Ana SayfaHaberlerHer yerde yangın var

Her yerde yangın var

Antalya'nın Manavgat ilçesinde devam eden orman yangınında ölü sayısı 3'e yükseldi. Manavgat’taki yangın ilerliyor. Marmaris ve Bodrum’da da yangınlar var. Bakan Pakdemirli, 28-29 Temmuz günlerinde 13 ilde 41 orman yangını çıktığını açıkladı. Meteorologlar kuzeyden kuvvetli esen rüzgârların fön etkisine dikkat çekiyor. Yangın güvenliği uzmanı Cemal Kozacı “Çam ağaçları bu sıcaklıklarda terebentin denen yanıcı bir madde salgılar. Bu bütün o ormanlık bölgelerin üzerine birikir. Yanmaya hazırdır. Dolayısıyla kritik bir dönemden geçiyoruz” diyor.

Dün (28 Temmuz) öğle saatlerinde Manavgat’ın Yeniköy mahallesinde başlayan ve büyüyerek 4 farklı noktada gün boyu ilerleyen yangına müdahale devam ediyor. Gece boyunca esen şiddetli poyraz nedeniyle alevler Ulukapı Sülek Mahallesin’e kadar geldi. Yangının ilk çıktığı noktaya 25, Manavgat merkeze ise 4 kilometre uzaklıktaki mahalle jandarma ekipleri tarafından boşaltıldı. Alevlerin ortasında kalan evlerdeki vatandaşları jandarma ekipleri siren çalarak uyarıp tahliye etti. Bazı çiftçiler küçükbaş hayvanlarını sürü halinde önüne alarak mahalleden kaçtı

Macintosh HD:Users:yildirayogur:Desktop:www.lidergazete-1.jpg
Macintosh HD:Users:yildirayogur:Desktop:www.lidergazete-6.jpg

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, öldüğü duyurulan bir kişinin yanı sıra iki vatandaşın daha hayatını kaybettiğini açıkladı. Pakdemirli, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Maalesef Antalya Değirmenli Mahallesi Delioğlanlı mevkisinde ikamet eden Osman Gardaş ve Şehri Gardaş’ı kaybettik. Başımız sağ olsun. Ailelerine ve sevenlerine sabırlar diliyorum” dedi.

Marmaris ilçesi İçmeler karayolu üzerindeki Armutalan Mahallesi, Siteler mevkisinin üst kısımlarındaki kızılçam ağaçlarıyla kaplı ormanlık alanda saat 13.00 sıralarında yangın çıktı.

Macintosh HD:Users:yildirayogur:Desktop:marmaris-foto-dha.jpg

Manavgat merkeze yaklaşan alevler nedeniyle gökyüzü de kızıla döndü. Manavgat’ta dün 4 ayrı noktada başlayıp hızla yayılan yangına gece boyu ekipler müdahaleyi sürdürürken, komşu ilçe Akseki’ye bağlı Kepezbeleni Mahallesi’nde ise saat 01.30 sıralarında başka bir orman yangını çıktı. Şiddetli rüzgârın etkisiyle büyüyen yangın, Manavgat ilçesinde bulunan Oymapınar Barajı çevresindeki mahallelere sıçradı. Yangın nedeniyle birçok mahalle boşaltılırken, vatandaşlar gece yarısı aniden gelen yangın nedeniyle büyük ve küçükbaş hayvanlarını alamadan can havliyle evlerini boşalttı.

Macintosh HD:Users:yildirayogur:Desktop:www.lidergazete-5.jpg

Otomobilleriyle alevlerden kaçanlar, mahalle girişinde Manavgat merkeze yakın bir noktada bekletiliyor. Gözyaşıyla yanan evlerini uzaktan izleyen mahalle sakinleri ise Manavgat merkezin alevlere teslim olmasına çok az kaldığını söyledi.

Yangın, Manavgat Şelalesi’ne de 3 kilometre kadar yaklaştı. Yangını söndürmek için havadan ve karadan müdahale ediliyor. Yangının nedeniyle oluşan küller şiddetli rüzgârla birlikte Manavgat şehir merkezine ulaşırken, Manavgat Şelalesi’ne girişler kapatıldı. Oymapınar ve Manavgat barajlarında elektrik üretimi durduruldu, kapakların kapatılmasıyla da Manavgat Irmağı’nda su seviyesi düştü.


Manavgat’ın Bucakşeyhler Mahallesi’nde seraları, zeytin ve portakal bahçelerinin olduğu çiftliği hasar gören eski manken Tuğba Özay, sosyal medya hesabından paylaştığı videoda gözyaşlarını tutamadı. Yangını yakından takip edip, alevlerin çiftliğine sıçraması üzerine ilk uçakla Antalya’ya gelen Özay, sosyal medya hesaplarından gözyaşları arasında yardım istedi. Özay, “Yanıyoruz, çiftliğimiz yanıyor. Ne olur sesimizi duyurun. Şu an Manavgat’a yetişmeye çalışıyorum. Ne olur sesimizi duyurun. Yanıyor çiftliğimiz yanıyor, her yer, her şey yanıyor. Yangın uçakları daha çok gelmeli. Her yer yanıyor” dedi.


Özay, bu çağrının ardından hastaneye kaldırıldığını ve felç geçirdiğini açıkladı. Özay hastaneden görüntüsünü paylaşarak, “Ben felç geçirdim arkadaşlar. Her yer yandı, her şeyimiz çiftliğimiz, evimiz her şey. Dünden beri yalvarıyorum destek istiyorum. Ben felç geçirdim kollarım hiçbir yerim tutmuyor” diye konuştu.

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın bu yıl kullanmaya başladığı ‘Alpin’ isimli insansız helikopter ilk görev olarak Manavgat yangın sahasına getirildi. Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile birlikte Yangın Komuta Merkezi’nde insansız helikopteri inceledi. Bakan Pakdemirli, insansız helikopterle ilgili Bakan Çavuşoğlu’nu bilgilendirdi.

Helikopterle bölgede incelemede bulunan Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Antalya Valisi Ersin Yazıcı ve AK Parti Antalya Milletvekili İbrahim Aydın ile birlikte Yangın Komuta Merkezi’nde son durumla ilgili bilgileri paylaştı.

13 İLDE 41 YANGIN; 10’U DEVAM EDİYOR

Bakan Pakdemirli, 28- 29 Temmuz’da 13 ilde toplam 41 orman yangın çıktığını belirterek, “Bunların 31 tanesi kontrol atında, 10 yangını da kontrol atına alma çalışmaları devam etmekte. Devam eden yangınların il- ilçe dağılımları, Adana Karaisalı, Pozantı ve Kozan’da üç ayrı noktada yangınlar devam ediyor. Osmaniye Kadirli’de bir yangın var. Antalya Manavgat yangınımız kontrol altında ancak gece saatlerinde Akseki’de çıkan bir yangın hala devam ediyor. Kayseri Yahyalı’da bir yangın ve Mersin Aydıncık ilçesinde bir yangın ve yeni aldığımız bir habere göre Silifke ilçesinde de bir yangın devam ediyor. Silifke’deki yangının yüksek gerilim hatlarından olduğu düşünülmekte” diye konuştu.

‘AKSEKİ YANGININDA 1 KİŞİ VEFAT ETTİ’

Yangınları kontrol altına almak için 3 uçak, 29 helikopter, 458 arazöz ve 1832 personelin görev yaptığını açıklayan Pakdemirli, “Maalesef bir kaybımız var, Antalya’nın Akseki ilçesi Kepezbeleni Mahallesi’nde 82 yaşındaki bir vatandaşımız vefat etmiştir. Başımız sağ olsun. Buradan özellikle yangın bölgelerindeki vatandaşlarımıza tekrar sesleniyorum; uyarıları mutlaka dikkate alsınlar, uyarıları boşa yapmıyoruz. Elbette malımız önemli ama hiçbir şey canımızdan daha önemli değil. Burada önemli olan önceliğimiz mal güvenliğinden önce can güveliği olması lazım. Maalesef burada Kepezbeleni boşaltılırken evinde yalnız kalan bu amcamız maalesef vefat etti. Lütfen anonslara ve bu konudaki çağrılara mutlaka kulak asmamız, uymamız gerekiyor” dedi.

‘OYMAPINAR’DA 10 KİŞİ MAHSUR DURUMDA’

Manavgat Oymapınar Barajı’nda 10 kişinin mahsur kaldığı bilgisi olduğunu da kaydeden Bakan Pakdemirli, “Hayati tehlikeleri yok, restorancı oldukları tahmin ediliyor. Yine burada anonslar yapıldı, maalesef orada kalmışlar. Helikopterle bu arkadaşları alıp getirme imkanımız maalesef yok, helikopterler şu saat itibarıyla havada çok zor duruyorlar. Sabah yönetim helikopteriyle de biz uçuşta bayağı güçlük çektik. Su atar helikopterlerimiz de sabahın ilk saatlerinden itibaren çalışıyorlar ama tüm bu coğrafyalarda hava araçları zorlukla faaliyetlerine devam edebiliyor. Oymapınar Barajı’nda mahsur kalan vatandaşlarımız konusunda da hem ambulansımız hem de AFAD ekibimiz yolda. Yol açık onları oradan tahliye etme niyeti içindeler” diye konuştu.

Yangınlar nedeniyle Antalya’da 18 köy ve mahalle, Adana Kozan’da 6 köy, Pozantı’da 5 köy, Mersin Aydıncık ilçesinde 5 köyün boşaltıldığını da dile getiren Pakdemirli, “Tabi ki buradaki önceliğimiz yerleşim yerleri. Bazı alanların yandığı ve yanmaya devam ettiğini göreceksiniz ama önemli olan yerleşim yerleri ve birinci önceliğimiz cana herhangi bir şey gelmemesi. Yangın sebebiyle ilgili çok yönlü soruşturmalar devam ediyor. Rüzgarın çok yönlü, nemin düşük olması işimizi zorlaştırıyor” dedi. 

Aynı anda Türkiye’nin farklı noktalarında çıkan yangınlar sabotaj ihtimalini akla getirdi.

Cüneyt Özdemir’in kanalına konuşan yangın güvenliği uzmanı Cemal Kozacı, yangınların nasıl çıktığını anlattı:

“Akyaka’dayım sıcaklık 41 derece, nem yüzde 15, ve kuzey doğudan rüzgar var.  Bu şu anda bütün Ege ve Akdeniz’i etkileyen hava durumu. Çam ağaçları bu sıcaklıklarda terebentin denen yanıcı bir madde salgılarlar. Çam reçinesi yanıcı bir maddedir. Çam bitkisinin özelliğidir. Bu bütün o ormanlık bölgelerin üzerine birikir. Yanmaya hazırdır. Dolayısıyla kritik bir dönemden geçiyoruz… Çam orman yangınlarında kozalaklar patlayarak geniş sahalara yangının yayılmasını sağlayabilir. Dediğim gibi herşey kurumuş halde. Dünkü yayınlarda gördüm evlerin etrafında saman yığınları var, balyalar var, hayvanlar için. Ne kadar çabuk tutuşuyor o saman yığınları, kağıt gibi, kağıdın ham maddesi. Dolayısıyla herşey şu anda yanmaya hazır. Hazırlıklarımız maalesef yeterli değil.”

Meteoroloji uzmanı Yaşar Türker de mevsim şartları nedeniyle Türkiye’nin pek çok bölgesinde yangına uygun bir ortam olduğunu söyledi:


DİKMEN’DE YANGIN BÜYÜDÜ


Manavgat ilçesi Dikmen Mahallesi’ndeki ormanlık alanda süren yangın, rüzgarın da etkisiyle büyüyerek kısa sürede birçok eve sıçradı. Yangında evler, sera ve tarım alanları zarar gördü. Yangın bölgesine girişler tamamen kapatıldı, bölgedeki vatandaşlar da jandarma ekipleri tarafından tahliye ediliyor.


Dikmen Mahallesi’ndeki yangın, Sarılar Mahallesi’ne doğru hızla ilerliyor. Yangında evlerini kaybettiğini belirten anne ve kızı, uzun süre gözyaşı döküp, yoldan geçen itfaiye ve orman araçlarından evlerini kurtarmaları için yardım istedi. Dikmen Mahallesi’nde büyüyen ve Sarılar’a doğru ilerleyen yangın, Sarılar Öğrenci Yurdu’na ulaştı. İtfaiye ve orman ekipleri, yangının ilerlemesini durdurmak için yoğun mücadele veriyor. Yangının daha da ilerlemesi durumunda Manavgat ilçe merkezini tehdit edeceği belirtildi.


AFAD’dan Manavgat’taki yangına ilişkin yapılan açıklamada, “3 vatandaşımız hayatını kaybetmiş, 122 vatandaşımız etkilenmiştir. 58 vatandaşımızın tedavileri devam etmektedir” denildi.

BAKANLAR İNSANSIZ HELİKOPTERİ İNCELEDİ


Tarım ve Orman Bakanlığı’nın bu yıl kullanmaya başladığı ‘Alpin’ isimli insansız helikopter ilk görev olarak Manavgat yangın sahasına getirildi. Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile birlikte Yangın Komuta Merkezi’nde insansız helikopteri inceledi. Bakan Pakdemirli, insansız helikopterle ilgili Bakan Çavuşoğlu’nu bilgilendirdi.

Macintosh HD:Users:yildirayogur:Desktop:7978c07d58745c38be28f6b75066ec61.jpg



Titra Teknoloji firması tarafından yaklaşık 2,5 senelik çalışma sonucu yapılan insansız helikopterin, üzerinde bulunan yüksek çözünürlüklü termal kamera ve sensörlerle kontrol noktasına destek sağlamak üzere havada 8 saate kadar kalabildiği ve gelen talebe göre anlık görüntü aktardığı açıklandı. Helikopterin 20 bin feet yükseklik ve saatte 160 km hıza kadar çıkabildiği kaydedildi. Hava şartlarının müsait olması durumunda insansız helikopter havalanarak bölgedeki durumu anlık olarak yangın komuta merkezine aktaracak.

13 İLDE 41 YANGIN; 10’U DEVAM EDİYOR

Bakan Pakdemirli, 28- 29 Temmuz’da 13 ilde toplam 41 orman yangın çıktığını belirterek, “Bunların 31 tanesi kontrol atında, 10 yangını da kontrol atına alma çalışmaları devam etmekte. Devam eden yangınların il- ilçe dağılımları, Adana Karaisalı, Pozantı ve Kozan’da üç ayrı noktada yangınlar devam ediyor. Osmaniye Kadirli’de bir yangın var. Antalya Manavgat yangınımız kontrol altında ancak gece saatlerinde Akseki’de çıkan bir yangın hala devam ediyor. Kayseri Yahyalı’da bir yangın ve Mersin Aydıncık ilçesinde bir yangın ve yeni aldığımız bir habere göre Silifke ilçesinde de bir yangın devam ediyor. Silifke’deki yangının yüksek gerilim hatlarından olduğu düşünülmekte” diye konuştu.

‘AKSEKİ YANGININDA 1 KİŞİ VEFAT ETTİ’

Yangınları kontrol altına almak için 3 uçak, 29 helikopter, 458 arazöz ve 1832 personelin görev yaptığını açıklayan Pakdemirli, “Maalesef bir kaybımız var, Antalya’nın Akseki ilçesi Kepezbeleni Mahallesi’nde 82 yaşındaki bir vatandaşımız vefat etmiştir. Başımız sağ olsun. Buradan özellikle yangın bölgelerindeki vatandaşlarımıza tekrar sesleniyorum; uyarıları mutlaka dikkate alsınlar, uyarıları boşa yapmıyoruz. Elbette malımız önemli ama hiçbir şey canımızdan daha önemli değil. Burada önemli olan önceliğimiz mal güvenliğinden önce can güveliği olması lazım. Maalesef burada Kepezbeleni boşaltılırken evinde yalnız kalan bu amcamız maalesef vefat etti. Lütfen anonslara ve bu konudaki çağrılara mutlaka kulak asmamız, uymamız gerekiyor” dedi.

‘OYMAPINAR’DA 10 KİŞİ MAHSUR DURUMDA’

Manavgat Oymapınar Barajı’nda 10 kişinin mahsur kaldığı bilgisi olduğunu da kaydeden Bakan Pakdemirli, “Hayati tehlikeleri yok, restorancı oldukları tahmin ediliyor. Yine burada anonslar yapıldı, maalesef orada kalmışlar. Helikopterle bu arkadaşları alıp getirme imkanımız maalesef yok, helikopterler şu saat itibarıyla havada çok zor duruyorlar. Sabah yönetim helikopteriyle de biz uçuşta bayağı güçlük çektik. Su atar helikopterlerimiz de sabahın ilk saatlerinden itibaren çalışıyorlar ama tüm bu coğrafyalarda hava araçları zorlukla faaliyetlerine devam edebiliyor. Oymapınar Barajı’nda mahsur kalan vatandaşlarımız konusunda da hem ambulansımız hem de AFAD ekibimiz yolda. Yol açık onları oradan tahliye etme niyeti içindeler” diye konuştu.

‘KÖY VE MAHALLELER BOŞALTILDI’

Yangınlar nedeniyle Antalya’da 18 köy ve mahalle, Adana Kozan’da 6 köy, Pozantı’da 5 köy, Mersin Aydıncık ilçesinde 5 köyün boşaltıldığını da dile getiren Pakdemirli, “Tabi ki buradaki önceliğimiz yerleşim yerleri. Bazı alanların yandığı ve yanmaya devam ettiğini göreceksiniz ama önemli olan yerleşim yerleri ve birinci önceliğimiz cana herhangi bir şey gelmemesi. Yangın sebebiyle ilgili çok yönlü soruşturmalar devam ediyor. Rüzgarın çok yönlü, nemin düşük olması işimizi zorlaştırıyor” dedi. 

‘HAVA KOŞULLARI İŞİMİZİ ZORLAŞTIRIYOR’

Yerleşim yerlerine müdahalenin ardından yangınların kontrol altına alınması konusunda çalışmaların devam ettiğini söyleyen Bakan Pakdemirli, şunları kaydetti: 

“Elbette yangınların tespiti son derece önemli ama şu anda tespitten çok yangınların kontrol altına alınması, cana ve mala zarar gelmemesi konusunda arkadaşlarımız çalışıyorlar. Tüm kamu kurumları destek veriyor hepsine teşekkür ediyoruz. Şu an itibarıyla çalışmalarımız devam ediyor. İnşallah yangınları kontrol altına almaya başladıktan sonra da bilgi vermeye devam edeceğim. Hava koşulları işimizi çok zorlaştırıyor ama burada en önemlisi çağrılarımıza vatandaşımızın uyması ve boşaltılması gereken yerlerin boşaltılması konusunda çağrımızı tekrarlıyorum. Şu an itibarıyla önemli bir yerleşim yeri tehdidi, önemli bir cana yönelik tehdit yok. İlerleyen saatlerde rüzgarın yönünün değişmesiyle beraber ek tedbirler alma ihtimalimiz olabilir.”

HASTANEDEKİLERİN SAĞLIK DURUMU İYİ

Yangında yaralanan ve dumandan etkilenenleri hastanede ziyaret ettiklerini söyleyen Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ise “Bir vatandaşımız maalesef dün gece vefat etti. Kendisine Allah’tan rahmet diliyoruz. Dün akşam hastaneleri dolaşarak yangından etkilenen vatandaşlarımızı ziyaret ettik. Hamdolsun ciddi bir durum yok. Ufak tefek yanıklar var, bazı vatandaşlarımız dumandan etkilenmiş bazıları paniklemiş. Hastanelerde ziyaret ettik. Durumlarının iyi olması sevindirici. Amacımız, bir an önce hem Manavgat’taki hem de Türkiye’nin diğer bölgelerindeki yangınların tamamen kontrol altına alınması ve söndürülmesidir. Arkadaşlarımızın büyük gayretleri var. İnşallah can kaybı olmadan bu yangınları kontrol altına alıp söndürürüz” diye konuştu.

BENZİN ALMAYA GİDERKEN İTFAİYE ERİNE ÇARPTI

Antalya’nın Manavgat ilçesinde, 2 gündür süren yangında evi alevler arasında kalan ve otomobiliyle benzin almaya giden Yusuf Arslan (19), bir kazaya neden oldu. Alanya istikametinde seyir halinde olan Yusuf Arslan’ın kullandığı 07 AGK 813 plakalı otomobil, akaryakıt istasyonuna gireceği sırada aynı yönde seyir halinde olan 03 L 4065 plakalı motosiklet sürücüsü, itfaiye eri Kerim Görgülü’ye çarptı. Görgülü, akaryakıt istasyonu girişindeki tabelaya çarptıktan sonra yola savruldu. Kazayı görenler, Kerim Görgülü’ye ilk müdahaleyi yaptıktan sonra durumu hemen 112 Acil Çağrı Merkezi’ne bildirdi. Vatandaşlar, araçlarından getirdikleri minderi, yerde yatan Görgülü’nün başının altına yerleştirdi. İhbarla olay yerine polis ve sağlık ekipleri sevk edildi. Sağlık ekipleri Görgülü’ye müdahalesini yaptıktan sonra ambulansla hastaneye götürdü.

Yusuf Arslan’ın, Manavgat’ta 2 gündür süren orman yangınlarında evinin yandığı, akaryakıt istasyonuna benzin almaya geldiği, motosiklet sürücüsü Kerim Görgülü’nün ise itfaiye eri ve izinde olduğu öğrenildi. Polis kazayla ilgili inceleme başlattı.

- Advertisment -