Ana SayfaDış HaberHindistan’ın adı “Bharat” olabilir

Hindistan’ın adı “Bharat” olabilir

Hindistan’da hükümet, Parlamentonun 18-22 Eylül tarihleri arasında yapılması planlanan özel oturumunda ülkenin adının “Bharat” olarak değiştirilmesini gündeme getirebilir. Prof. Dr. Çağdaş Üngör: “İktidar partisi BJP'nin B'si Bharat. Yani ülkenin yeni adı partinin adı olacak.”

Hindistan’da 18-22 Eylül tarihleri ​​arasında yapılması planlanan özel oturumda Parlamentonun, ülkein adını “Bharat” olarak değiştirme kararı alması gündemde.

Hindistan Halk Partisi (BJP) ile yakın bağları olan bir Hindu milliyetçisi paramiliter grup Rashtriya Swayamsevak Sangh (RSS) şefi Mohan Bhagwat gibi önde gelen isimler, değişikliğe desteklerini açıkladı. 

Bhagwat daha önce de “Hindistan” yerine Bharat adının kullanılması için çağrı yapmış ülkenin yüzyıllardır Bharat olarak bilindiğini vurgulamıştı.

Marmara Üniversitesi İngilizce Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü’nden Prof. Dr. Çağdaş Üngör’e göre BJP bu isim değişikliğini geniş halk kesimlerinin desteklediği anti-emperyalist bir jest olarak sunacak; muhalefet ise ülkedeki yoksulluğu ve diğer sorunları örtbas etmek için yapılan bir göz boyama faaliyeti olarak görecek.

BJP Milletvekili Naresh Bansal, “Hindistan”ın anayasadan çıkarılması için yaptığı açıklamada, Hindistan kelimesinin sömürge köleliğini simgelediğini öne sürmüştü.

“Ülkenin yeni adı partinin adı olacak”

Hindistan’da muhalif partilerin ittifakının yakın zaman önce INDIA kısaltmasını kullanmasının tartışmalarda etkili olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Çağdaş Üngör, X hesabından konuyla ilgili yaptığı paylaşımlarda şu ifadeleri kullandı:

“Modi’nin Hindistan ismini Bharat ile değiştirmek istemesi, muhalif partiler ittifakının yakın zaman önce INDIA kısaltmasını kullanmalarıyla ilgili görülüyor. İktidar partisi BJP’nin B’si Bharat. Yani ülkenin yeni adı partinin adı olacak.”

“BJP isim değişikliğini anti-emperyalist bir jest olarak sunacak”

“Hindistan’ın iktidar partisi BJP bu isim değişikliğini geniş halk kesimlerinin desteklediği anti-emperyalist bir jest olarak sunacak; muhalefet ise ülkedeki yoksulluğu ve diğer sorunları örtbas etmek için yapılan bir göz boyama faaliyeti olarak görecek.”

- Advertisment -