Ana SayfaGÜNÜN YAZILARIHala umutluyum...

Hala umutluyum…

Bir olarak büyüdük. Kurban Bayramı ve Diwali arasında hiçbir zaman bir fark görmedik. İlk Hintçe öğretmenim bir Müslümandı, komşumuzdu. Ailem, kızını evlerine okumaya göndermeden önce öğretmenin dinini bir kez bile düşünmediler. Ancak, tüm bunların bugün ne kadar geçerli olduğundan emin değilim. Hindistan'daki siyasi kutuplaşma ve İslamofobinin normalleşmesi sadece dünya için değil, Hindistan'daki çoğumuz için de düşündürücü.

Bu yazıyı ülkesinde bir değişiklikten umutlu 26 yaşındaki biri olarak yazıyorum. Yazmaktan çekiniyordum çünkü malum, eleştiriyi sevmiyoruz. Ama yine de yazmaya karar verdim.

2014 seçimlerinde ilk kez oy kullandım. Başbakanımızın iktidara geldiği ve tarihi bir çoğunlukla hükümeti kurduğu yıl. Ülke gerçekten çok umutluydu. Ancak her şey umduğumuz gibi olmadı. En azından ülkemin olmasını umduğu gibi değildi. Lütfen unutmayın ben bir Hinduyum, bunu yazarken ayrıcalıklıyım. Bugünün zamanında ülkemdeki ayrıcalığımı kabul ediyorum.

Bir olarak büyüdük. Kurban Bayramı ve Diwali arasında hiçbir zaman bir fark görmedik. İlk Hintçe öğretmenim bir Müslümandı, komşumuzdu. Ailem, kızını evlerine okumaya göndermeden önce öğretmenin dinini bir kez bile düşünmediler. Ancak, tüm bunların bugün ne kadar geçerli olduğundan emin değilim. Hindistan’daki siyasi kutuplaşma ve İslamofobinin normalleşmesi sadece dünya için değil, Hindistan’daki çoğumuz için de düşündürücü.

“Dönüşüm”, Hindistan’ın azınlıklarına yönelik saldırıları haklı çıkaranların kalbidir. Kiliseler ve Hıristiyan kurumları, dönüşümler için saldırıya uğruyor. Müslümanlar ve Aşk Cihadı. Dinler arası evlilikler yaygın. Çiftler toplumsal normlarla savaşır, ancak Hindistan’da inançlar arası evlilikler nadir değil. BJP liderliğindeki bazı eyaletler, “Aşk Cihadı karşıtı” yasalar çıkardı. İronik olarak, bunlar aynı zamanda kadınlara karşı işlenen suçların iç karartıcı kayıtlarına sahip eyaletler. Bireyin rızası olmadan zorla dönüştürme cezalandırılmalı ama bütün bir topluluk değil. Evlilik kurumu ve vatandaşların kendi seçtikleri biriyle evlenme tercihi değil. Aslında, iki gazeteci Hindistan’daki çoğunlukla dinler arası, kastlar arası aşk hikayelerini ve evlilikleri vurgulamak için “India Love Project”ni başlattı. Bu Instagram sayfası çok sevgi ve umut dolu.

İslamofobi tek başına doğrudan saldırılarda kendini göstermez. Bazı eyaletler Müslüman kökenli şehirlerin isimlerini aktif olarak değiştiriyor. İsimlerin “orijinal isimleri” ile değiştirildiğini iddia ediyorlar. Faizabad, Ayodhya olur. Allahabad Prayagraj olur. Bu liste sonsuzdur. Ve tesadüfen, tüm bunlar sadece BJP tarafından yönetilen eyaletlerde görülen eğilimlerdir. Tac Mahal ve Kutub Minar gibi Babür anıtları tarihi yerlerin tapınak olduğuna dair asılsız iddialarda çok yaygındır. Okulumuzun tarih derslerinde Hindistan’daki Babür yönetimi hakkında kapsamlı bölümler vardı. Ayrıca Hint kralları ve Hint hanedanları hakkında da bilgi edindik. Artık çocuklara yönelik tarih derslerinde Babür bölümlerinin yapılması için çok talep görmeye başladık. Neredeyse gerçeği inkar etmek gibi.

Geçen hafta, hepsi 30 yaşın altında olan 2 erkek ve bir kadın, Müslüman kadınların fotoğraflarını “satışta” yayınladıkları için tutuklandı. Hindistan’da oldukça aktif bir sosyal medya varlığına sahip 26 yaşındaki bir kadın için, benim için, bunun ne kadar utanç verici olacağını hayal edin. Bir an için fotoğraflarımı düşünmemi sağladı. Ama bu benimle ilgili değildi, ayrıcalığım beni kurtardı, bu sadece dinleri nedeniyle hedef alınan kadın meslektaşlarımla ilgili. Gurgaon’da Cuma namazına rutin saldırılar oldu. Gurgaon, Delhi NCR’nin veya Ulusal Başkent Bölgesi’nin bir parçası. Gurgaon bir köy değil. Hindistan’ın kurumsal merkezlerinden biri.

Hindistan’ın dünyadaki iyi imajına mutlaka katkıda bulunmayan şeyler yazdığım için kendi vatandaşlarım tarafından trollendim, yakalandım. Ailemin yarısı yurtdışında yeni bir yaşam için bu ülkeyi terk ettiğinde, bu ülkede kalmayı seçtim. Bu konuda yazmakta çok tereddüt ettim. Ama niyetim ülkemi olumsuz bir duruma sokmak değildi. Buradaki tek argümanım, bu ülkenin değerlerinin karşılıklı saygı ve çeşitlilikte yattığıdır. Dinimiz, insanın millete ne kadar bağlı olduğunun bir temsili değildir. Hala umutluyum…

- Advertisment -