye’nin İdlib’de verdiği sözleri tutmadığını, “terörist grupları ayrıştıramadığını” söyledi:
“İki yıl önce bizimle, İdlib gerilimi azaltma bölgesinde teröristlerle mücadele edeceklerine ve onları terörist olmayan ve Türkiye ile işbirliği yapan gruplar dışındaki silahlı gruplardan ayıracaklarına dair özel bir anlaşma imzalayan Türk partnerlerimizle konuşuyoruz. Birkaç gün sonra Rusya ve Türkiye liderleri arasında yeni bir görüşme gerçekleşecek. Bu yükümlülüğün nasıl yerine getirilmekte olduğu konusu etraflıca ele alınacak. Yükümlülük yavaş bir şekilde yerine getiriliyor, bu açık.”
Putin-Esad görüşmesi
Bütün bunlara, 14 Eylül’de Moskova’da gerçekleştirilen Putin-Esad görüşmesini ve orada verilen mesajları da eklemek lazım. BBC, şöyle özetlemişti durumu:
“Görüşmenin ana konusu muhaliflerin elinde kalan son bölgeler oldu. Putin, ‘Suriye’de en büyük sorun yabancı güçlerin varlığı’ dedi. Putin’in isim vermeden ‘yabancı silahlı güçler’ diyerek Türkiye ve ABD’yi eleştirdiği yorumları yapılıyor.”
Gerçi Rusya ve İran da Suriye’de “yabancı güç”tü ama ikisi de rejimin davetiyle oradaydı. Dolayısıyla BBC’nin yorumu yersiz değildi.
Bu tablo, Rusya’nın Soçi’de Türkiye’ye nasıl bir mesaj vereceğine dair yeterli ipuçlarını barındırıyor.
İki ihtimal var: Ya “Söz verdin ama tutamadın, bundan sonrasını Suriyelilerle birlikte biz halledeceğiz” denecek, ya da Türkiye’ye son bir şans tanınıp ve süre verilip biraz daha beklenecek.